Aki szépen tubáskodik – Varró Dániel, a Szeged Trombone Ensemble és a STUDIO 5 közös estje

A koncert ötlete a STUDIO 5 és a Szeged Trombone Ensemble szoros együttműködésében született. A Szeged Trombone Ensemble a rézfúvós zenekultúra ápolásának és terjesztésének, valamint hangszerük, a harsona sokoldalúságának propagálása szellemében Gyivicsán György művészeti vezető irányításával működik. Az együttesre jellemző magas szintű szakmai felkészültségnek, s a mai napig tartó hangszertechnikai fejlődésnek köszönhetően az együttes képes már-már nagyzenekari hangzásban megszólalni.

Varró Dániel és a STUDIO5

Ez inspirálta a STUDIO 5 tagjait is. A zeneszerző csoport célja, hogy az európai zenei tradícióból kiindulva olyan hangversenyeket hozzanak létre, melyek magas művészi színvonalon képeznek hidat tradíció és innováció, patina és progresszió között. Az alapító tagok gondolkodásmódja hasonló, ugyanakkor mindegyik szerző a saját zenei nyelvén alkot.

A STUDIO 5 számára fontos a kortárs társművészetek bevonása. Ehhez a koncerthez a költészetet választották, és annak egyik legkiválóbb magyarországi reprezentánsát, Varró Dánielt kérték fel partnerüknek.

Az öt komponista többféle összeállításban (kvartett, szextett, oktett) íródó darabjai között Varró Dániel olvassa fel a saját verseit. Az est moderátora, Csepelyi Adrienn a szerzőkkel beszélget a közös munkáról, az alkotás folyamatáról, a született művekről.

Az Uránia Nemzeti Filmszínház különleges atmoszférájú terme egyaránt kedvez a versfelolvasásnak és a harsona-együttes erőteljes és intim megszólalásainak.

Aki szépen tubáskodik
Varró Dániel, a Szeged Trombone Ensemble és a STUDIO 5 közös estje
2018. október 7., vasárnap 19.30, Uránia Nemzeti Filmszínház

Közreműködik:
Varró Dániel – vers, felolvasás
Szeged Trombone Ensemble
Zemlényi Eszter – ének
Dobszay Péter – karmester
Csepelyi Adrienn – moderátor

A STUDIO 5 tagjai:
Bella Máté
Kutrik Bence
Solti Árpád
Varga Judit
Virágh András Gábor

Műsor:
Virágh András Gábor: Morning – 4 harsonára
Varró Dániel: Parancsolgató
Kutrik Bence: Kertvárosi Idill – 4 harsonára
Varró Dániel: Urbánus költő a virágoskertben
Varga Judit: Puzzle – 8 harsonára
Varró Dániel: Unalmas őszi vers az únalomról
Bella Máté: Varródermia – 6 harsonára
Varró Dániel: Jogosítvány
Solti Árpád: Singer – Varró gép – 8 harsonára és énekhangra
Varró Dániel: Altató Misinek

,