Kucsora Márta – Lenyomatok

A Kálmán Makláry Fine Arts örömmel mutatja be Kucsora Márta egyéni kiállítását Lenyomatok címmel. A művész legújabb absztrakt festményei organikus folyamatokra, a mikro- és makrovilág jelenségeire és ezek leképződéseire reflektálnak.

A művész munkáit hazai és nemzetközi múzeumi kiállításokon egyaránt láthattuk, legutóbb a Blue: Matter, Mood and Melancholy c. kiállításon az amerikai 21 Century Museum-ban, a Festészet Ideje c. tárlaton a Nemzeti Galériában, a Hagyományos Technikák c. időszaki kiállításon a Műcsarnokban. Munkáit galériánk olyan neves művészeti vásárokon mutatta be, mint az Art Paris, a Masterpiece London illetve a BRAFA.

A Lenyomatok a korábbi Plantagram sorozat (2013-2015) továbbgondolása. A Plantagram festményeken növényeket – elsősorban leveleket – és azok lenyomatait fedezhetjük fel. A Lenyomatok hasonló koncepcionális háttérrel létrehozott festészeti absztrakció, amely a mikro- és makrokörnyezet formáit idézi. A festmények különböző sűrűségű festékrétegekkel, autófényező pisztollyal, illetve a gravitáció segítségével készülnek. A különböző festészeti adalékanyagok reakcióba lépnek egymással és organikusan alakítják a kép felületét. Újabban újrahasznosított anyagok is kerülnek a festékrétegek közé, mint csomagoló fólia, textil, fonal és beszáradt akrilfesték. A festmények mellőzik a közvetlen reprezentációt, a végeredmény mégis felidézhet bennünk természeti formációkat – mint lemeztektonika, légi felvétel, tengeráramlat, különféle növényi motívumok -, bár ezek közvetlen mimetikus kapcsolatba soha nem kerülnek a képpel.

A Kucsora Márta absztrakt technikái olyan ismert művészek műveivel mutatnak rokonságot, akik maguk is a hagyományos festészeti eljárások határait feszegették. Megemlíthető többek között Hantai Simon és Reigl Judit festészete, valamint a Moholy-Nagy László által fejlesztett fotogram, melynek továbbgondolása a Plantagram sorozat, átültetve a festészet nyelvére.

Kucsora Márta (született 1979, Szeged) a Magyar Képzőművészeti Egyetemen majd az amerikai Montclair State University-n folytatta tanulmányait. Az alkotómunka mellett a Budapest Art Factory non-profit művészeti központ társalapítója és nemzetközi kortárs művészeti rezidencia programjának szervezője.

Megnyitó: 2018. október 4., csütörtök este 6 és 9 óra között

A kiállítás 2018. október 26-ig látogatható, keddtől péntekig 10 és 18 óra között.

Forrás Kálmán Makláry Fine Arts