Éjszakai élménytanulás – új helyszínek a pizsamaparti sorozatban

Szórakozva tanulás, élménytanulás – a Da Vinci TV elképzeléséhez egyre több neves hazai intézmény csatlakozik. Ősztől a Budapesti Történeti Múzeum és a Petőfi Irodalmi Múzeum valamint a Pécsi Állatkert a Da Vinci Media új partnerei a zárás utáni programok szervezésében. 

Az évek óta népszerű Da Vinci Kids Pizsamapartik a kisiskolások számára az élmények kifogyhatatlan tárházát jelentik. A TV-csatorna tematikájához igazodó intézményekben szervezett ottalvós programokon a résztvevők élményeken keresztül ismerkednek meg a helyszínek témáival. Régészkalandok a Nemzeti Múzeumban, filmtrükkök a Korda Filmparkban, Római Birodalom az Aquincumi Múzeumban – számtalan bevált tematika. Szeptember végétől 2 új budapesti és további 2 vidéki helyszínen lehet éjszakázni zárás után a résztvevőknek.

Kiből lehetett apród vagy udvarhölgy a középkori Budán? Hány évesek voltak, hogyan éltek, mit tanultak és hogyan szórakoztak a királyi udvarba kerülő fiúk, lányok? A Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma pizsamapartija ezt a tematikát járja körül. Miután a résztvevők megismerték a kastélyok és várak életét, a múzeum egyik legszebb fekvésű termében, a Lovagteremben töltik az éjszakát.

A Petőfi Irodalmi Múzeum záróra után a múltba repíti a látogatókat: a pizsamapartin a 200 éves palota titkai kerülnek felszínre. Milyen lehet éjszaka felfedezni az épület titkait? Az is kiderül, a korabeli fantasztikus elképzelésekből Jules Verne nyomán mára mi valósult meg – űrhajó, hangosfilm vagy légkondicionálás? Továbbá híres irodalmi alkotásokat kevernek újra, és könyvekkel játszanak időben és térben. A gyermekek a program végeztével a Petőfi Irodalmi Múzeum Vörös-szalonjában töltik az éjszakát.

„A Da Vinci TV az élménytanulást már több, mint két éve különleges helyszíneken hozza el a gyerekek számára.” – mondja Ferdinand Habsburg, a Da Vinci Media ügyvezető igazgatója. ”A programon a gyerekek nem mindennapi élményeken keresztül szereznek új tudást. Örömünkre szolgál, hogy magyarországi munkatársaink munkájának eredményeként új partnereink is felismerték a kezdeményezésben rejlő értékeket.” – teszi hozzá.

A Pécsi Állatkert az első az országban, aki ottalvós éjszakai programot szervez. A gyerekek éjjel zseblámpával kalandoznak, kincsek után kutatnak, és testközelből ismerik meg a világ élőlényeit. Állatsimogatás, állatetetés, bátorságpróba, ráadásul olyan helyekre is bekukkanthatnak, ahová látogató még nem tette be a lábát. Az éjszakai kalandokat követően a „pizsamás felfedezők“ az állatkert Akvárium-Terráriumában töltik az éjszakát.

A pizsamapartik másik pécsi helyszíne, a Zsolnay Planetárium októbertől megújult tematikával várja az érdeklődőket – ezúttal az űrhajózás áll a középpontban. A gyerekek látványos planetáriumi bemutatón vesznek részt, megismerik az űrutazás és űrkutatás érdekességeit, és távcsővel derült idő esetén megfigyelhetik azt is, hogy hova jutott el az ember űrhajók segítségével. Az éjszaka során izgalmas küldetést teljesítenek a Marson egy mars-járó robot irányításával.

A Da Vinci Pizsamaparti sorozat igazi kuriózum a vagány gyerekeknek és nem mellesleg egy értékes este a szülőknek. A felfedezés és a titkos éjszakai kalandok öröme már előre lázba hozza a gyerekeket, az ismeretterjesztő játékok, feladatok a közös örömet, a kiállítóhelyek pedig a tematikát adják. Nincs is annál jobb, amikor a gyerekek a saját élményükből táplálkozva kezdenek el észrevétlenül tanulni, érdeklődni egy terület iránt és ehhez mindig csak egy jó szikra, egy érdekes helyszín, egy jó múzeumpedagógus és egy jó műsor épp elég.

További Pizsamaparti helyszínek: Korda Stúdió, Magyar Nemzeti Múzeum, Rákóczi Vár, Magyar Természettudományi Múzeum, Zsolnay Planetárium, Aquincumi Múzeum, Szolnoki Reptár.

www.davincikids.tv
https://www.facebook.com/DaVinciKidsMagyarorszag

www.aquincum.hu

Da Vinci Media GmbH-ról:
A Da Vinci Media egy Berlin-központú média vállalat, amely Da Vinci Kids néven (TV csatorna és VOD applikáció) több órányi, válogatott, oktató szórakozást kínál heti hét napban, 24 órában. Emellett a Da Vinci Learning TV csatorna díjnyertes, tudományos dokumentumfilmeket is kínál, melyeket a szülők, felnőttek is élvezhetnek esténként.
Közép és Kelet-Európában, Oroszországban, Afrikában és Ázsiában összesen 90 országban, 18 nyelven vagyunk elérhetőek. 2007-es alapításunk óta ma már több mint 30 millió otthonban sugárzunk friss és motiváló tartalmakat a világ minden tájáról. Műsoraink a szórakozást a tanulással ötvözik, hogy megfeleljenek a kíváncsi gyerekek és szüleik elvárásainak.
A több mint 2500 olyan anyaggal – melyeket a nap bármely szakában, nyugodtan meg lehet tekinteni -, a Da Vinci arra ösztönzi a nézőket, hogy tegyék teljesebbé és különlegesebbé az életüket. Az ismeretanyagot lebilincselő és izgalmas elmekalanddá változtatjuk, mindezt kreatív vizuális technikák és hasznos oktató tartalmak felhasználásával. Műsoraink okosak, kísérletezők, gondolatébresztők, hitelesek és fejlesztőek. Olyan környezetet alkotunk, melyben a család együtt vehet részt a közös tanulás kalandjában.
Forrás: Da Vinci Media
,