„Mese a hétfejű sárkányról” – Büszkeség és balítélet két színészre a Centrál Színházban

Szerző: Tóth Judit Nikoletta

Szeptember 14-én jelentkezett új bemutatóval a Centrál Színház. A világhírű írónő, Jane Austen egyik sikerkönyvét, a Büszkeség és balítéletet Joannah Tincey átiratában, Baráthy György fordításában, Ujj Mészáros Károly rendezésében, összesen két színész karakterjátékára alapozva vitték színpadra.

Büszkeség és balítélet © Horváth Judit, Centrál Színház

Tehették ezt az alkotók bátran, hiszen a világirodalom legszebb szerelmes történetének tartott regényében a szerző nem csak két látszólag különböző világból érkező ember önmagára ismerését és egymásra találásának buktatóit örökíti meg, de a szűkebb és tágabb környezetükben élők döntésein keresztül azok jellemrajzát is. És ezen személyiségrajzok azok, amelyek színpadi ábrázolása igazi jutalomjátékot biztosít a két szereplőnek: Balsai Móninak és Schmied Zoltánnak.

Büszkeség és balítélet © Horváth Judit, Centrál Színház

Büszkeség és balítélet © Horváth Judit, Centrál Színház

Az egyfelvonásos, a színház Kisszínpadán megrendezett ősbemutató éppen ezért kockázatot is hordoz magában a darab kicsengését illetően. Olyan jellegű kockázatot, amely természetesen garantált sikert is hordoz, hiszen az előadás alkotógárdája, az alaptörténet népszerűsége és humora biztosíték bárkinek egy kellemes esti programhoz, de a szándék – és erre Ujj Mészáros Károly eddigi munkássága is a garancia -,  ennél lényegesen több. Hiszen a regényből kiemelt részletek oly mértékben a jellemábrázolás lényegi elemeit ragadják meg és ki, hogy azok számára, akik netalán nem ismerik az eredeti történet is egy igazi ”leltár”, egy igazi csemegézési lehetőség lehet embertársaink motivációinak a megértésére. A két szereplő gyors szerepváltásai, nőként és férfiként való megjelenése, pillanatok alatti változtatása oly mértékben valósult meg, hogy soha nem kételkedtem Schmied Zoltán végtelen jóságos tekintete nem Jane Benneté, vagy Balsai Móni nem öregedhet vagy csúnyulhat meg másodpercek alatt más női szereplő személyébe bújva. Az igazi nő, az igazi társ, minden nő és férfi nagy kedvence, Elizabeth Bennet (Balsai Móni) és párja Mr. Darcy (Schmied Zoltán) hagyományos szereposztása is telitalálat. Hiszen Jane Austen regényeinek mindenkori aktualitása ugyan hétköznapi hősnőiben rejlik, ezen modern, titokzatos, mégis nyílt, szinte kristálytiszta jellemű hölgyek is örökös botladozásra vagy bukásra lennének ítéltetve a jelenkor Mr. Darcyjai nélkül. Jane Austen nem teketóriázott azonban azon kérdés eldöntésében, hogy ugyan egész környezete sem vágyik másra, mint arra, megtudja mit érez egy ilyen kiállású, egy ilyen műveltségű, egy ilyen megközelíthetetlennek tűnő ember, mint Mr. Darcy, megérteni egyetlen karakter, Elizabeth Bennet volt képes. És ez a titka annak, miért lehet Jane Austen műve a világirodalom egyik legszebb szerelmi története.

Büszkeség és balítélet © Horváth Judit, Centrál Színház

Büszkeség és balítélet © Horváth Judit, Centrál Színház

Az elsőként 1813-ben megjelent regény 21 karakterének 2 szereplős adaptálása 2013 óta érhető el a színháztermekben, és most itthon is. Az eredeti történetet megőrző átdolgozás kerül minden romantikus túlzást, megőrzi azt az ironikus elbeszélői stílust, amely derűt és játékosságot is idéz a színpadon, és kőkeményen visszaadja azt az eszköztárat – és teremt ezzel szinte társadalomkritikát -,  amely párválasztásunkat, így egész személyiségünket jellemzi. Egy igazi velős, csípős – Elizabethes – válasz arra a kérdésre, hogy a házasságok hol köttetnek. Nagy kár, hogy rajtuk kívül kevesek mernek szembenézni, megküzdeni azzal a hétfejű sárkánynak hitt dologgal, amelyet a közöttük lévő társadalmi, neveltetési különbségekkel teli helyzet, és a rájuk nehezedő elvárások teremtenek. Aki nem hiszi, járjon utána…

Büszkeség és balítélet © Horváth Judit, Centrál Színház

Büszkeség és balítélet © Horváth Judit, Centrál Színház

https://www.centralszinhaz.hu/eloadasok/buszkeseg_es_balitelet_

A Büszkeség és balítélet két színészre című színdarab bemutatását a Two Bit Classics-szal és a Richard Barbourne Ltd.-vel kötött különleges megállapodás teszi lehetővé.

A színdarab Magyarországon a THEATRUM MUNDI Színházi és Irodalmi Ügynökség közvetítésével kerül színre.