Festői szerelmek – Felolvasószínházi sorozat

Hogyan éltek híres festőink, kiket látunk a vásznaikon, s kik voltak azok, akiket modellként sosem örökített meg az alkotó, mégis életre szóló hatással voltak a magyar művészetre? Mennyi féle szerelem létezik? Hogyan állít annak emléket egy festő? Megörökíti-e egyáltalán? Még pontosabban tehát: Hogy szerettek ők?

A 2017/18-as színházi évadban mutatták be először Szegeden, a Regionális Összművészeti Palota szecessziós palotájában Nyáry Krisztián: Festői szerelmek c. kötete alapján készült felolvasószínházi sorozat.

A produkció sikerére való tekintettel 2018 őszén a Magyar Nemzeti Galéria – amely állandó kiállításán a sorozatban szereplő festők műalkotásai is megtekinthetőek – ad helyet az előadásoknak, vadonatúj szereposztással. Az egyfelvonásnyi színművek, dokumentumjátékok kizárólag eredeti dokumentumok (levelek, cikkek, naplóbejegyzések) alapján készültek; egy-egy híres festőnk életét, szerelmi viszonyait, kapcsolatait dolgozzák fel. A színdarabokat minden alkalommal Bellák Gábor, a Magyar Nemzeti Galéria művészettörténészének előadása vezeti fel a főszereplő festő munkásságáról. Az előadást követően a nézők megtekinthetik az a megidézett művész kiállított alkotásait.

A sorozat rendezője: Réczei Tamás

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria, főépület, I. emelet

ELŐADÁSOK
2018. október 2., kedd, 19.00
Lotz Károly
Szereplők: Gyabronka József, Vándor Éva, Józsa Bettina e.h.

2018. október 16., kedd, 19.00        
Mednyánszky László
Szereplők: Benedek Miklós, Sodró Eliza, Gergye Krisztián

2018. október 30., kedd, 19.00         
Rippl-Rónai József
Szereplők: Schneider Zoltán, Mentes Júlia e.h., Pataki Ferenc

2018. november 6., kedd, 19.00
Czigány Dezső
Szereplők: Szikszai Rémusz, Crespo Rodrigo

2018. november 20., kedd,19.00         
Ámos Imre
Szereplők: Lengyel Tamás, Hámori Gabriella

A programváltozás jogát fenntartjuk!

Jegyárak:

Teljes árú jegy: 2500 Ft ǀ Kedvezményes jegy*: 1500 Ft

*Ezen az estén nem érvényesek a rendes nyitvatartási idő alatt igénybe vehető kedvezmények. Kedvezményes jegyet azok válthatnak, akik a kiállításokat díjtalanul vagy 50% kedvezménnyel látogathatják. Díjtalan belépő nem igényelhető.

Jegyek korlátozott számban kaphatók a jegypénztárban, illetve a www.jegymester.hu oldalon.

Forrás: Magyar Nemzeti Galéria
,