Október 5-én Debrecenbe érkezik az NKA25 – Hangfoglaló turné – Rengeteg programmal várja a közönséget a Víztorony a hónap első péntekén reggeltől estig

A szeptember végén induló NKA25 – Hangfoglaló turné a Nemzeti Kulturális Alap negyedszázados fennállását ünnepli számtalan eseménnyel: kiállításokkal, filmvetítésekkel, szakmai beszélgetésekkel, könyvbemutatóval és persze koncertekkel szerte az országban és a határon túl is. A 25 napos turné keretében többek között Veszprémtől Pécsen és Szegeden át Debrecenbe, sőt még Nagyváradra is ellátogatnak a Program támogatottjai, hogy részt vegyenek a kezdeményezésben.

A rendezvénysorozat kiemelt helyszínén, a debreceni Víztoronyban október 5-én a turné egyik leggazdagabb, egésznapos programja fog megvalósulni, hiszen délelőtt 10 órától késő estig zajlanak majd az események a H2O Galériában és a kerthelyiségben.
A Backstage fórum történetében először kerül megrendezésre Debrecenben az a szakmai kerekasztal beszélgetés, ahol szó lesz többek között a Hangfoglaló Program sikersztorijairól és a produceri, dalszerzői munka rejtelmeiről. Ezt követően a délután folyamán poptörténeti emlékpont avatásra, filmvetítésre, és a Hangok és ütemek 3. című zenei interjúkötet bemutatására is sor kerül, mely a Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató alprogram oral history sorozatának új könyve. A debreceni közönség pedig szintén megnézheti a Somló Tamás életének ritka pillanatairól készült fotókat, hiszen ezen a napon a látogatók számára is megnyílik a Nem veszhet el a Somló című kiállítás.

Este egy izgalmasan eklektikus koncertsorozat várja a popmetál, a rock’n’roll, és az elektronika kedvelőit. A Víztorony kerthelyiségében ugyanis fellép Schoblocher Barbara vezetésével a Blahalouisiana, a mindig maximális fordulatszámon pörgő Fish!, illetve színpadra áll a folkot és a rockot szuggesztív és humoros előadásban ötvöző Petruska András. A bulit az éteri future-electronicájával belső lelki utazásra buzdító Atreyu’s Horse by iamyank zárja majd.

A program facebook eseménye itt található:
https://www.facebook.com/events/273822843449486/

A további programokról és a zenekarokról több információ a Hangfoglaló facebook oldalán érhető el: https://www.facebook.com/hangfoglaloprogram

A Hangfoglaló Program (korábban Cseh Tamás Program) ötödik éve működik a Nemzeti Kulturális Alap keretein belül, egy olyan támogatási rendszerként, amely a hazai könnyűzene népszerűsítését és segítését tűzte ki célul. Kiemelt fókuszpont a könnyűzenei előadók fellépési lehetőségeinek támogatása, a nemzetközi megjelenés elősegítése, a zeneipari edukáció fejlesztése és a hazai rockzenei örökség ápolása. A kilenc alprogramból álló támogatási rendszerről és az aktualitásokról bővebben a https://hangfoglalo.hu/ oldalon.

Az NKA25 – Hangfoglaló turné állomásai:

  1. 23. Szolnok, Tisza Mozi
  2. 28. Veszprém, Expresszó
  3. 29. Gödöllő, Trafó
  4. 05. Debrecen, Víztorony
  5. 05. Nagyvárad, Moszkva Kávézó
  6. 06. Szeged, JATE Klub
  7. 06. Miskolc, Helynekem
  8. 09. – 13. Eger, Hangszert a kézbe (22.) Egri Kulturális és Művészeti Központ
  9. 13. Győr, Rómer Ház
  10. 13. Pécs, Szabadkikötő
Forrás: Hangfoglaló