Kultúrában otthon vagyunk! Új színházi teret kap Újpest – Heisenberggel debütál az UP Újpesti Rendezvényközpont színházterme

A frissen megnyílt UP Újpesti Rendezvénytér egy egyedülállóan különleges közösségi tér. A kerület új kulturális színfoltja egyszerre biztosít helyszínt ismeretterjesztő programoknak, különböző kiállításoknak, zenének, gasztronómiának és szórakozásnak és kínál sportlehetőségeket is. Az épület színháztermét a nagy sikerrel játszott Heisenberg című darabbal avatják fel. A közel ötszáz fős helyiséget mobil lelátójával és süllyesztett nézőterével Budapest egyik legmodernebb színháztermeként, nagy várakozás előzte meg. A közelgő bemutató kapcsán a színművészekkel, Ullmann Mónikával és az újpesti születésű Benedek Miklóssal beszélgettünk az előadás aktualitásáról, szerepélményeikről. A helyszín izgalmas adottságaiból fakadóan természetesen a piac és a színház kapcsolata is terítékre került.

Benedek Miklós

A külföldön már nagy sikerrel játszott Simon Stephens-darab, a Heisenberg, először idén, Szabó Máté rendezésében került színpadra Magyarországon, hogy most az újpesti közönséghez is eljuthasson.

Nem lehet előre tudni, mennyire lesz sikeres egy előadás, és azt sem, milyen indíttatásból jönnek megnézni a nézők.. Amikor dolgozunk egy darabon, a próbafolyamat alatt nem a nézőre gondolunk, hanem igyekszünk kihozni a maximumot az adott szerepből. Hogy ennek köszönhetően sikeres lesz-e Újpesten, az majd kiderül – árulta el Ullmann Mónika.

A zseniális egyfelvonásos előadás Heisenberg német fizikusra, a határozatlansági reláció elvének megalkotója után kapta a címét, nem is véletlenül. A történet egyszerű, ám mégis zseniális: egy nő és egy férfi kapcsolatáról szól.

A cselekmény szerint a nő megpillant egy idősödő hentest a zsúfolt pályaudvaron, és engedve pillanatnyi szeszélyének, hirtelen a nyakába csókol. A külföldön nagy sikerrel játszott darab két magányos ember meséje, akik valamiért egymásra találnak és fellángol bennük egy új szerelem. A véletlennek tűnő találkozás aztán gyökeresen megváltoztatja mindkettőjük életét. Alex, a hetvenes hentes, és Georgie, a nála jóval fiatalabb pincérnő szép lassan rájönnek, nekik bizony dolguk van egymással…

–  Nekem a sírva nevetős történetek a kedvenceim, az érzelmi hullámvasút. Az évek során egyre bátrabb lettem, már merek szélsőségesebb lenni.  A Heisenberg éppen ennek enged teret: egyszerre vicces és megható. Az előadások alatt sok a nevetés, de az sem ritka, hogy egy-egy néző elsírja magát. Ennél a darabnál pedig azt éreztem, hogy pont elegen játsszuk, ráadásul nem is akárkivel állhatok színpadra! – árulta el a darabról Ullmann Mónika.

Ullmann Mónika és Benedek Miklós számára a Heisenberg hozta meg az első közös színpadraállást, ám a színészek már a bemutató előtt is jól ismerték egymást: Benedek Miklós a főiskolán tanította, a József Attila színházban pedig rendezte már a színésznőt. Kettejük szórakoztató, s egyszersmind mély és tartalmas előadása kortól függetlenül minden nézőnek sok meglepetést tartogat.

A kétszemélyes darab változatos helyszíneit egyetlen eszközzel, egy különleges, forgatható elemekből álló paddal sikerült megvalósítani, hála Cziegler Balázs díszlettervezőnek. Ez az egyetlen pad elég is hozzá, hogy megjelenítse a pályaudvart, a hentesboltot, az éttermet, a lakást és az utcarészleteket, sőt, még forog is – mesél a hagyományostól elrugaszkodott díszlettechnikáról Benedek Miklós. 

Színház a vásárcsarnok mellett

Nem csak a belső helyszínek megjelenítése, de a külső helyszín is igazán különleges: az UP Újpesti Rendezvénytér esetében ugyanis egymás mellett kap helyet egy valódi, nyüzsgő piac és egy vérbeli, színházi kulturális közeg. Ennek az egyedi kontrasztnak a lehetőségeiről is megkérdeztük Benedek Miklóst.

Ritkán járok piacra, de olyankor mindig elvarázsol az a semmihez sem hasonlítható légkör, ami belengi ezeket a tereket. Különösen a mediterrán piacok hangulatát kedvelem, az emberek és állatok, szagok és illatok, jó ételek különös elegyét, a nyüzsgést, ami a piacok velejárója – árulta el az újpesti születésű Benedek Miklós. Hozzátette, noha nehezére esik elképzelni, hogyan működhet egymás mellett két ilyen különböző intézmény, a görög és római színházi hagyomány éppen erre a kettősségre épül.

A színházi előadások sora ezzel korántsem ér véget: az UP Újpesti Rendezvénytér színháztermében olyan zseniális darabokat is megtekinthet a közönség, mint Hernádi Judit estje a Hernádi Pont, a Kövek a zsebben, és egy igazi újévi csemege január elsején, a Csárdáskirálynő.

Bővebb információ: www.UP4event.hu

Forrás: UP Újpesti Rendezvénytér