Home/Otthon

A Magyarországon élő fiatal orosz filmrendező első önálló filmje, a Home, az önelfogadás, önfeltérképezés témáját, a gyerekkori emlékeink, félelmeink és rögeszméink felnőttkori kivetüléseit boncolgatja.

© Dasha Koroleva

A film nemzetközi premierje Oroszországban a Moscow Shorts International Short Film Festiválon volt, ahol megnyerte a legjobb filmnek és legjobb operatőri munkának járó díjat. Budapesten szeptember 21-én lesz látható az Art+ Cinemában.

A múlt sötét emlékei, félelmei és rögeszméi soha nem múlnak el. Bennünk élnek a megfelelő pillanatra várva, hogy kitörjenek. Egészen addig élhetünk egy látszólag boldog, rendezett életet, amíg szemtől szembe nem találjuk magunkat azzal, ami elől mindvégig menekültünk. Egy fiatal nő, Maria a gyermekkori házához érkezik, hogy előkészítse az eladáshoz, és hogy eltöltsön némi időt azon a félig elhagyatott helyen, ami valaha olyan sokat jelentett számára. Azonban békés elszigeteltsége rémálmok és hallucinációk sorozatába csap át, ahogy emlékei megelevenednek. A hely elhagyása lenne a legésszerűbb megoldás, azonban Maria marad, mivel tudja, ezúttal muszáj elérnie a legvégső megoldáshoz. A házban szembe kell néznie fiatal önmagával – egy sebezhető, magányos kislánnyal, akit évekkel ezelőtt hátrahagyott, tagadva és háttérbe szorítva személyisége ezen részét. Az egyetlen megoldás arra, hogy felébredjen a rémálomból az, hogy elfogadja, amit olyan hosszú időn keresztül tagadott.

© Dasha Koroleva

Dasha Koroleva rendező a Moszkvai Állami Egyetem (MGU) médiatudományok szakán végzett. 2015 óta él Magyarországon. Első rövid filmjét a Citromos Mignonok (Pogány Judit főszereplésével) beválogatták a BUSHO Film Fesztiválra, valamint megnyerte a Women in Film díjat az Amerikai Film Fesztiválon.

A film főszerepében a 10 éves Varga Júlia, valamint Levko Esztella látható. Operatőr Gajdics Dávid. A már összeszokott csapat idén nyáron ismét együtt dolgozott. Új filmjükben többek között Lázár Katit, Mészáros Piroskát és Berettyán Nándort láthatjuk majd.

© Dasha Koroleva