Érdekességek a Star Wars zeneszerzőjének életéről

A világ talán legismertebb dallamainak alkotója, John Williams soha nem tolakodott az előtérbe, annak ellenére, hogy nevéhez számtalan kasszasiker és díj fűződik. Íme, pár érdekesség a legendás komponista életből, akinek egyik legismertebb alkotását októberben Budapesten élvezheti a közönség.    

John Williams

Johnny, a zongorista

John Williamst 1952-ben besorozták a hadseregbe. Három évet szolgált a légierőnél, ahol – bár kapott kiképzést – főleg zongorázott és vezényelt a katona zenekarban. Leszerelése után New Yorki jazzklubokban zongorázott, akkoriban még főleg Johnny néven ismerték.

Ismert rendezők árnyékában

1974-ben egy fiatal rendező, bizonyos Steven Spielberg megkörnyékezte John Williamst, hogy dolgozzanak együtt. Második közös munkájuk, A cápa hatalmas sikert ért el. Több mint 20 filmet jegyeztek együtt. Spielberg mutatta be John Williamst barátjának, George Lucasnak, aki éppen a Csillagok háborúja első részéhez keresett zeneszerzőt. Rajtuk kívül Williams szerzett zenét többek között Roland Emmerich, Chris Columbus és Oliver Stone filmjeihez is.

Mindenki által ismert dallamok

Érdekesség, hogy a filmtörténelem húsz legnagyobb bevételét termelő filmje közül nyolcnak Williams szerezte a zenéjét. Olyan legendás alkotásokban csendülnek fel Williams dallamok, mint például: Pokoli torony, A cápa, JFK – A nyitott dosszié, Jurassic Park, Hét év Tibetben, Ryan közlegény megmentése, Terminál, Indiana Jones filmek, Star Wars filmek, Harry Potter filmek.

Díjeső

A zeneszerző 24 Grammy-, 7 BAFTA-, 5 Oscar-, és 4 Golden Globe-díjat nyert. 51 Oscar-díj jelölésével Williams a második legtöbb jelölést elért ember a történelemben Walt Disney után.

Egy korszak vége 

Várhatóan 2019. december 20-án mutatják be a Star Wars: Episode IX. című filmet. John Williams bejelentette, hogy ez lesz az utolsó Csillagok háborúja rész, amit elvállal.  A zeneszerző eddig nyolc Csillagok háborúja-film zenéjét szerezte. 

Október 16-án a magyar közönség is megnézheti, meghallgathatja a világszerte hatalmas sikert arató Star Wars in Concert: Egy új remény című koncert- és filmshowt, amelyen a Prágai Filharmonikus Zenekar szólaltatja meg a mester műveit.

Forrás: Press Felhang