Már kapható a boltokban A vígjáték című tanulmánykötet

Már kapható a boltokban a Filmanatómia-sorozat ötödik kötete. A vígjáték a címében hivatkozott műfajt járja körbe. Válogatott tanulmányok mutatják be a zsáner történetét; műfajait, mint a burleszk, a tinivígjáték, és a screwball comedy; beszélnek a franchise-rendszerről; szó esik benne az abszurd humor nagyágyúiról, a Monty Python-társulatról, továbbá Bud Spencer és Terence Hill vígjáték-sikereiről. A második világháború utáni magyar vígjátékot külön tanulmány tárgyalja, és a hazai vonalat erősíti a Tímár Péter filmrendezővel készült interjú, aki az Egészséges erotika, a Csinibaba, vagy a Zimmer Feri révén egyike a vígjáték műfaj legjelentősebb hazai képviselőjének. Emellett a kötet kitér az animációs komédiasorozatok esetére (A Simpson család, South Park, Family Guy) a politikai korrektséggel az amerikai tévében. Rajongók és laikusok számára egyaránt hasznos olvasmány. 

A vígjáték egyike az első és legmeghatározóbb műfajoknak, mely az évtizedek során roppant sokszínűvé vált, és az egyik leghatásorientáltabb zsáner lett. A vígjáték hatalmas számú film gyűjtőfogalma, amelyek cselekménye helyzetkomikumon alapul, kulcselemük a humor, amellyel a nézőt nevetésre sarkallják, és szinte mindig happy enddel zárulnak. A vígjátékon belül megkülönböztetjük a romantikus vígjátékot, a fekete vígjátékot, a tinivígjátékot, a paródiát, a szatírát, a burleszket, a slapstick-et, a screwball comedy-t, és a testnedves/altesti vígjátékot. A vígjáték sajátos tematikai jegyei alapján további felosztási lehetőségeket kínál, legyen akár szó esküvői vígjátékokról, a műfaji hibriditás jegyében fogant musical-vígjátékokról, vagy akció-vígjátékokról.

A vígjáték című tanulmánykötet arra vállalkozik, hogy segítsen a műfaji eligazodásban. A kötetben a zsáner társadalomtörténeti áttekintése mellett szó esik a vígjáték-franchise-okról, a Rendőrakadémiától és a Reszkessetek, betörők!-től kezdve az Amerikai pitén és a Bridget Jones-filmeken át a Másnaposok-szériáig bezárólag. A burleszkkel, tinivígjátékokkal, screwball comedy-kel külön tanulmányok foglalkoznak, csakúgy mint az abszurd humor nagyágyúival, a Monty Python-társulattal. Egy fejezet Bud Spencer és Terence Hill vígjáték-sikereit járja körbe. A második világháború utáni magyar vígjátékról külön szó esik, és a hazai vonalat erősíti a Tímár Péter filmrendezővel készült interjú, aki az Egészséges erotika, a Csinibaba, vagy a Zimmer Feri révén egyike a műfaj legjelentősebb hazai képviselőjének.

A vígjáték a Filmanatómia-sorozat korábbi könyveihez hasonlóan ezúttal is értő közönség és a műkedvelő laikus számára egyaránt olvasmányos és szórakoztató formában, számtalan ismert filmpélda segítségével kívánja bemutatni és a nézőhöz/olvasóhoz közelebb hozni az egyik legnépszerűbb, legismertebb műfajt.

A Filmanatómia-sorozat elsődleges célja, hogy olvasmányos, laikusok számára is élvezhető műfajelemző és filmtörténeti kalauzként szolgáljon a tömegfilmek rengetegében, miközben szakmai tudományos mélysége révén oktatási segédanyagként is forgatható legyen a közép- és felsőfokú oktatás filmes képzéseiben.

A kötet szerzői gyakorló, jegyzett filmkritikusok, közöttük egyaránt megtalálhatók a Filmvilág filmművészeti folyóirat szerzői, valamint a felsőoktatásban dolgozó professzorok.

A kötet szerzői:
– Barát Kornélia, filmkritikus, internetes lapok szabadúszó szerzője
– Báron György, a Színházi- és Filmművészeti Egyetem egyetemi tanára, a Magyar Filmkritikusok Szövetségének, a FIPRESCI magyar tagszervezetének elnöke
– Gelencsér Gábor, habilitált egyetemi docens, az ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet Filmtudomány Tanszékének az oktatója
– Huber Zoltán, filmkritikus, a Filmvilág filmművészeti folyóirat és a lap blogjának állandó szerzője
– Dr. Kárpáti György, a Pázmány Peter Katolikus Egyetem habilitált egyetemi adjunktusa, a Filmanatómia-sorozat szerkesztője
– Lakatos Gabriella, az ELTE Film-, Média-, és Kultúraelméleti Doktori Programjának hallgatója
– Orosdy Dániel, szabadúszó filmkritikus, a Filmvilág filmművészeti folyóirat és a lap blogjának rendszeres szerzője, filmes tárgyú könyvek szerzője és szerkesztője
– Szalóki László filmesztéta, filmkritikus, a pécsi Film-Virage Kulturális Egyesület tagja

A vígjáték a nagy könyvesbolt hálózatokban és alternatív terjesztőhelyeken egyaránt kapható 3190,- forintos áron.

A filmvetítésekkel egybekötött rendhagyó könyvbemutatóra a szerzők jelenlétében és közreműködésével, október 19-én, pénteken 18 órai kezdettel kerül sor az Art+ Cinemában (1073, Budapest, Erzsébet körút 39.).

 

,