Mozivá változik a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem? Legendás gasztrofilmek és egy kihagyhatatlan filmkoncert az első Oscar-díjas színésszel a Müpában

Igazi ínyencségekkel várja a mozirajongókat a Müpa. A gasztronómiai élvezetek számtalan rendezőt megihlettek már a filmtörténetben: ezek közül nyújt egy egész tálcára valót az október 1-jén induló Müpamozi vetítéssorozat új szezonja – a legendás A nagy zabálástól az örök kedvenc Zöld hentesekig. Ám ezen túl is tartogat filmművészeti csemegét az évad: október 9-én egy különleges filmkoncert keretében Murnau legendás fekete-fehér némafilmjét rendhagyó módon a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben láthatja, sőt hallhatja a közönség, a francia zongoraművész-zeneszerző Karol Beffa új kompozíciójával, zenekari kísérettel.

A nagy zabálás

A Müpamozi ebben az évadban a legizgalmasabb, gasztronómiával kapcsolatos filmek közül válogat. A sort az 1973-as cannes-i filmfesztiválon hatalmas botrányt kavart A nagy zabálás nyitja, de nem hiányozhat a legendás Monty Python utolsó nagy filmje, Az élet értelme sem. Luis Buñuel provokatívan közelít a témához A szabadság fantomjában, ahogy Terry Gilliam klasszikusa, a Brazil is egészen sajátos szemszögből mesél a gasztronómiáról és persze az életről. Kalandok a hentespulttól a festői lakomákig: a filmek sorában 1989-es Peter Greenaway-opusz, A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, a Buñuel és Almodóvar filmjeit idéző spanyolosan pikáns Sonka, sonka, valamint a kultikus Tartantino-mű, a Ponyvaregény, a Johnny Depp és Juliette Binoche édes románcával megbolondított Csokoládé és a Zöld hentesek is felbukkan. Szintén az ízek birodalmába kalauzol a Karen Blixen regényéből készült Babette lakomája, amelyből kiderül, hogyan képes egy fogadás ráébreszteni egy közösséget az élet szépségére. A sorozat „konyhafőnöke”, azaz házigazdája idén is Réz András filmesztéta.

Az élet értelme

A szabadság fantomja

Brazil

A szakács, a tolvaj, a felesége és a szeretője

Sonka, sonka

Ponyvaregény

Csokoládé

Zöld hentesek

Babett lakomája

S milyen az, amikor a monumentális Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem alakul mozivá? A 27. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon ez is kiderül, hiszen október 9-én egy kivételes filmkoncerten a filmtörténeti mérföldkőnek számító, 1924-es némafilmet, a Der letzte Mannt (Az utolsó ember) nézheti meg a közönség. Az ikonikus Nosferatut is jegyző F. W. Murnau művét az 1958-as brüsszeli világkiállításon a világ 12 legjobb filmje közé választották, a főszerepben pedig Emil Jannings látható, az első férfi színész, aki elnyerte az Oscar-díjat. A film felújított változatához a francia zeneszerző és zongoraművész, Karol Beffa komponált új zenét, aki a koncerten zongoristaként maga is színpadra lép Filip Presseisen orgonaművész és a kísérletező szellemű Budapest Sound Collective társaságában. A zenekart Dubóczky Gergely karmester vezényli majd, aki egy interjúban kiemeli: „Ez azért is érdekes kísérlet, mert a film alatt hallott zene nyilvánvaló hatást kelt, és ez a korokon átívelő kapcsolat különleges atmoszférát teremt az előadás során. Ráadásul páratlan élmény tetten érni a filmnyelv létrejöttének hajnalán a különböző, most már többnyire alapszinten is értett és használt eszközök megszületését. Friedrich Wilhelm Murnau Az utolsó ember című filmjében hihetetlenül kifejező képeket komponált, és egyszerű eszközökkel ábrázol kifinomult érzelmi állapotokat.”

Der letzte Mannt (Az utolsó ember)

Friedrich Wilhelm Murnau: Der letzte Mann (The Last Laugh) – magyarországi bemutató
2018. október 9. 19:30
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Alkotó: Friedrich Wilhelm Murnau, rendező

További információk: https://cafebudapestfest.hu/program?id=92499

Müpamozi
Eszem-iszom gasztrofilmek

Forrás: Müpa