Várkalandok a Kulturális Örökség Napjain

Várkalandozásra hívja az érdeklődőket a Móra Ferenc Múzeum: szeptember 15-én és 16-án több alkalommal indulnak várfelfedező séták az egykori szegedi vár falai mentén a belvárosban.

A szegedi vár egykori falai mentén tartanak városi körtúrát a Kulturális Örökség Napjai apropóján szeptember 15-én és 16-án, szombaton és vasárnap. A séta a szegedi vár épületében kezdődik, ahol B. Molnár Csilla régész mesél röviden a vár történetéről, illetve a különböző várfeltárásokból származó érdekes leleteket mutat az érdeklődőknek. A résztvevők ezután körbejárják az épületet, majd elindulnak az egykori szegedi vár falai mentén egy sétára a városban, térképen is azonosítva a helyszíneket. Külön is elidőznek a rotundánál, a déli kapunál, a palotaépületnél, az északnyugati sarokbástyánál.

A szegedi vár hosszú időn keresztül volt a mai szegedi belváros egyik legfontosabb építménye, melyet a nagyárvíz után kezdtek el lebontani. Az egykori vár tégláit aztán sok esetben felhasználták az újjáépülő város épületeinek felhúzásához. A Móra Ferenc Múzeum több éve folytat a belváros különböző részein feltárásokat, melyek célja a mélyben megmaradt várfalak felfedezése, a vár pontos elhelyezkedésének felderítése.

A 60 perces séták Szegeden a Stefánia sétányról, a Vár és Kőtár épületétől indulnak összesen négy alkalommal:
szeptember 15. szombat: 14 óra
szeptember 15. szombat: 16 óra
szeptember 16. vasárnap: 14 óra
szeptember 16. vasárnap: 16 óra

Forrás: Móra Ferenc Múzeum