Beszélő robotokkal és parádés, nemzetközi drónversennyel jön idén a Tudományok Fővárosa

Drónok, robotok, ismert tudósok és mérnökök lepik el az Erzsébet teret és az Akvárium Klubot szeptember 23-án a Tudományok Fővárosán, hiszen a tudományok nagyágyúi idén is összegyűlnek egy fergeteges és inspiráló STEM-fesztivál alkalmából. Az ingyenes rendezvényen a látogatók sok egyéb érdekesség mellett találkozhatnak Pepper és CruzR robotokkal, végigizgulhatnak egy nemzetközi drónversenyt, benevezhetnek a meteorit-simogatóba, kipróbálhatnak védőruhába öltözve egy sugárkaput és még masszázst is kaphatnak egy igazi holdrovertől.

Tudományok Fővárosa 2017

A főként STEM területeken tevékenykedő egyetemek, K+F vállalatok, kutatóintézetek és techguruk látványosabbnál látványosabb standokkal várják az érdeklődőket a Tudományok Fővárosa kiállításán, mellyel párhuzamosan előadások zajlanak majd a robotikáról, az űrkutatásról és a modern technológia szerepéről. A STEM egy betűszó, amely a Science (tudomány), Technology (technológia), Engineering (mérnöki tudományok) és Mathematics (matematika) együttesére utal.  Mint fogalom itthon még nem annyira elterjedt, így a rendezvény nem titkolt célja, hogy minél több ember ismerhesse meg.

„A Tudományok Fővárosa rendezvényt azért álmodtuk meg, hogy összekössük a STEM-ökoszisztéma legfontosabb szereplőit. Velük közösen, az izgalmas programokon keresztül, minél több fiatalt szeretnénk inspirálni, és arra biztatni, bátran orientálódjanak a STEM életpálya felé. Emellett természetesen azt is szeretnénk megmutatni, hogy a tudományok milyen elképesztően szórakoztatóak lehetnek” – mondta el Bartók Marcell a Tudományok Fővárosa főszervezője.

Tudományok Fővárosa 2017

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Atomenergetikai Múzeum főtámogatását élvező eseményt Pepper és CruzR robotok nyitják meg. Ezen kívül beszédet mond Dr. Palkovics László innovációs miniszter képviseletében Szigeti Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára, Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, Dr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Főigazgatója, Dr. Palkovics László, a Szent István Egyetem rektorhelyettese, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt vezérigazgatójának, Kovács Antalnak üzenetét pedig CruizR robot tolmácsolja majd.

Tudományok Fővárosa 2017

Az esemény mellé számos szervezet és nagyvállalat beállt. Főtámogatóként az MVM Paksi Atomerőmű Zrt és az Atomenergetikai Múzeum jelenik meg, a fővédnök pedig az Innovációs és Technológiai Minisztérium nevében, Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Kiemelt támogatóként lesz jelen a rendezvényen az Egis Gyógyszergyár Zrt., a National Instruments, a Richter Gedeon, a Szerencsejáték Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nissan, a Nemzeti Tehetség Program, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő. A Szent István Egyetem, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, a Hello Modern Agrárium, az Emerson, a Hurba, az E-mobi, a Csodák Palotája és a Netlife Robotics pedig támogatóként állt a Tudományok Fővárosa mellé.

Újra Tudományok Fővárosa, ezúttal szeptember 23-án az Akvárium Klubban és az Erzsébet téren! from Vizio Budapest on Vimeo.

Ízelítő a kiállítók programjaiból:

 • Kipróbálhatod a meteorit-simogatót
 • A Napba nézhetsz egy naptávcsővel
 • Beszélgethetsz a legfejlettebb humanoid robotokkal
 • Kipróbálhatod a rover-masszázst, amit egy valódi holdrover szolgáltat
 • Saját robotot építhetsz
 • Próbára teheted ügyességed és irányíthatsz egy mentőrobotot
 • Beülhetsz a Komondorba, a sugárbiztos magyar fejlesztésű terepjáróba
 • Virtuális sétát tehetsz a Paksi Atomerőmű kamráiban
 • Kipróbálhatsz önvezető autókat
 • Megismerkedhetsz az elektromos közlekedés rejtelmeivel
 • Beleshetsz a gyógyszerkészítés kulisszái mögé
 • Kipróbálhatod a molekula puzzle-t
 • Izgalmas fizikai kísérleteknek lehetsz szemtanúja

Tudományok Fővárosa 2017

A kiállítást kísérő előadásokon olyan neves koponyáktól lehet majd inspiráló gondolatokat hallani, mint például Sík András, aki arról beszél, hogy mikor megyünk a Marsra, vagy éppen Frey Sándor, akitől megtudhatjuk, hogy mit figyelnek a Sentinel műholdak, Kánai András jövőkutató pedig Pepperrel, a humanoid robottal fog majd beszélgetni arról, hogyan élhetnek együtt a jövőben a robotok és az emberek. 

Időpont: 2018. szeptember 23. 10.00-20.00

Helyszín: Akvárium Klub és Erzsébet tér

A belépés ingyenes. 

Részletes információk:

Kinek ajánljuk: 0-199 évig bárkinek

Web: http://www.tudomanyokfovarosa.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/tudomanyokfovarosa/

Esemény: https://www.facebook.com/events/295605934348141/

Forrás: Tudományok Fővárosa