Pénteken indul a Dante XXI – Dante XXI néven programsorozat kerül megrendezésre a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál új helyszínén, a Csepel Művek egyedülálló, XXI. századi birodalmában

Szőke Gábor Miklós hazánk egyik legismertebb nemzetközi hírnévvel is rendelkező kortárs képzőművésze, akinek nevéhez több mint ötven köztéri alkotás fűződik szerte az országban, melyek közül a legismertebb a rozsdamentes acélból készült hatalmas Fradi Sas. Külföldön is számos monumentális állatszobor fűződik a nevéhez: a legutóbbi, az atlantai Mercedes-Benz Stadion főbejárata előtt álló óriás sólyomszobra, az Atlanta Falcon, a világ eddigi legnagyobb madárszobra. Itt kerül megrendezésre a 2019-es Super Bowl, Amerika legnézettebb sporteseménye.

Szőke alkotásait kutyája, Dante inspirálta, akinek alakja visszaköszön saját tervezésű bútoraiban, festményeiben és a Csepel Művekben található csarnokainak falain. Az egykor Magyarország ipari bölcsőjének számító, a Weiss Manfréd Művek 100 éves téglaépületeinek különleges hangulatú indusztriális tereit Szőke Gábor Miklós értelmezte újra. Bemutatóteremből, műhelyből és raktárépületekből álló csarnokok együttese alkotja a Gábor M Szőke Stúdiót, amely tavaly elnyerte az Év Design Irodája díjat.

A rendhagyó kortárs művészeti létesítmény idén először nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében. A Dante XXI elnevezés a művész dobermannjának nevére, a XXI. századi, kortárs művészetre és az alkotó XXI. kerületben található csepeli bázisára utal.

Mikor rátaláltam a Csepel Művekben található műtermemre, a Weiss Manfréd Művek, egykoron a magyar ipar bölcsőjének története azonnal rabul ejtett. A hely teremtő erővel bír, itt születettek meg legismertebb hazai és nemzetközi munkáim, innen indulnak útjukra szobraim szárazföldön és vízen át. Mára már az egész utcában pörög a munka, egy jól összeszokott, állandó elitalakulattal. Óriási öröm, hogy stúdióm végre a nyilvánosság előtt is megnyílik és helyszíne lehet egy ilyen összművészeti kortárs programsorozatnak, mint a Dante XXI. A látogatók a tárlatvezetések és nyitott műhely programok keretében nyernek betekintést Dante kutyám inspirálta univerzumomba, itt a Csepel-szigeten, Buda és Pest között, a XXI. kerületben.” – mondta Szőke Gábor Miklós, a Dante XXI programsorozat házigazdája.

A látogatók Szőke Gábor Miklós egyórás tárlatvezetésével járhatják körbe a stúdiót, betekintést nyerhetnek a szobrok alkotói folyamatába, megismerhetik Szőke legelső alkotásait és aktuális munkáit. Vasárnap délután ez a program kiegészül inspiráló gyerekfoglalkozásokkal: a kicsik színes ólomüvegekből építhetik össze Szőke Gábor Miklós karakteres állatszobrait Pintér Ágnes ólomüvegművész közreműködésével. Ezen kívül kutyamaszkot is önthetnek gipszből, míg a szülők tárlatvezetésen vesznek részt.

Vasárnap Wossala Rozina, a Bestia étterem és számos gasztrohely házigazdája kora délutánba nyúló reggelire, Békebeli brunch-ra invitálja a látogatókat, amelynek keretében Weiss Manfréd fénykorának ételei kerülnek korabeli tálalásban egy modern kortárs csavarral az asztalra, megidézve a békebeli magyar piacok és vendéglők hangulatát. Rozina és Gábor egy két és fél órás, 5 fogásos intenzív gasztrokulturális időutazásra hívja az érdeklődőket, korabeli dallamokkal és vetítésekkel fogják gazdagítani az érzéki élmény. A békebeli menüsor megtalálható az esemény Facebook oldalán, amelyre már csak néhány szabad jegy kapható. A korhű ruhában érkezők egyedi Szőke Gábor Miklós által tervezett dizájntárgyat vihetnek haza.

© Greguss Máté

Mindegyik programhoz ingyenes buszjáratot biztosít a CAFe Budapest, amelyek Budapest belvárosából, a Városháza Parkból (a 9-es busz megállójából) indulnak Szőke Gábor Miklós stúdiójához.

A buszjáratokra az adott programhoz kapcsolódó regisztrációs linken lehet helyet foglalni, a Békebeli brunchra jegyeket a CAFe Budapest oldalán lehet vásárolni.

A Dante XXI legfrissebb híreit Szőke Gábor Miklós és a CAFe Budapest Facebook oldalán és a művész Instagramján követhetik.

Forrás: Dante XXI
, ,