Játék és film – KönyvTÁRlat – Országos Széchényi Könyvtár

A Játék és film témáját öleli körül az Országos Széchényi Könyvtár KönyvTÁRlat című irodalmi-kultúrtörténeti programsorozat soron következő estje.

Bodor Ádám több művét, többek között A borbély és a Plusz-minusz egy nap című alkotását is megfilmesítették. A Sinistra körzetet viszont nem szeretné mozivásznon látni – fogalmazott a vele készült interjúban. A Kossuth-díjas író mellett Gothár Péter rendező és Radnóti Sándor esztéta is azt est vendégei, akik a következő kérdésekre keresik a választ.

Egy irodalmi alkotás megfilmesítésekor mennyiben beszélhetünk adaptációról és újra alkotásról? Nagyobb kihívást jelent-e egy kortárs irodalmi alkotás megfilmesítése, mint egy klasszikus regényé, novelláé?

Az esten a témához kapcsolódva részleteket láthatnak A részleg című  filmből, amelyet Gothár Péter rendezett Bodor Ádám azonos című elbeszélése alapján. A film 1995-ben megnyerte a Magyar Filmszemle nagydíját.

Időpont: 2018. szeptember 27. 17 óra

Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, Budapest, Budavári Palota, „F” épület, 6. emelet, Díszterem (Megközelíthető a Dózsa György térről gyorslifttel vagy a 16-os, illetve a 16/A busszal a Dísz tér és az Oroszlános Udvar felől.)

A KönyvTÁRlat Játékos évadjának előadóival készült interjúk, a Szeretlek Magyarország portálon érhetők el:

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/daniel-andras-a-film-mozgasba-hozza-a-kuflikat/

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/mocsai-lajos-a-szabadidosportban-onmagunkkal-vivunk-harcot/

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/vitray-tamas-onmagam-vagyok-a-kepernyon/

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/jatekos-zenek-zenei-jatekok-a-szechenyi-konyvtarban-interju-okovacs-szilveszterrel/

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/az-en-szovegemet-melegitonadraghoz-hasonlitottak/

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/lackfi-janos-kertkapalashoz-nem-tesztaszurore-van-szukseg/

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/rudolf-peter-az-tud-konnyed-lenni-aki-megdolgozott-erte/

Forrás: Országos Széchényi Könyvtár
,