VILÁGOM VILÁGA – meghívó Kelemen Ágnes festőművész kiállítására

Szerző: Böjtös Kinga

2018. szeptember 27-én 18.00 órakor a Klauzál Ház Vén Emil Galériájában nyílik a tárlat, melynek képeiről álmodozó szemű lányok és mesékből ismerős asszonyok néznek vissza ránk. Mindnyájan a tarka mozaikkal borított furcsa kis kastélyukból érkeznek, mely egyben az ország egyik legszebb könyvesboltja is, Budafokon. A példásan renovált, emlékeket őrző „Laszgallner villa” falai közt működik az utódok családi könyvmanufaktúrája, a nyomtatás, a kiadás és a terjesztés szerves egységében gondolkodó, a gutenbergi hagyományokat követő vállalkozás, a Pytheas.

Egyedi kiadványaik sorában talán legszebbek a Kelemen Ágnes grafikáival, festményeivel illusztrált sorozatok, mesekönyvek és noteszek. A nyomdász szülők, a grafikus férj már a kezdetektől támogatta a „Neske” művészeti brand létrejöttét, melyet Ágnes, az alkotó így mutat be kiállítása ajánlójában:

„Egy rendhagyó tárlatra invitálom a nézőt, ahol bár a festményeké lesz a főszerep, azonban szeretném megmutatni azt is miből táplálkoztam eddigi életem során, mert számomra a család, a munka és az alkotás elválaszthatatlanok mindennapjaimtól. Családtagjaim is mind művészi vénával megáldott, kreatív lények, egy-egy alkotásukon keresztül betekinthet a néző patinás családi könyvkiadónk mindennapjaiba is.

Festményeimen keresztül egy másik, mély érzelmi szinten szeretnélek megérinteni, és csak remélni tudom, hogy ezzel segítek megérteni valamit önmagadból. Nem az fontos számomra, hogy feltétlenül reálisan ábrázoljak valamit, hiszen a belső világunk sem reális, és ez a belső világ vetül ki számomra mindenre. Nőalakjaim néha egyszerűen csak nők, akik éreznek, szeretnek, szenvednek, örülnek, hallgatnak, meghallgatnak, sebezhetőek, de erősek is a maguk módján. Néha inkább istennő szerűek, vagy angyalok, nem annyira hús-vér alakok, egy-egy női részünket jelenítik meg, egy lelkiállapotot. Nem konkrét személyek, inkább egyfajta kivetülések.

A festményeken túl szívesen elkalandozom a textilek világába is, valamint Sipos Erika ékszertervezővel, drága barátnőmmel egy ékszerkollekciót is létrehoztunk, ezt is megmutatjuk majd. A megnyitón Garbóczy László helytörténész és Sipos Erika ékszertervező mutatják be a családunkat és engem, majd a kerületben élő Hegedűs házaspár, Hegedűs Endre Kossuth- és Liszt díjas zongoraművész és Hegedűs Katalin zongoraművésznő virtuóz játékát is élvezhetjük. A megnyitó után etyeki borokat kóstolhatunk a Gombai borászat jóvoltából, illetve számozott, szignált nyomatokat és festményes noteszeket, pólókat is lehet vásárolni a helyszínen.”

Helyszín: Klauzál Gábor Művelődési Központ, Bp. Nagytétényi út 31-33.

Face event: https://www.facebook.com/events/1453710721397165/

fotók: Böjtös Kinga: www.vizitkártya.blogspot.com , Kelemen Ágnes:  http://www.neske.hu