7 nap minden szépítés nélkül

Október 9-én 18 órakor a B32 színháztermében debütál a Nézőművészeti Kft., a Manna és a Pagony Kiadó közös 7 nap című új ifjúsági előadása, Jankovics Anna és Kőszegi Mária főszereplésével. Scherer Péter rendező és Gyulay Eszter dramaturg ezúttal egy iskolai zaklatás történetét dolgozza fel, mély emberismerettel és együttérzéssel, tűpontosan bemutatva a támadó és az áldozat érzéseit és indítékait, természetesen a diákokhoz közel álló formanyelven, érthetően, sok humorral.

B32 GALÉRIA és KULTURTÉR
1111 Budapest, Bartók Béla út 32.

A Nézőművészeti Kft. az elmúlt évek során komplex ifjúsági programot épített fel. A repertoáron helyet kapnak olyan súlyos témák, mint a kábítószer használat (A gyáva), a családon belüli szexuális bántalmazás (Soha senkinek) vagy a tinédzserkori útkeresés nehézsége („T”). A kamaszokat érintő társadalmi problémák mellett megtalálható A kézmosás fontosságáról című hiánypótló előadás is, amely módon a személyes higiéniáról gondolkodtat el. A sorból természetesen nem hiányozhat a rendhagyó irodalom óra sem: az Ady/Petőfi című előadás a „tananyaggá dermedt” költők hétköznapi emberi oldalának bemutatásán keresztül beszél az irodalomról. Ebbe a sorba illeszkedik majd az új előadás, ami az iskolai zaklatás, vagyis a bullying kérdését veszi górcső alá.

A 7 nap koncepciója viszonylag egyszerű: Petra, a népszerű lány rászáll az egyik osztálytársára a duci Emmára, és addig szekálja, amíg az meg nem alázkodik vagy össze nem omlik. Az igazi csavar a történetben, ami sok mindent megváltoztat: nemcsak az áldozat, de a zaklató szemszögéből is láthatjuk a történetet, megismerve indítékait a külsőségek mögé
rejtett személyes drámájával együtt.

A Jankovics Anna és Kőszegi Mária által játszott produkcióban is a hiteles, átélhető színészi játékok lesznek a fókuszban. Az átélhető színházi élményen keresztül vezet az út a probléma intellektuális megértéséig, az érzékenyítésig. Ahogy a korábbi előadásokban, a 7 napban is több karaktert fog megformálni a két színész, ez a formanyelv lehetőséget ad a filmes vágási technika használatára, gyors váltásokra, lassú, kitartott képekre, ha épp olyan cselekményelemhez érünk, melynek felnagyítása fontos. A készülő produkció felerősíti a főszereplő lányok személyes narratíváját, a kemény téma miatt itt is fontos szerepe lesz a humornak. Ez részben a formanyelvből is tud következni, hiszen a szereplők reflektálnak a valóságos, osztálytermi szituációra, rövid interakciókat létesítenek a nézőkkel és a diákokkal. A történet vége drámapedagógai szempontból is fontos, hiszen azzal, hogy a helyzetet nem ábrázolja reménytelennek, cselekvő hozzáállásra sarkall.

Az olvasópróbától a csapattal dolgozik Dr. Lénárd Kata pszichológus szakértő, aki szerint az előadás alapjául szolgáló 7 nap című ifjúsági regény hitelesen mutatja be a zaklatás dinamikáját, a tradicionális és a cyber bullying pszichológiai hátterét, a zaklatás szereplőinek jellemvonásait, az okokat és a következményeket, valamint az agresszió megszüntetésének lehetséges módját. „Különösen alkalmasnak tartom a diákokkal való munkára, az intellektuális és érzelmi megértés, az empátia növelésére, és a „nem vagy egyedül”, „nem tabu”, „beszélj
róla”, „ne hagyd, hogy így legyen– ne legyél kívülálló” üzenetek átadására.”

Az előadást feldolgozó foglalkozás követi, ahol a pszichológus szakértő vagy Szivák-Tóth Viktor drámapedagógus segítségével, irányított beszélgetés keretében járják körül a nézők a történet alapján felvetődött fontos kérdéseket. Mivel a diákok esetében nagy a veszélye az érintettségnek, az alkotók és a szakértők különös figyelmet szánnak a kellő távolításnak, vagyis tudatosítják a résztvevőkben, hogy mindez – bármilyen mélységet is ér el egy-egy foglalkozás, és bármily valóságosnak hat is – csak játék, amiből szabadon kiléphetnek, amiben szabadon változtathatnak az események sodrásán. A foglalkozások legnagyobb ereje épp e szabadság megélésében rejlik, hiszen ez által tapasztalhatják meg, hogy a valóságban is képesek változtatni a dolgok állásán.

A bemutató után az alkotók iskolai tantermekbe viszik az előadást, de a tervek szerint a 7 nap nyilvános előadások formájában a B32-ben is látható lesz majd az idei színházi évadban, amelyre nem csak diákokat, felnőtt nézőket is várnak a szervezők.

Forrás: B32 Galéria és Kultúrtér