Eredeti Hungarosaurus maradványok a szegedi Múzeumok Őszi Éjszakáján

Újabb eredeti dinoszaurusz maradványokkal bővül a szegedi Móra Ferenc Múzeum dinó-kiállítása. A legendás Hungarosaurus fosszíliái mellett további fogakat, csigolyacsontokat és megkövesedett dinoszaurusz ürüléket is láthatnak az érdeklődők a Múzeumok Őszi Éjszakájától, október 27-től.

A Múzeumok Őszi Éjszakájától, október 27-től állítanak ki újabb eredeti, Magyarországon talált dinoszaurusz maradványokat a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. A leletek között találunk csigolyacsontokat, fogakat, páncél-részeket, valamint megkövesedett dinó ürüléket is.

A maradványok a Veszprém megyei iharkúti ásatáson kerültek elő, melyek közül legismertebb az első Magyarországon megtalált dinoszaurusz, a Hungarosaurus. Ez a növényevő dinó körülbelül 650 kilogrammot nyomhatott, 4-4.5 méteresre nőtt meg. A testét a nyakától kezdve egészen a farka végéig több száz páncélelem borította. A szegedi kiállításon a Hungarosaurustól származó csigolyát, fogat és páncélelemet is bemutatnak.

Az anyag további érdekessége a Pannoniasaurus inexpectatus, azaz „Pannónia váratlan gyíkja”, mely egyedei vízben, folyókban éltek, a kifejlett példányok pedig körülbelül 6 méter hosszúak lehettek.

Az eredeti maradványokat október 27-től, a Múzeumok Őszi Éjszakájától láthatják az érdeklődők a Móra Ferenc Múzeumban. Az őszi éjszaka a dinoszauruszok jegyében telik majd: a kibővülő kiállítás és az egész estét dinós arcfestés mellett Dr. Ősi Attila elismert dinoszauruszkutató, az iharkúti ásatás vezetője tart előadást.

A múzeum a játékos kedvű érdeklődőket is várja: azok a látogatók, akik dinoszaurusz jelmezben érkeznek az estére, ingyenesen vehetnek részt a Múzeumok Őszi Éjszakája szegedi programjain.

Múzeumok Őszi Éjszakája 2018 Program

Forrás: Móra Ferenc Múzeum