Ünnepi évadát kezdi az Óbudai Társaskör

Kettős születésnappal nyitja meg a 2018/2019-es évadot az Óbudai Társaskör, amely idén ünnepli harminc éves születésnapját a kétszáz éves épületben. Ez a szép klasszicista épület története során otthont adott fogadónak, vendéglőnek, kávéháznak, művelődési háznak és idén harminc éve, hogy az Óbudai Társaskör megkezdte benne működését. Az Ünnepi házimuzsika keretében a házhoz kötődő zenekarok muzsikálnak majd, az este folyamán mindenki kap ajándékot: a közönség, a művészek és az ünnepelt, a Ház is.

Az évfordulók sorát folytatva, Fáy Miklós szerkesztésében ünnepeljük Leonard Bernstein 100. születésnapját: Balogh Eszter, Falusi Mariann, László Boldizsár, Najbauer Lóránt, Lengyel Zoltán, a Sárik Péter Trió és a Liszt Ferenc Kamarazenekar közreműködésével.

Mécsesgyújtással és az örök utazó Szindbád-alak megelevenítésével emlékezünk Krúdy Gyula születésének 140. évfordulójára. A szerelmes vándor portréját Homérosz és Krúdy Gyula írásaival Rajkai Zoltán, Schumann és Schubert műveivel dalban Palerdi András mutatja be. Az est szerkesztője Hámori Máté, a dalokat Mali Emese kíséri.

Az est mellett ingyenes programokkal készül október 14-én a Krúdy-negyed összes intézménye is, ahol zene, irodalom, gyerekprogram, kiállítás, tárlatvezetés, verklimuzsika, fiákeres utazás várja a látogatókat.

Zenekari születésnap nélkül ritkán telik el egy hónap, októberben a Semmelweis Vonósnégyes ünnepli nálunk 35. születésnapját. A kvartett neves művészbarátokkal lép színpadunkra.

Fehéren feketén című új sorozatunkkal kedveskedünk vendégeinknek, ahol öt művészt kértünk fel, hogy játsszanak az új Steinway D-modell zongoránkon, elsőként Prunyi Ilonát. A koncerteken Bolla Milán mond bevezetőt.

Új évadunkban is megtalálják kedvenc sorozataikat: idén is folytatódik a Házimuzsika sorozatunk, első estünkön a 2017-ben alakult Szigeti Quartet játszik, akik egy kiváló kamarapartnert kértek fel Gulyás Márta személyében a koncertre. A koncerttel Debussy halálának századik évfordulójára emlékeznek.

Folytatódik Lakatos György vezetésével a nyitott zeneiskolánk, a Mozart Klub, ahol mindenféle izgalmas zenei fogalommal találkozhatnak a muzsika iránt érdeklődők.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar rendezésében és közreműködésével új évadát kezdi a BarokkPlusz sorozat is, első koncertjükön két egészen fiatal hegedűst látnak vendégül: Kelemen Gáspárt és Gertler Teót, a Fehér Ilona Hegedűverseny díjazottjait. A felnőtteknek szóló koncert mellett megtalálják a zenekar matinékoncertjét is, ahol az ősz vidám és borongós hangulatait idézik fel zenével, mesével, rajzzal.

Családi körben címmel Wolf Kati énekli népszerű dalait Neumann Balázs zongorakíséretével, és édesapja, Wolf Péter műveit az ő kíséretében.

A Társaskörben jól ismert Miből lesz a cserebogár? operás sorozat szereplői emlékeznek a tavaly elhunyt Fehér Andrásra. Az esten mesterük kedvenc zenei részleteiből: Bizet, Donizetti, Mozart, Puccini, Rossini és Verdi operáiból válogatnak.

Szutrély Katalin dalestjén Haydn, Schubert, Schumann, Liszt dalait és dalciklusokat hallhatnak, zongorán kíséri: Fülöp Andrea.

Különlegességként felnőtteknek ajánljuk az Óbudai Társaskör Galéria októberi kiállítását: Háborús és pszichoanalitikus széljegyzetek Michel Fingesten (1884-1943) grafikái a Ztichlá klika Galéria (Prága) gyűjteményéből címmel. A művész az Osztrák-Magyar Monarchia egyik cseh kisvárosából származott, de Berlinben élt és alkotott, ám képei Prágából, Jan Placák gyűjteményéből érkeznek. Az 1920–1930-as évek Berlinjének egyik legismertebb grafikusa volt.

Forrás: Óbudai Társaskör