Monsanto®: A Photographic Investigation by Mathieu Asselin – STOCK EXCHANGE

1996-ban a Monsanto® bevezette az első GMO vetőmagokat. Ezzel ellehetetlenítették a gazdákat, akik elvesztették a tulajdonjogukat saját vetőmagjuk felett. Következésképp az erőviszonyok eltolódtak, és ma a gazdák helyett a nagyvállalatok birtokolják a GM kukorica piac 80%-át és a GM szója piac 93%-át. Jelenleg a farmereknek nem csak hogy évről évre a nagyvállalatoktól kell beszerezniük a vetőmagvakat, de arra is rákényszerülnek, hogy a szerződésükben meghatározott szabályozások szerint járjanak el, melyeket úgy alkottak meg, hogy a gazdák jogilag hátrányos helyzetbe kerüljenek.
VAN BUREN, INDIANA, 2013
Mathieu Asselin

Mathieu Asselin francia-venezuelai fotográfus kiállítása október 26. és december 8. között tekinthető meg a TOBE Gallery-ben.
A kiállítást Szöllősi-Nagy András nyitja meg október 25-én, 19 órakor.

A londoni The Photographers’ Gallery-ben és a frankfurti Museum für Moderne Kunstban történő bemutatása után a „Monsanto®: A Photographic Investigation by Mathieu Asselin – STOCK EXCHANGE” című kiállítás Magyarországon a TOBE Gallery-ben látható.

Öt év kimerítő adatgyűjtés – levéltári dokumentumok, bírósági iratok, magánlevelek, céges ajándéktárgyak és fényképek tanulmányozása – után Mathieu Asselin bemutatja a Monsanto biotechnológiai óriásvállalat gátlástalan fellendülésének történetét. A DDT-t és PCB-ket tartalmazó rovarirtó szerek, az Agent Orange („narancssárga hatóanyag”) és a génmódosított vetőmagok vezető gyártójaként ismert Monsanto eljárásai és termékei pusztító hatást gyakoroltak az emberiségre, a környezetre és a gazdaságra a vállalat hosszú története során. Asselin alapos kutatást végzett, bejárta Vietnámot és az Amerikai Egyesült Államokat, hogy a Monsanto által gyártott és értékesített termékek drasztikus hatásait elszenvedő embereket és helyeket felkutassa. Lesújtó dokumentációjában Asselin leleplezi a globális nagyvállalat azon gyakorlatait és cinikus erőfeszítéseit, amelyekkel a cég a negatív közmegítélését próbálja megváltoztatni gyerekeknek szóló TV-műsorokon és a Bayer AG marketingkampányain keresztül. A most látható kiállításban Mathieu a hírhedt „Monsanto legenda” egy újabb fejezetét kívánta bemutatni – azt, amit a könyvbe nem tudott beilleszteni. Ez az új elem a vállalat Bayer AG gyógyszergyártó óriással történő összeolvadására és annak e vállalatok részvényeivel és részesedéseivel való kapcsolatára és befolyására hívja fel a figyelmet.

A könyvről:
Mathieu Asselin a „Monsanto®: A Photographic Investigation” című első könyvéért 2017-ben elnyerte az Aperture Alapítvány díját, 2016-ban a Dummy Book Award Kassel-díjat és még ugyanabban az évben a Luma Rencontres Dummy Book Award különdíjat az arles-i Rencontres de la Photographie fotófesztiválon, továbbá a Deutsche Börse Photography Foundation 2018-as pályázatán shortlist helyezést ért el. Ezek az elismerések nem csak egy kiválóan szerkesztett könyvet, hanem egy kivételes dokumentációs folyamatot tettek maradandóvá.

A kiállítás a Fotóhónap2018 és az European Month of Photography hivatalos programsorozatának része.

David Baker (65) testvére, Terry sírjánál. Terry Baker 16 éves korában halt meg agy- és tüdődagatban, melyet a magas PCB-szint idézett elő nála. Az átlagos PCB-szint Annistonban huszonhétszer magasabb mint a nemzeti átlag.
EDGEMONT CEMETERY, WEST ANNISTON, ALABAMA, 2012
Mathieu Asselin

Forrás: TOBE Gallery
, ,