Véget ért az arTúr Fesztivál és Túri Vásár

A Mezőtúri Közművelődési és Sport Közhasznú Nonprofit Kft. főszervezésében 2018. augusztus 7. és 11. között került megrendezésre a XVII. arTúr Fesztivál, valamint a hét megkoronázásaként augusztus 12-én a XXVII. Túri Vásár.

A csaknem egy hetes rendezvénysorozat megvalósítását ez évben is nagy izgalommal vártuk munkatársaimmal együtt, hiszen nagyon komoly szervezőmunka eredménye vizsgázott augusztus 7-12 között.

A 2017. évi program lezárását követően már gondolkodtunk azon, hogy jövőre hány napos legyen a rendezvénysorozat, fellépők tekintetében kiket keressünk meg, mely helyszínek adjanak otthont a programoknak. Ahogy telik az idő, a fenti kérdésekben úgy látunk egyre tisztábban, és tavasz végére kialakul a teljes kép. A következő fázisban a reklám és média anyagok készülnek el, majd láthatóvá és olvashatóvá válnak az információhordozók.

Természetesen a vásár szervezése tekintetében is elkezdődik a munka. Tájékoztatjuk partnereinket az időpontról, a részvétel feltételeiről és várjuk a beérkező jelentkezési lapokat. A vásár előtt munkatársaim elkészítik a „térképet”, kijelölik a helyeket és már „csak” a helyek elfoglalása következik.

Dióhéjban a fentiekben foglaltak tartalmazzák az előkészületi szakaszt.

Ahogyan írtam, nagy izgalommal vártuk a rendezvénysorozat kezdését. Azt már biztosan tudtuk, hogy a héten fázni senki nem fog, de azt azért nem gondoltuk, hogy bizony a nyári meleg jócskán kitart.

Augusztus 7-én a Közösségi Ház nagytermében Herczeg Zsolt polgármester úr fesztiválmegnyitóját követően Virágh László mezőtúri festő alkotásait tekinthették meg a jelenlévők. Ez évben is az volt a célunk, hogy mezőtúri alkotó mutatkozzon be, akit lehet, hogy művészi oldaláról nem ismerünk, de így lehetőséget teremtünk számára, és a nézők számára is hogy jobban megismerjük. A megnyitót követően a Bárdos Lajos Alapfokú Művészeti Iskola balett tanszak nagyon tehetséges növendékeinek műsorát láthattuk. A nap programjait a Katolikus Templomban az ország egyik legtehetségesebb fúvós együttese az Ewald Rézfúvós Együttes koncertje zárta. A rendezvény hírelése tárgyában legnagyobb örömünkre megkeresett bennünket a Magyar Televízió Nyár 2018! című ajánlója. A műsor munkatársai augusztus 7-én, a nyitónapon, helyszíni forgatással és bejelentkezéssel adtak hírt az arTúr Fesztiválról. A bejelentkezés több blokkból állt, és a fenti napon adásba is került. (Az interneten még megtekinthető: https://www.mediaklikk.hu/video/nyar-2018-54-resz/)

Szerdán a Túri Fazekas Múzeum látta vendégül fesztiválunkat. Elsőként a Kalungu Ütőegyüttes előadásában hallgathattuk meg, milyen az ősi tradicionális afrikai dobolás ötvözése a könnyűzenével, majd az ország egyetlen looper zenekara az InFusion Trió lépett színpadra. Az estet az arTúr kertmozi zárta a Liza, a rókatündér című magyar film vetítésével.

Csütörtökön már több stílus között választhattak az érdeklődők. Míg a Katolikus Templomban a Szolnoki Szimfonikus Zenekar hangversenyén vehettek részt, addig a Túri Fazekas Múzeum udvarán a gyermekeknek kedveskedtünk kukoricás játszóházzal és elhozta Mezőtúrra a Palmetta Zenekar a gyermekműsorát. A kukoricás játszóban az egykori kukorica feldolgozás lépéseit próbálhatták ki a gyermekek, emellett pedig ügyességi népi játékok is színesítették a délutánt. A későbbi zenekar egy nem várt közlekedési helyzet miatt késve tudott megérkezni a helyszínre, de a Palmetta Zenekar ez időben is készséggel állt rendelkezésünkre és egy rögtönzött akusztikus koncerttel szórakoztatta tovább a közönséget. Közreműködésüket ezúton is köszönjük. A Bud Spencer & Terence Hill Emlékzenekar megérkezését követően a teltházas közönség egy olyan vetítéssel egybekötött koncerten vehetett részt, ahol kizárólag Bud Spencer és Terence Hill filmzenék csendültek fel. A koncerteket követően ez alkalommal is arTúr kertmozival zártuk a napot, a Made in Hungária című magyar filmet tekinthették meg az érdeklődők.

Augusztus 10-én, pénteken második ízben nyílt meg a Kis Alkotók Kiállítása a Badár Emlékház és Fazekas Műhelyben, majd a Vivace Kamarakórus lépett fel a Katolikus Templomban, valamint a Városi Oktatási Centrum udvarán több száz fős közönség várta a Dolhai Attila előadását, őt a már ismert mezőtúri Líria Társulat előzte meg. A rendezvénysorozatnak ezen a napon már a víztorony alatti terület is helyet adott, ahol az EKG Band és Szkítia koncertjét követően a ZANZIBAR Együttes adott koncertet. A színpadi átszerelések alatt sem maradt a közönség rockdallamok nélkül, a fesztiválsátorban a Feláldozhatók játszottak. A nagykoncerteket követően pedig Dj Henriekkel szórakozhattunk tovább.

A Túri Vásárt megelőző napon, szombaton, a Kézműves Ház udvarán a nagy sikernek örvendő bűvész show és a Mosolyudvar népi játszóház mellett ez évben a Kacagó Bábszínház biztosított humoros zenei kikapcsolódást a jelenlévőknek.

A Dalvarázs Együttes Berczeli Endre vezetésével idén újra a Fesztivál keretein belül lépett fel. Az Együttes koncertjének sikerét mi sem bizonyította jobban, mint a telt házas színházteremben tapsoló közönség. Közben a fesztiváltér is megtelt. Tom White & the Mad Circus formáció valóban rockabilly cirkuszt varázsolt a színpadra. Őket követte Cozombolis hét fős kiváló csapata, akik évek óta együtt járják a színpadokat. 22 órától egyedi hangzásvilággal, energikus dalokkal és dallamos slágerekkel Péterfi Bori & Love Band együttes adott koncertet a kedves publikumnak. Majd ismét Dj Henrik táncoltatta hajnalig a közönséget.

A koncert végét követően a Túri Vásár is képletesen kezdetét vette, hiszen nulla órától munkatársaim megnyitották a „beengedő” kaput, és a vásározó partnereink elkezdhették elfoglalni a helyeiket.

Augusztus 12-én a XXVII. Túri Vásár alkalmával reggel 9 órától a Kunszentmártoni Fúvószenekar kíséretében a Dalma Dance Club mazsorettesei ébresztették a lakosságot és vonultak közösen a vásári forgatagon át a fesztiváltérre, majd 11 órától az I. Túri Vásár Mazsorett Kupa vette kezdetét a Fekete István úti helyszínünkön.

A fesztiválszínpadon 10 órától az Alma Együttes zenés gyermek műsorával kezdtünk, amelyet a „Leg a láb” néptáncbemutatója és a Reni Zumba Dance produkciója követett. Karcagi Nagy Zoltán és Andi nótaműsorával jó ebédhez szólt a nóta. A Városi Strandfürdő bejárata előtt ekkor már javában a főzőverseny résztvevői bográcsaiban finomabbnál finomabb ételek készültek. 13.30 órától Boldog István országgyűlési képviselő és Herczeg Zsolt polgármester köszöntötték az 50. és 60. házassági évfordulójukat idén ünneplő házaspárokat. 50 éves házassági évfordulójukat ünneplők: Ónodi Sándor és Piros Magdolna, Tóth Lajos és Szűcs Katalin Róza, Kávási Mihály és Szarka Julianna Sára, Kötél János és Plachi Ilona, Mihály Lajos és Kun Mária, Kovács István és Farkas Eszter, Debreczeni János és Szín Jolán, Patkó József és Kállai Katalin, Szilágyi István és Loncz Eszter Margit, Domokos Mihály és Horváth Mária Terézia. 60 éves házassági évfordulójukat ünneplők: Csajági Gábor és Karsai Éva, Szalkai László és Salamon Mónika. A pároknak ezúton is gratulálunk, és jó egészséget kívánunk! A házaspároknak az R-13 Postagalamb Egyesület látványos galambfeleresztéssel is kedveskedett. A köszöntőket a főzőverseny eredményhirdetése követte. Eredmények: I. hely: Karcagi Birkafőzők; II. hely: Karcagi Fakanálforgatók; III. hely: Andrássi Istvánné Zsóka. Különdíjasok: Gyalog István, Karcagi Fakanálforgatók, Karcagi Birkafőzők. Gratulálok a díjazottaknak és köszönjük minden főzőnek a részvételt! A zsűri tagjai: Szatmári János, Szatmári Zoltán, valamint Takács Zoltán.

A Túri Vásár színpadán Gulácsiné Molnár Etelka a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Vöröskereszt véradó koordinátora és Körmöndi Andrea a Vöröskereszt területi munkatársa adta át a Mezőtúri Városi Televízió által elnyert „Év médiatámogatója” díjat. Az elismerést Pete Lajos főszerkesztő és Bordács László ügyvezető vette át.

A színpadon 14.30 órától Mr Rick-et Baby Gabi majd Sipos F. Tamás követte. 17 órától lépett fel a 2012-ben alakult kilenc tagú Guca Partizans Brass Brand, Magyarország első Balkán rezesbandája, magyar, profi válogatott jazz-zenészekből álló együttese. Az esti zárókoncert előtt a Mezőtúri Sweet Dance Mazsorett Csoport tagjai mutatták be tudásukat. 20 órától a REPUBLIC fergeteges hangulatú tette teljessé a Túri Vásárt. Majd a koncertet követően tűzijátékkal zártuk a XVII. arTúr Fesztivált és a XXVII. Túri Vásárt.

A színpadi programok mellett kicsiket és nagyokat idén is várta a Mesterségek Tere, ahol tárgyalkotó mesteremberek mutatták be tudásukat, amelyet a látogatók kipróbálhattak. A vásári programok mellett városunkat is bemutattuk a vidékről érkezőknek, ezért 10-18 óra között városnéző kisvonat közlekedett, megismertetve építészeti örökségünket. A forgatagot színesítette a Betyártanoda, valamint a Gólyalábasok is fel-feltűntek az érdeklődők között. A délutáni órákban a Dynamite Dudes rockabilly duó dobta fel a hangulatot az árusok között.

Igazán mozgalmas, lendületes, programokban bővelkedő eseményen vagyunk túl, ahol a kínálatban szerepeltek kiállítások, filmvetítések, komolyzenei – könnyűzenei koncertek, előadóművészek, együttesek, hazai művészeti csoportok produkciói. Idén is fontosnak tartom kiemelni, hogy a hivatásos művészek előadásain túl lehetőséget kaptak a helyi művészeti csoportok is a bemutatkozásra.

A hét folyamán sok kísérőprogrammal is vártuk a látogatókat, amelyek szervezőinek, rendezőinek ezúton is köszönjük az együttműködést. Köszönetem fejezem ki munkatársaimnak is a szakmai munkáért, remek szervezésért, a színvonalas lebonyolításért és a sok jó ötletért, amelyeket beépítettünk a programokba. Idén is minden rendezvény megtekintése ingyenes volt.

A rendezvény főtámogatója Mezőtúr Város Önkormányzata.

Ebben az évben is jól jellemezte az összefogást a mezőtúri vállalkozók, magánszemélyek tenniakarása, a rendezvény melletti kiállása, amely mind anyagi támogatás formájában, mind segítségnyújtásban megnyilvánult. Köszönjük támogatásukat! Valamint köszönjük média partnereink segítségét is, akik széles körben vitték rendezvényeink hírét.

Bízom benne, hogy jövőre is találkozunk, hiszen a programsorozathoz Önökre is szükség van!

Tisztelettel és köszönettel:
Bordács László ügyvezető

Forrás: arTúr Fesztivál és Túri Vásár