ÓBUDAI DANUBIA ZENEKAR – 2018. ŐSZ

2018. ŐSZ

HÍR – EXTRÁK:

HÍR1:
2018 június 23-án az Óbudai Danubia Zenekar a Magyar Örökség Díját vehette át. A Magyar Örökség Díj azon magyar személyeknek, intézményeknek adható, akik és amelyek tevékenységükkel hozzájárultak a magyar kultúra, gazdaság, sport és tudomány, azaz a magyar társadalom erkölcsi, szellemi felemeléséhez. Ezek együttesen alkotják a magyarság  „Láthatatlan Szellemi Múzeumát”.
Büszkék vagyunk a díjazásra.

HÍR2: 2018. szeptember 11-én díjat kapott ifjúsági sorozatunk is. A zene, az kell… ifjúsági sorozatunk, – amivel általános iskolák tornatermeit járjuk – Érték és Minőség Nagydíjat kapott a Parlamentben. Zenekarunkat Ács Péter ügyvezető képviselte az ünnepségen.
„Az Érték és Minőség Nagydíj korszerű, napjaink kihívásainak is megfelelő tanúsító védjegy, mely a kiemelkedő minőségű értékek (áruk és szolgáltatások) egyértelmű megkülönböztetésével orientálja a fogyasztókat a globalizálódó piacgazdaság egyre bővülő termékkínálatában.”
Büszkék vagyunk a díjazásra.

HÍR3: A művészeti munkán túl a kommunikációnkkal is igyekszünk a fiatalok, a 21. századi ember felé nyitni. A 25 éves Óbudai Danubia Zenekar Magyarországon elsőként a teljes évadát online streameli. Zeneakadémiai koncertjeinket az INDEX.hu, BMC-s koncertjeinket a Fidelio.hu közvetíti.

Óbudai Danubia Zenekar sajtótájékoztató, 2018

DANUBIA 25
25 éves az Óbudai Danubia Zenekar

Mindenkinek megvan a saját Óbudai Danubiája: van, akinek még mindig az egykori ifjúsági zenekar, amely a Bartók konzi diákjaiból alakult, és van, akinek nagy, komoly együttes, amely mindig ismeretlen, de annál izgalmasabb területekre téved a zenében. Van, akinek újdonságot, van, akinek a klasszikus zene misszionáriusát, van, akinek szenvedélyt, van, akinek mindig ragyogó koncerteket jelent az Óbudai Danubia Zenekar. Az alapító tagjaink számára idén negyed évszázadot. Szeretnénk huszonöt év után is változatlanul fiatalnak maradni.
Egyszerű ennek a titka. Örökké keresni kell: hogy mik vagyunk – hősök, szabadok, gyerekek –, hogy mi volt az őseink, és mi a jövőnk ritmusa. Mik vesznek körül – gépek, emberek, mítoszok –, és hol élünk – a szülőföld, Európa, a nagyvilág. Ezek voltak a koncertjeink által feltett kérdések az elmúlt években. Szeretnénk feltárni a zenetörténet kincsesládáját, meglátni a legjobb előadások lehetőségét a kottában. Büszkék vagyunk erre a huszonöt évre. A zenére, a zenekarra, egymásra.
Hosszú út vezetett idáig. A zenekart Héja Domonkos alapította 1993-ban a Bartók Zeneművészeti Szakközépiskola diákjaiból, első hangversenyünkön – „már ha azt hangversenynek lehet nevezni”, emlékezett vissza az alapító karmester – „talpalávalóval” szolgáltunk egy bálon. Ugyanebben az évben, decemberben már az Óbudai Társaskörben játszottunk, és a fejünkbe vettük, hogy létrehozunk valamit, ami dicsőségére lesz a városrésznek.
Egy zenekart.
Aprólékos műhelymunka, belső kurzusok és mérhetetlen lelkesedés – ez kellett hozzá. 1997-ben már a Saarlandi Fesztiválon szerepeltünk szép sikerrel, 2000-ben Európa egyik legszebb koncertterme, a zürichi Tonnhalle fogadott minket, játszottunk a Berlini Konzerthausban, Hannoverben, a Vatikánban II. János Pál pápa előtt, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon pedig majdnem jó háromszáz fősre növekedtünk egy koncert erejéig. A diákzenekarból elismert együttes lett, amelynek élére többek között Kocsis Zoltán, Jurij Szimonov, Vásáry Tamás Sir Neville Marriner, José Cura és Kobajasi Kenicsiro állt. Első lemezünk a Warnernél jelent meg – a nemzetközi közönség számára újdonságot jelentő magyar művekkel. 2005-ben elhagytuk a nevükből az „ifjúsági” jelzőt, két év múlva a ma használatos Óbudai Danubia Zenekar néven keresztelkedtünk újra, az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat pedig szárnyai alá vett minket. 2008-ban, tizenöt évesen már büszkén hirdettük: „Nem a fiatalságunk múlt el, a tudásunk lett több!”

2013-ban Hámori Máté került a zenekar életére, amely egy ma is tartó, rendkívül gyümölcsöző időszak kezdetét jelentette. Sikerrel bővítettük a törzsközönségünket, szélesítettük a repertoárunkat, és bátran kezdtünk misszióba. Elindult „A zene az kell”sorozat: iskolákba, gyerekekhez visszük a klasszikus zenét. A Zeneakadémia nagytermében és a BMC-ben is izgalmas bérletsorozatokat indítottunk. Terveink, új gondolataink voltak. Otthonra – próbateremre – leltünk a régi Flórián moziban Óbudán, kritikai és közönségsikerre a koncerttermekben. Egyéni és érvényes megszólalási módokat keresünk: legyen az klasszikus vagy kortárs zene, akár nagy zeneszerzők kevéssé ismert művei.

Óbudai Danubia Zenekar sajtótájékoztató, 2018

Huszonöt évesek lettünk. Tartsanak velünk a következő huszonötben is!

SZÜLETÉSNAPI GÁLAKONCERT
December 30-án tartja meg a zenekar a születésnapi koncertjét. Az este különlegessége, hogy a zenekar jelenlegi és korábbi művészeti vezetői vezénylik a koncertet. Egy színpadon ünnepel majd Hámori Máté, Silló István és Héja Domonkos.
Erkel | Hunyadi László – nyitány, Saint-Saëns | h-moll hegedűverseny
Közreműködik | Kelemen Barnabás
Vezényel | Hámori Máté
Gershwin| Egy amerikai Párizsban
Vezényel |Silló István
Mussorgsky – Ravel
| Egy kiállítás képei
Vezényel |Héja Domonkos

2018. ŐSZ

Az élményekkel gazdag nyarat lezárva az együttes újult erővel és új tematikával vág neki a 2018-19-es szezonnak. Zenekarunk az elmúlt évek gyakorlatát viszi tovább, amikor programjaink összeállításánál egyszerre érvényesülnek a zenekar szakmai építését, új repertoár kialakítását és egy nyitott, új közönségréteg megszólítását célzó törekvések.
Nagy figyelmet fordítunk a huszadik század azon zseniális alkotóira, akik hagyományosan kevesebb teret kapnak a hazai színpadokon.
Minden dolog – szám. Mondta volt állítólag a nagy filozófus és vallásalapító, Püthagorasz, akit ma – jellemző módon – matematikusként, és a róla elnevezett tétel első bizonyítójaként ismernek az iskolások. Az biztos, hogy az emberiség legősibb szimbóluma a szám, amely már az ókoriak szerint is magában rejtette a mindenség titkát, és eszerint számokkal leírható és megfejthető az egész univerzum. A szám: misztérium, jubileumi évadunk pedig ennek a misztériumnak a jegyében épül fel.
A 25 éves Óbudai Danubia Zenekar sorozatában Lutoslawski, Bartók, Duke Ellington, Dvorak, Rautavaara, Liszt, Schönberg, Rachmaniov művei, a legnagyobb klasszikusok és a legizgalmasabb zenék egy sorozatban kiváló karmesterekkel. A koncerteket Hámori Máté,  Azis Sadikovic, Kocsár Balázs és Káli Gábor vezényli. 

1
2018. szeptember 20. csütörtök 19:30
ZENEAKADÉMIA bérlet 1
Lutoslawski | Concerto zenekarra
Bartók | Concerto zenekarra
Vezényel | Hámori Máté

 „Itt, mindenki szeme láttára vette elő fáradt mozdulattal a köpeny belső oldalára varrt zsebből az igazolását, és bizalommal nyújtotta oda a rendőr elvtársnak. A rendőr – nyalka, bajuszos üzbég, olyan, mint egy fiatal tábornok – fontoskodó arccal olvasta el, és közölte a sor szélén állókkal: – Ezt itt előrevesszük. Műtötték.”

2
2018. október 18. csütörtök 19:30
ZENEAKADÉMIA bérlet 2
John Cage| 4’33”
Ives| A megválaszolatlan kérdés
Copland | Az élet ígérete
Elmer Bernstein | A hét mesterlövész
Ellington | Új világ jő
Dvořák | Új világ szimfónia

Közreműködik | Juhász Attila  zongora

Vezényel | Azis Sadikovic – a 2017 Maestro Solti Nemzetközi karmesterverseny II. helyezettje

„(…)amit a kezemben tartok, az az egészség, a harmónia és a táperő jelképe. Egyszerűsége keleties egyszerűség, mi azonban amerikaiak vagyunk, Kilgore, nem kínaiak. Nekünk, amerikaiaknak színpompás, háromdimenziós, zamatos jelképek kellenek. Legfőképpen pedig olyan jelképekre sóvárgunk, amelyeket még nem rontottak meg a nemzetünk által elkövetett főbenjáró bűnök, mint például a rabszolgatartás, a fajirtás vagy a bűnös hanyagság, sem a kisstílű kapzsiság és ravaszság. – Nézzen föl, Mr. Trout – mondtam, és türelmesen vártam. (…) Az öregember fölnézett. (…) Látta, hogy egy almát tartok a kezemben.”

3
2018. november 22. csütörtök 19:30
ZENEAKADÉMIA bérlet 3
Rautavaara | A fény angyala – VII. szimfónia
Liszt | Dante szimfónia

Közreműködik | Nyíregyházi Cantemus Kórus Pro Musica Leánykara

Vezényel | Kocsár Balázs

 „Végül, mintegy tizenöt esztendő múlva, nem volt már sokkal nagyobb, mint holmi sün, egy nemezes-tüskés, mohával benőtt csodalény, kinek már semmi zivatar nem ártott, s kin a visszafejlődött végtagok, karocskák-lábacskák, a szemecskék meg szájnyílás is nehezen voltak felismerhetők. Időt ez nem ismert. (…) Kékesfekete, kénes villámú viharok vonultak fel félelmes-tétován, megkönnyebbültek sisteregve a zengő víz felett, megszórván jégesővel, s villámaik a felgerjedt hullámokba vágtak, melyek magasra csapva ostromolták a rendíthetetlen szikla lábát. Azután minden jó volt, s békesség – éppoly fenséges, megfoghatatlan, mint az előbbi rombolás – töltött be mindent, s édes, felül napsugaras esőben ívelt egyik parttalanságtól a másikig, nedves szépségében a hétszínű szivárvány.” 

4
2018. december 12. szerda 19:30
ZENEAKADÉMIA bérlet 4
Szentpáli Roland| La follia – ősbemutató
Schönberg | Variációk zenekarra
Rachmaninov | Rapszódia egy Paganini témára
Lutoslawski | Paganini variációk

Közreműködik | Balog József  zongora

Vezényel | Káli Gábor

Óbudai Danubia Zenekar sajtótájékoztató, 2018

„Azt állítom, hogy a komoly dolgokat komolyan kell venni, de nem szabad nagy dolgot csinálni abból, ami nem az. Természettől fogva az istenség az, aki boldogító buzgalomra méltó; az ember azonban – mint már mondtuk is előbb – csak játékszer az isten kezében, és ez a legjobb az egész emberi életben. Ehhez a helyzethez alkalmazkodva, életünket mindvégig azzal kell töltenünk, hogy mi, emberek, férfiak és nők, a legszebb játékokat játsszuk; épp ellenkezőleg gondolkozva, mint manapság.”

Emellett nagy sikerrel folytatódnak a BMC-ben megrendezésre kerülő három részes zeneszerző portréink, melyeknek állandó házigazdája idén is Eckhardt Gábor lesz.
Mozart szerint senki nem értett úgy a hatáshoz, mint Händel, Beethoven a legnagyobb zeneszerzőnek nevezte, aki valaha élt. Szeptembertől Handelt, az egyik legnagyobb barokk szerző műveit mutatjuk be a Budapest Music Centerben.  Az eddigi évek elsöprő közönségsikerének hála az idei évtől két alkalommal lesznek hallhatóak ezek a koncertek, hogy minden érdeklődőnek lehetőséget tudjunk biztosítani ennek az egyedi koncertélménynek a megtapasztalására.

Händel sorozat
2018. tavasz – 3 koncert
Budapest Music Center, 1093., Bp., Mátyás utca 8.

Händel PÉNTEK: 2018. szeptember 14., 2018. november 9., 2019. január 25.

Händel SZOMBAT: 2018. szeptember 15., 2018. november 10., 2019. január 26.

Miért éppen Händel?

Valószínűleg Händel maga azon csodálkozna, hogy miért csak most? Azon pedig végképp fennakadna, hogy Bach előbb került terítékre nálunk, mint ő. Pont egyidősek voltak, Händel csak néhány évvel élte túl szaktársát, és mindkettejük látását ugyanaz a kuruzsló tette végleg tönkre utolsó éveikben. Händel viszont világsztár és dúsgazdag ember volt, míg Bach csupán egy elismert kántor, szerény körülmények között. Händel megfordult Európa legfontosabb udvaraiban, Bach egész életében egy pár kilométeres körön belül mozgott csupán. Ma mégis: Bachról szinte mindent tudunk, Händel régi dicsősége pedig mintha megkopott volna kissé. Itt az ideje, hogy belássuk: egy évben akár két korszakos zseni is születhet. És 1685-ben éppen ez történt.

ONE
2018. szeptember 14. péntek 19:00

2018. szeptember 15. szombat 19.00

Handel: Alceste
Közreműködik: Váradi Zita –szoprán, Bakos Kornélia –mezzoszoprán, Szigetvári Dávid-tenor, Kovács István-basszus, Új Liszt Ferenc Kamarakórus (karigazgató: Nemes László Norbert)
Vezényel: Benjamin Bayl

Egyből a végén kezdjük: a hatvanöt éves Georg Friedrich Händel nagyobb dicsőségnek örvend, nagyobb befolyással és vagyonnal bír, mint bármelyik korábbi zeneszerző. Anglia saját fiává fogadta, színházi vállalkozásai busás hasznot hoztak, és új fejezetet nyitott az opera és az oratórium történetében. Ezek a pompázatos külsőségek nem is állhatnának távolabb a mindössze pár száz kilométerre délre élő, szerényen alkotó, és a vaksággal küszködő kortárs, Johann Sebastian Bach körülményeitől. Bach még halálos ágyán is a régi hagyományt folytatja korálfantáziáival, míg Händel hatvanon túl is új feladatban próbálja ki magát: a színpadi kísérőzenében. Ebben a műfajban egyetlen remekműve az Alceste, mely a hazai színpadok ritka vendége.

ZWEI
2018. november 9. péntek 19:00
2018. november 10. szombat 19.00

g-moll triószonáta
Concerto Grosso
d-moll orgonaverseny
D-dúr hegedűszonáta

Közreműködik:
Szűts Péter –hegedű, Bassi-Nagy Katalin – fuvola, Jobbágy Boglárka – hegedű, Lipták Zsuzsanna – cselló, Tabajdi Ádám (Fischer Annie-ösztöndíjas) –orgona, Kónya István – teorba

Vezényel: Szűts Péter

Bár Händel művészete elsősorban az énekhang köré fókuszálódott, életét végigkísérik a különböző célokra komponált instrumentális művek, amelyek a kezdeti években kiváló lehetőséget adtak a fiatal zseninek előadói képességei megcsillantására. A legelső és legutolsó ismert kamaramű közé különböző típusú versenyműveket ékeltünk: a concerto grosso formájában inkább Corelli concerto típusát követi, míg az orgonaversenyek máig a szerző legközvetlenebb remekművei közé tartoznak, amelyekből csak úgy sugárzik a játék öröme, amely valószínűleg magát, a szerzőt is jellemezhette, amikor megszabadulván az operaigazgatás minden nyűgétől csak a tiszta zenélésnek adhatta át magát.

TRE
2019. január 25. péntek 19:00
2019. január 26. szombat 19.00

Almira – Overture
Agrippina – Vaghe perle
Rinaldo – Lascia, ch’io pianga
Alcina – Overture
Alcina – Ah, mio cor

Saul – Sinfonia
Messiah – Rejoice greatly
Solomon – Sába királynőjének érkezése
Theodora – O, thou bright sun
Jephtha – Farewell, ye limpid springs

Közreműködik: Baráth Emőke – szoprán
Vezényel: Hámori Máté

Händelt végül is az énekesek emelték arra a magaslatra, ahová őelőtte szerző még nem emelkedett, bár saját maga valószínűleg utálná ezt a felvetést. Hihetetlen operai sikerei hozták meg számára a világhírt, bár a köztudottan tüzes temperamentumú mester sokszor a tettlegességig fajult veszekedések árán tudta csak kordában tartani a kor szupersztárjait, az énekeseket – akikről egyébként sem volt túl nagy véleménnyel. Hogy mit gondolna Baráth Emőkéről, hazánk legelismertebb Händel énekeséről? Ezt önöknek kell eldönteniük ezen az estén, ahol végigszaladunk a hihetetlen életmű fontosabb sarokpontjain, egy igazán egyedülálló áriaest keretei között.

Szintén újdonság, hogy útnak indítottuk ifjúsági sorozatunkat a BMC-ben „Kalandra fül!” címmel, melyet elsősorban az 5-12 év közötti gyermekek és családjuk számára szánunk tartalmas, mégis szórakoztató zenei kikapcsolódásnak. A sorozat koncertjein olyan nagy sikerű előadások lesznek láthatóak, melyeket zárt körű iskolai koncerteken több alkalommal óriási sikerrel játszottunk a budapesti általános iskolákban, és amelyek ötvözik a mozgás, az irodalom, a humor és az interakció különféle eszközeit az élményszerű klasszikus zenei beavatás szolgálatában. Az ifjúsági koncertek a csokigolyók sztárját, Mozartot és a Nagyotmondó obsitost, Háry Jánost elevenítik meg. 

Óbudai Danubia Zenekar sajtótájékoztató, 2018

TOVÁBBI KONCERTJEINK

Szeptember 22-én a Semmelweis Emlékév egyik kiemelt eseménye az Óbudai Danubia Zenekar koncertje, melyen Hámori Máté vezényletével négy olyan művet hallgathatunk meg a Zeneakadémián, amelyek Semmelweis Ignác főművének megjelenésével egyazon évben születtek. Erkel Ferenc Bánk bán-nyitányát Liszt A-dúr zongoraversenye követi, az ifjú zongorista, Balogh Ádám közreműködésével, majd Mosonyi Ünnepi nyitánya és Brahms A-dúr szerenádja zárja az estet.

Szeptember 28-án, a BMC-ben, 25. születésnapunk alkalmából új formációval lepjük meg magunkat és közönségünket: ettől az évadtól kezdve a világhírű koncertmester, Major Tamás irányításával megalakuló Vonósműhely a zenekar vonósainak ad lehetőséget a még igényesebb művészi munkára, és a vonószenekari remekművek megszólaltatására. A koncert első felében Major Tamás koncertmester kalauzolásával a közönség is részese lehet egy aprólékos zenekari próbafolyamatnak, szünet után pedig megszólalnak Dvorzák legszebb, vonósokra írt művei.

Október 6-án, a BMC-ben, a CAFE Budapest keretén belül Eötvös Péter és Vajda Gergely vezetésével az Eötvös Péter Alapítvány nemzetközi mesterkurzust hirdetett fiatal karmestereknek és zeneszerzőknek, melynek témája ezúttal a fúvósötös műfaja, valamint Mozart Gran Partitája lesz. A világ minden tájáról érkező karmesterek közösen vezényelhetik Mozart klasszikusát, valamint megismerkedhetnek fiatal szerzők darabjaival.
A koncert egyúttal az alapítvány által meghirdetett hároméves mentorprogram 2018-as eseményeit is lezárja.
Október 12-én a Papp László Arénában Andrew Lloyd Webber 70! Című produkcióban vesz részt a zenekar. A gálán a Madách Színház új Webber bemutatójából a Rocksuliból és a Madách Színházban játszott Webber musicalekből hallhatunk részleteket.
November 4-én A Müpa Felfedezések sorozatának hangversenyén is fiatal művészekre figyelhetünk fel. Fiatal a magyar karmester, Farkas Róbert és fiatal a két szólista Mohamed Hiber és Pallavi Mahidhara is, akik teljesítményükkel azt példázzák, hogy az európai klasszikus zene remekei más kultúrák hagyományában nevelkedett muzsikusok számára is elsajátíthatók.
Az évadban több alkalommal együttműködik a zenekar a Bartók Plusz Operafesztivál és a Zikkurat Színpadi Ügynökség közös produkciójában, az István, a király című rockoperában.
December 30-án tartja meg a zenekar a Születésnapi koncertjét. Az este különlegessége, hogy a zenekar jelenlegi és korábbi művészeti vezetői is vezénylik a zenekart. Egy színpadon ünnepel Hámori Máté, Silló István és Héja Domonkos.
Az újévben, január 14-én pedig a Zenegyűlölő szimfonikus zenei stand-up koncerttel várjuk a közönséget. Az esten Janklovics Péter közreműködik. A koncerten hallhatunk mindenről, amit utálunk, vagy nem értünk a komolyzenei koncertekben. Kezdőknek és haladóknak egyaránt ajánlott.

Forrás: Óbudai Danubia Zenekar