Velencei látképek az Intesa Sanpaolo műgyűjteményéből – Barokk kamaratárlat nyílt a Magyar Nemzeti Galériában

Sztárstátuszt kiérdemelt mesterek velencei vedutái – azaz látképei – érkeztek Magyarországra a CIB Bank anyabankjának, az Intesa Sanpaolónak gyűjteményéből. Canaletto (Giovanni Antonio Canal), Francesco Guardi, Hendrik Frans van Lint és Michele Marieschi egy-egy különleges olajképét most először láthatja a magyar nagyközönség. Az Intesa Sanpaolo tizennyolcadik századi utazó kamarakiállítása a Magyar Nemzeti Galériában tekinthető meg 2018. szeptember 18. és október 14. között. 

A „Velencei látképek az Intesa Sanpaolo műgyűjteményéből” címmel megnyíló kamaratárlat a tizennyolcadik századi velencei barokk Magyarországon eddig még nem látott mesterműveit hozza el az érdeklődők számára. Az olajképeken megjelenő épületeken és panorámákon keresztül betekintést kapunk Velence egykori életébe, és megfigyelhetjük a neves festők stiláris különbségeit, ugyanazon téma más-más művészi megközelítésű feldolgozását. Míg Canaletto, Guardi és Marieschi Velencében élt és alkotott, addig a negyedik veduta szerzője, az antwerpeni Hendrik Frans van Lint nagy valószínűséggel soha nem is járt a lagúnák városában. A legvalószínűbb, hogy személyes élmények helyett csak pályatársai Velencében készült munkáira támaszkodott művei alkotásakor.

Bár a szerzők közül Canaletto a legismertebb barokk festő, hasonló jelentőségű az életében mellőzött Francesco Guardi is. Marieschi ifjúkori munkájában az egyik legtipikusabb velencei motívumot, a Canale Grandét, Hendrik Frans van Lint rendkívüli alapossággal kidolgozott vászna pedig az annak torkolatában található Santa Maria della Salute fogadalmi templomot jeleníti meg.

Progetto Cultura – Az Intesa Sanpaolo kulturális programja  

Az olasz bankok a reneszánsz kor óta kiveszik részüket az ország kulturális fejlődéséből, a CIB Bank anyabankja, az Intesa Sanpaolo pedig régi hagyományához híven ma is aktív szerepet vállal Olaszország kulturális életében. A bank társadalmi kötelezettségként tekint az ezen a téren végzett tevékenységére: meggyőződése, hogy a kultúra hatékonyan hozzájárul egy ország fejlődéséhez, gyarapodásához, a társadalmi integrációhoz, és lehetővé teszi a fenntartható gazdasági fejlődést. Ennek szellemében hozta létre kulturális programját, a Progetto Culturát (azaz Kultúra Projekt), amely keretében megnyitotta a Gallerie d’Italiát, azaz Milánó, Nápoly és Vicenza városközpontjában álló műemléképületekben kialakított múzeumokat. Az intézmények célja, hogy megőrizzék és kezeljék a bankcsoport építészeti és művészeti örökségét, és bemutassák azt a helyi közösségeknek. Az Intesa Sanpaolo gyűjteményeiben több mint 20 ezer műalkotás található, ezekből mintegy 10 ezer kiemelkedő művészeti értéket képvisel. A bankcsoport fontos feladatának tartja, hogy ezeket a mesterműveket a tágabb értelemben vett nemzetközi közösség számára is elérhetővé tegye.

A Magyar Nemzeti Galériában 2018. szeptember 17-én megnyílt tárlatot Gian Maria Gros-Pietro, az Intesa Sanpaolo igazgatóságának elnöke, Dr. Simák Pál, a CIB Bank elnök-vezérigazgatója, Massimo Rustico, Olaszország magyarországi nagykövete és Dr. Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója adta át a nagyközönségnek.

A Magyar Nemzeti Galériába a Gallerie d’Italia – azon belül is az Intesa Sanpaolo vicenzai múzeuma, a Palazzo Leoni Montanari – tizennyolcadik századi velencei gyűjteményének négy kiemelkedően fontos darabját hoztuk el. Ezek a műalkotások átfogó képet adnak a kor olasz művészetről és fő képviselőiről, párbeszédet teremtve az országok és kultúrák között, ezzel is összekötve Vicenza és Budapest városát, tágabb értelemben véve pedig Olaszországot és Magyarországot.” – mondta Gian Maria Gros-Pietro, az Intesa Sanpaolo igazgatóságának elnöke.  

Elismerően nyilatkozott a kezdeményezésről a CIB Bank elnök-vezérigazgatója is. „A művészet egy különleges kapocs, a hatása pedig nagyobb, és tovább tart, mint azt gondolnánk. Ami ma egy kulturális esemény, az holnap már a két ország közötti együttműködés egy újabb formáját hívhatja életre” – fogalmazott Dr. Simák Pál.

Örvendetes tény, ha egy pénzintézet a társadalmi felelősségvállalás útján komoly értéket hoz létre, az pedig külön öröm, hogy ebből most a Magyar Nemzeti Galéria és a látogatói is részesülnek” – tette hozzá Dr. Baán László, a Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója, aki szerint egy állami fenntartású múzeumnak kötelessége, hogy a maga módján elősegítse ezeket a példaértékű kezdeményezéseket.  

Massimo Rustico, Olaszország nagykövete kiemelte a barokk korabeli „Velencei látképek” kiállítás fontosságát, nem csupán a megtekinthető festmények művészeti értéke szempontjából, de a reneszánsz óta tapasztalható, a pénzügyi világot az alkotóművészettel hagyományosan összekötő, jellemzően olasz összefonódás kézzelfogható tanúbizonyságaként is. „Az Intesa Sanpaolo Bank ma is folytatja e felvilágosult pártfogó tevékenységét különleges figyelemmel napjaink olyan fontos kihívásaira, mint a társadalmi felzárkóztatás és fenntartható gazdasági növekedés.”

A tárlat képei: 

Michele Marieschi
(Velence, 1710-1744)
A Canale Grande látképe a Rive del Vinnel és a del Carbonnal, 1730-1735 körül
Olaj, vásznon, 55,5 x 83 cm
Intesa Sanpaolo gyűjtemény
Gallerie d’Italia – Palazzo Leoni Montanari, Vicenza

Hendrik Frans van Lint
(Antwerpen, 1684 – Róma, 1763)
A La Salute látképe a Punta della Doganával, 1750 körül
Olaj, vásznon, 46,5 x 71,5 cm
Intesa Sanpaolo gyűjtemény
Gallerie d’Italia – Palazzo Leoni Montanari, Vicenza

Francesco Guardi
(Velence, 1712-1793)
A Piazza San Marco, San Geminiano felé, 1775-1780 körül
Olaj, vásznon, 81,7 x 125 cm
Intesa Sanpaolo gyűjtemény
Gallerie d’Italia – Palazzo Leoni Montanari, Vicenza

Canaletto
(Velence, 1697-1768)
Capriccio gótikus templommal és lagúnával, 1720-1721 körül
Olaj, vásznon, 118,3 x 147,6 cm
Intesa Sanpaolo gyűjtemény
Gallerie d’Italia – Palazzo Leoni Montanari, Vicenza 

Intesa Sanpaolo
Az Intesa Sanpaolo az euróövezet egyik legnagyobb bankcsoportja, 53,1 milliárd eurós piaci kapitalizációval (a 2018. április 30-i adatok szerint).
Az Intesa Sanpaolo Olaszországban mindegyik banki üzletágban (lakossági, vállalati, vagyonkezelési) piacvezető. A Csoport több mint 4600 fiókból álló, az ország területén egyenletes lefedettséget biztosító hálózata 12 millió ügyfelet lát el, piaci részesedése az olasz régiók többségében legalább 12%-os. Külföldön az Intesa Sanpaolo stratégiai fontosságú jelenlétét 7,7 millió ügyfelet kiszolgáló közel 1100 bankfiók biztosítja; ezek között ott találjuk a közép-kelet európai régió, valamint a közel-keleti és észak-afrikai területek 12 államában kereskedelmi banki tevékenységet folytató leányvállalatokat, továbbá a vállalati ügyfeleket kiszolgáló, speciális tevékenységet végző képviseletek hálózatát 25 országban, elsősorban a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, továbbá olyan országokban, ahol az olasz vállalatok a legaktívabbak, így az Egyesült Államokban, Brazíliában, Oroszországban, Indiában és Kínában. 
CIB Bank
A CIB Bank Zrt. az Intesa Sanpaolo Csoport leányvállalata. Meghatározó anyabanki háttérrel és több mint 35 éves tapasztalattal univerzális hitelintézetként a kereskedelmi banki és befektetési szolgáltatások teljes körét nyújtja, amelyet leányvállalatai (CIB Lízing, CIB Alkusz) termékei, konstrukciói egészítenek ki. A CIB Bank Zrt. országos lefedettséget jelentő fiókhálózatával áll rendelkezésére közel 450 ezer ügyfelének, miközben folyamatosan keresi az innovatív, ügyfeleire szabott megoldásokat. A CIB Bank Zrt. szolgáltatásai társas vállalkozások, intézmények, önkormányzatok és egyéni vállalkozók, valamint lakossági ügyfelek számára egyaránt elérhetők. A bankfiókok mellett rendkívül sokféle elektronikus csatorna is az ügyfelek rendelkezésére áll pénzügyeik gyors és kényelmes intézéséhez, mint például a CIB Internet Bank, a CIB Bank Online, a CIB Bank mobilalkalmazás vagy az eBroker információs és értékpapír-kereskedési rendszer.
Magyar Nemzeti Galéria
A Magyar Nemzeti Galéria a magyarországi képzőművészet kialakulásának és fejlődésének folyamatát dokumentáló és bemutató legnagyobb közgyűjtemény. Gyűjtőköre az államalapítástól napjainkig, a legkorábbi magyarországi emlékektől a kortárs művészetig terjed. Állandó kiállításai átfogó képet adnak a magyar művészet történetéről. Az 1957-ben megalapított Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményeinek alapját a Szépművészeti Múzeum Új Magyar Képtára, modern szobor- és érem-, valamint grafikai gyűjteményének magyar anyaga képezte. Ebben az időben a kollekció mintegy 6000 festményből, 2100 szoborból, 3100 éremből, 11000 rajzból és 5000 nyomatból állt. A Magyar Nemzeti Galéria 1957. október 5-én nyílt meg a volt Kúria épületében a Kossuth téren (jelenleg Néprajzi Múzeum).  A múzeum történetének újabb nagy fordulópontja az intézmény Budavári Palotába való átköltözése volt 1975-ben, ahol először nyílt lehetőség a magyar művészet történetének teljes bemutatására a 11. századtól kezdve egészen a jelenkor művészetéig. 2012-ben a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria egy intézménnyé egyesült. A Magyar Nemzeti Galéria gyűjteménye jelenleg 110 000 műtárgyat foglal magában, kiemelkedő darabjait a közönség az állandó kiállításokon láthatja, az egyes alkotók életművének gazdagabb bemutatására a múzeum időszaki kiállításai adnak lehetőséget.
Forrás: CIB Bank