Fesztivál kedvencek premier előtt a 3. Európai Art Mozi Napon

Idén is különleges filmkínálattal érkezik a 3. Európai Art Mozi Nap, amelyet Európa-szerte több mint 600 filmszínházban rendeznek meg október 14-én. A nemzetközi kezdeményezéshez 25 magyarországi art mozi is csatlakozott, a hazai programot három friss, díjnyertes európai film és három magyar alkotás, köztük egy filmtörténeti klasszikus színesíti.

„Európa mozizni megy!” – szól az idén harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Európai Art Mozi Nap szlogenje. A nap célja, hogy az európai filmművészet sokszínűségére és a művészmozi, mint kulturális és közösségi tér fontosságára hívja fel a figyelmet. Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas kezdeményezésére 2018. október 14-ére meghirdetett nemzetközi eseményhez több mint 600 mozi csatlakozott szerte Európában, köztük az Art Mozi Egyesület szinte teljes tagsága, 25 magyarországi művészmozi is. Ezen a napon a résztvevő mozik változatos programokkal, többek között fesztiváldíjas filmkülönlegességek premier előtti vetítésével várják a közönséget.

Hazánkban a drámától az animációs akció-thrilleren és filmtörténeti klasszikuson át a dokumentumfilmig változatos műfajokban három új európai film és három magyar alkotás adja a program vezérfonalát, amelyek mind hetekkel az országos bemutatóik előtt, premier előtti vetítéseken kerülnek műsorra az Európai Art Mozi Napon. A programhoz csatlakozó 8 budapesti és országszerte 17 további art mozi ezekből a filmekből válogatva alakította ki október 14-i műsorát, esetenként kiegészítve további európai és magyar art filmekkel.

Látható lesz az idei Jameson Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál fődíját megnyert dán thriller: A bűnös, a Cannes-ban a Legjobb forgatókönyv díjával elismert olasz „felnőttmese”: A szent és a farkas, és az idén 100. éve született legendás svéd rendező, Ingmar Bergman pályáját bemutató, cannes-i versenyszekcióban debütált dokumentumfilm: a Bergman 100. A 3. Európai Art Mozi Napon várva várt magyar alkotások is műsorra kerülnek: az egyedi látványvilágával és izgalmas történetével szinte mindenkit rabul ejtő animációs akció-thriller: a Ruben Brandt, a gyűjtő, a Cannes-ból a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI-díjával hazatérő Egy nap, valamint egy kereken 50 éves, digitálisan restaurált filmtörténeti klasszikus, az Egri csillagok.

A filmkülönlegességek sorát az év egyik legnagyobb meglepetéssikere, A bűnös (Den Dkyldige) nyitja. A dán Gustav Möller első játékfilmjének világpremierje a kultikus Sundance filmfesztiválon volt, ahol elnyerte a Közönségdíjat, emellett az alig néhány hete lezárult Jameson Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál fődíját is magáénak tudhatja. A történet főhőse egy felfüggesztett rendőr, aki diszpécserként egy elrabolt nő segélyhívását fogadja. A hívás az egyetlen nyom, amin elindulhat a hatóság, a férfi pedig személyes küldetésének tekinti, hogy az ügy végére járjon, azonban hamarosan kiderül számára, hogy egy sokkal súlyosabb bűncselekmény áll az ügy hátterében. A szokatlan megközelítésű, feszült thriller október 25-től érkezik a mozikba a Vertigo Média forgalmazásában.

Különleges színfolt a programban a 3. Európai Art Mozi Nap egyik kulturális nagykövete Alice Rohrwacher olasz rendezőnő sajátos hangulatú alkotása, A szent és a farkas (Lazzaro felice), amelyet az idei Cannes-i Filmfesztiválon a Legjobb forgatókönyv díjával ismertek el. A gyönyörű vidéken játszódó történet főszereplője Lazzaro, a jámbor parasztfiú, aki a világtól elzárt kis olasz falu lakóival együtt egy márkinő alávetettjeként robotol nap mint nap. Egy nap megismerkedik a márkinő fiával, aki megkéri őt, hogy segítsen megrendezni a saját elrablását. Furcsa szövetségüket Lazzaro barátságnak véli. Amikor az ifjú nemes eltűnik, a fiú a keresésére indul, s útja során misztikus kalandok várják. A mesébe ágyazott, de erősen társadalomkritikus film november 1-jén kerül a mozikba a Cirko Film forgalmazásában.

A 3. Európai Art Mozi napon premier előtt látható lesz az év egyik legjobban várt magyar filmje, a Ruben Brandt, a gyűjtő, amelyet hangos nemzetközi siker fogadott, alig néhány napja nyerte meg a rangos bukaresti Anim’est Nemzetközi Animációs Filmfesztivál fődíját is. Milorad Krstić egyedi látványvilágú animációs akció-thrillerének története egy műkincsrablás-sorozat köré fonódó, izgalmas világ körüli utazás, amely szinte percenként okoz újabb és újabb meglepetéseket. A film szakmai elismertségét a fesztiváldíjak mellett jól mutatja, hogy az egyik legnagyobb amerikai forgalmazó, a Sony Pictures Classics vásárolta meg a filmjogokat a tengerentúli bemutatóhoz. Az utóbbi évek legnagyobb költségvetésű egész estés magyar animációs filmje november 15-től kerül a mozikba, a Mozinet forgalmazásában.

Az Európai Art Mozi Nap programjában a 2018-as magyar filmbemutatók premier előtti vetítései között szerepel Szilágyi Zsófia szintén nagyon várt, Egy nap című első játékfilmje, amely megrázóan hitelesen ábrázolja egy mindennapi gondokkal küzdő háromgyermekes édesanya egyetlen napját. A hétköznapi élethelyzeteket meglepő drámaisággal bemutató alkotás világpremierje a Cannes-i filmfesztivál versenyszekciójában volt, ahol a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI-díját nyerte el, emellett helyet kapott az Európai Filmdíjra esélyes alkotások 12-es listáján is. A film országos bemutatója november 8-án lesz, forgalmazója a Vertigo Média.

Jane Magnusson rendhagyó dokumentumfilmje, a Bergman 100 (Bergman – A Year in a Life), amely Ingmar Bergman születésének 100. évfordulója kapcsán tiszteleg a svéd rendezőóriás előtt. A Cannes-i filmfesztivál Classics szekciójában debütált alkotás Bergman legintenzívebb, 1957-63 közötti alkotói korszakára koncentrál, amelyben sorra születtek a filmművészet legnagyobb klasszikusai között számon tartott alkotások. A Elf Pictures forgalmazásában mozikba kerülő dokumentumfilmben hozzátartozók, munkatársak, kutatók – köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó – próbálják megfejteni e mágikus időszak és Bergman titkát.

A friss filmek mellett egy digitálisan restaurált magyar filmtörténeti klasszikus teszi teljessé az idei Európai Art Mozi Nap magyarországi programját: 50 évvel az eredeti bemutató után ismét mozivásznon látható minden idők legnézettebb magyar filmalkotása, az Egri csillagok. Várkonyi Zoltán 1968-ban készült klasszikusa felejthetetlen színészi alakításokkal és monumentális csatajelenetekkel állít emléket Dobó István és a végsőkig kitartó egri várvédők harcának a török ellen. A film a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum Igazgatóság restaurálási programjának köszönhetően 4K minőségben felújítva tér vissza a mozikba, elsőként az Európai Art Mozi Nap vetítésein, majd október 25-től a Pannonia Entertainment forgalmazásában országszerte bemutatják.

A 3. Európai Art Mozi Nap magyarországi vetítéssorozata a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, az Art Mozi Egyesület szervezésében valósul meg. Részletes filmismertetők, vetítési helyszínek és időpontok az Art Mozi Egyesület honlapján, a http://artmoziegyesulet.hu  címen olvashatók.

Esemény a Facebookon: https://www.facebook.com/events/336415593596390/