Bacon, Freud és a Londoni Iskola festészete

A Magyar Nemzeti Galéria új kiállítása, amely a 20. századi brit festészet egyik rendkívül meghatározó, összefoglalóan Londoni Iskolának nevezett vonulatát ismerteti meg a magyar közönséggel, a 20. század második felének angol figurális festészetére fókuszál. Francis Bacon, Lucian Freud és a Londoni Iskola festészetéből első ízben láthat a budapesti közönség rendkívül gazdag, az egyes művészeket kiemelt főművekkel reprezentáló válogatást. A tárlat a londoni Tate Britainnel való együttműködésben valósul meg.

Lucian Freud: Lány kismacskával, 1947
olaj, vászon, 41 × 30,7 cm
Tate. Simon Sainsbury hagyatéka (2006), szerzeményezve 2008
Credit: Tate, London 2018 © The Lucian Freud Archive/Bridgeman Images

A közel kilencven képet bemutató kiállítás a Londoni Iskola olyan kulcsfontosságú alkotóit állítja középpontba, mint Francis Bacon, Lucian Freud, Frank Auerbach és Leon Kossoff, kitekint azonban a tendencia előzményeire és a kortárs brit festészetre gyakorolt hatására is: bemutatja a brit figurális festészet a 20. század elejétől napjainkig ívelő történetének egyik legfontosabb szálát. A kiállításra jelentős festményeket kölcsönöznek európai és tengerentúli magángyűjtők és közgyűjtemények, és számos mű érkezik a londoni Tate Britain gyűjteményéből is.

Francis Bacon: George Dyer arcképe tükörben, 1968, olaj, homok, vászon, 198 × 147 cm
Museo nacional Thyssen-Bornemisza, Madrid
Credit: © The Estate of Francis Bacon All rights reserved. DACS, London

A tárlat a Londoni Iskola művészetének első magyarországi bemutatója, amely az irányzat legismertebb alkotói mellett a 20. század második felének londoni művészeti színterén kibontakozó művészi párbeszédeket is vizsgálja, többek között olyan festők tevékenységét, mint Michael Andrews, R. B. Kitaj, Paula Rego, F. N. Souza és Euan Uglow. A látványelvű festészet hagyományait továbbfolytató művek a hétköznapi életet tematizálják: egy emberközpontú, expresszív festészetfelfogás példái. A festményeknek gyakran központi tárgya az emberalak, az alakformálás, a festékkel mint anyaggal való kísérletezés. Ennek nyomán a képfelület kézzelfogható érzékisége és anyagszerűsége a művek értelmezésének kulcskérdései közé tartozik. A kiállítás olykor a földrajzi határokon túllépve az expresszív anyag- és alakformálás olyan előzményeire és párhuzamaira is kitekint, mint Alberto Giacometti és Chaïm Soutine, a Londoni Iskola központi alkotóit azonban elsősorban mégis a helyi művészeti hagyományok összefüggésrendszerébe helyezi, olyan nagy hatású, iskolateremtő brit festők fontos alkotásait is bemutatva, mint Walter Richard Sickert, David Bomberg, Stanley Spencer és William Coldstream.

R. B. Kitaj: Cecil Court, London WC2 (A menekültek), 1983–1984, olaj, vászon, 183 × 183 cm, Tate. Vétel, 1985
Credit: © Tate, London 2018

Az anyagelvű, érzéki festészet időtlen kérdései napjainkban sem veszítettek aktualitásukból. Ugyan a 20. század folyamán több ízben is bejelentették a festészet feltételezett halálát, a Londoni Iskola klasszikus alkotói festészetfelfogása a következő generációk művészetében is jelen van: például Cecily Brown, Lynette Yiadom-Boakye figurális festészetében, amely a Londoni Iskolához köthető hagyományok továbbélése.

Leon Kossoff: Christ Church, Spitalfields, reggel, 1990, olaj, fatábla, 198,6 × 189,2 cm
Tate. Vétel, 1994, Credit: © Tate, London 2018

A tárlat a Tate Britainnel való együttműködésben valósul meg, akárcsak a Szépművészeti Múzeumban 2010-ben bemutatott nagy sikerű Turner és Itália. Francis Bacon, Lucien Freud és a Londoni Iskola festészetéből első ízben láthat a budapesti közönség rendkívül gazdag, az egyes művészeket kiemelt főművekkel reprezentáló válogatást. A kiállítás kapcsán nemcsak a festészet közelmúltbeli történetéről, hanem a festészet aktualitásáról, kortárs helyzetéről is fontos kérdések fogalmazhatók meg, amelyek tükrében a (figurális) festészet hazai történetére, közelmúltjára és jelenére is másképp tekinthetünk.

A kiállítás kurátora: Elena Crippa, Tate Britain

A budapesti kiállítás társkurátora: Fehér Dávid

A tárlatot magyar és angol nyelvű katalógus kíséri.

BACON, FREUD ÉS A LONDONI ISKOLA FESTÉSZETE
2018. október 9. – 2019. január 13.
Magyar Nemzeti Galéria

Forrás: Magyar Nemzeti Galéria