Bécsi ikonok

Egy estényi Bécs érkezik a Müpába szeptember 28-án, a Pannon Filharmonikusok TITANIUM-évadának nyitó hangversenyén.

Bogányi Tibor

Bécs, pontosabban korszakalkotó bécsi ikonok nyitják a Pannon Filharmonikusok Müpában futó sorozatát szeptember 28-án, pénteken 19.30-kor. A név kötelez és igaz ez a koncert címére is, mely már sejteti, bécsi klasszikusok sorakoznak fel a koncert műsorában, három nagy horderejű zeneszerző, Schönberg, Mozart és Schubert egy-egy nagyszabású műve lesz hallható. Szólistaként Alexander Zemtsov brácsaművész, valamint a bécsi születésű Benjamin Schmid hegedűművész áll színpadra, az est karmestere a szintén bécsi kötődésű Bogányi Tibor lesz.

Bogányi Tibor, Benjamin Schmid

Az osztrák főváros egyik legvarázslatosabb időszakát eleveníti fel a Pannon Filharmonikusok koncertje. Három bécsi klasszikus műve szólal meg a Müpa hangversenytermében. A zeneszerzők életművében afféle bizonyságtételek, hogy mindazt, amit a kor és a közelmúlt szerzői tudnak az adott műfajról, ők is tudják, sőt, virtuóz módon használják saját zenéjükben. És ahogyan számos nem bécsi hatást magukba szívtak, számos nem bécsi zeneszerzőre is hatottak az utókorban, például Schumann vagy Mendelssohn zenéjére, illetve Schönberg a 20. század zenéjére. A hamisítatlan előadásmódról nem más gondoskodik, mint a Pannon Filharmonikusok Bécsben élő vezető karmestere, Bogányi Tibor.

A koncertet a Müpa élőben közvetíti, így aki nem tud részt venni a hangversenyen IDE kattintva élvezheti majd az előadást.

Az előadás szünetében Benjamin Schmid dedikálja a zenekar nemrég megjelent lemezeit, melyen szólistaként közreműködött. A hazai és a nemzetközi kritikusok tetszését is elnyerő felvételeken Bartók Béla, Csajkovszkij és Dvořák  művei hallhatók, a Pannon Filharmonikusokat Bogányi Tibor dirigálta. Mindkét felvétel a dedikálás helyszínén meg is vásárolható.

Több hazai orgánum is beszámolt a lemezről. A Gramofon hasábjain például így írtak lemezkritikájukban: „(…) Bogányi Tibor irányításával a zenekar ideális partner a szólista számára. A hangszerelést megjelenítő gazdag hangszínvilág, a pregnáns ritmika valamennyi tételnek vitalitást ad, egyszersmind olyan konverzációs légkört teremt, amelybe élmény bekapcsolódni. Schmid zeneiségének tág teret kínál valamennyi tétel; kiváltképp az éteri magasságú hegedűhangokban gyönyörködünk, melyek mintegy szirénhangokként szólnak.”

A bérlet további részletes programja a Pannon Filharmonikusok megújult honlapján IDE kattintva érhető el. A 2018/2019-es évad budapesti bérlete megújítható és vásárolható a www.jegymester.hu oldalon, valamint a Müpa pénztáraiban személyesen.

Műsor:
Bécsi ikonok
2018. szeptember 28., péntek 19.30
MÜPA, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Arnold Schönberg: II. kamaraszimfónia, op.38
Wolfgang Amadeus Mozart: Esz-dúr sinfonia concertante hegedűre, brácsára és zenekarra, K.364
Franz Schubert: IX. „Nagy C-dúr” szimfónia, D.944
Közreműködik:
Benjamin Schmid – hegedű
Alexander Zemtsov – brácsa
Vezényel: Bogányi Tibor

Forrás: Pannon Filharmonikusok