Kuflik az Országos Széchényi Könyvtár kerekasztala körül

Az Országos Széchényi Könyvtár tisztelettel meghívja Önt a KönyvTÁRlat című irodalmi-kultúrtörténeti programsorozat soron következő estjére.

„Nem is kifli. Nem is kukac. Nem is bab, de nem is kavics. Kufli. Egy kufli sok mindenre hasonlít, és semmire sem. Pattog, mint egy gumilabda, pedig nem is az. Színes, mint egy nyalóka, pedig nem ehető. Van kicsi, van nagy. Van kövér és van sovány. Jönnek-mennek, sosem tudni, honnan hova…” A kuflikról szóló történetek rövid időn belül ismertté váltak. A könyvsorozat mellett animációs filmsorozat és diafilm is készült róluk. De mi a sikerük titka?

A mesét kísérő rajzoknak lehetőségük van rá, hogy sajátos megvilágításba helyezzék a történetet, bevilágíthassanak a szöveg rejtett zugaiba. Ugyanakkor az sem jó, ha a szöveget kísérő rajz mindent meg akar mutatni. Fontos, hogy teret hagyjon az olvasó – a gyerek – fantáziájának – vallja Dániel András író, illusztrátor, a kuflikról szóló történetek kitalálója.

A gyerekek és felnőttek körében egyaránt népszerű alkotó próbálja tágítani a mesék, a meseírás megszokott határait. Igyekszik olyan figurákat, témákat találni, a történetmesélés olyan megoldásaival kísérletezni, amelyek kevéssé megszokottak a hagyományos gyerekkönyvekben.

Varga Emőke főiskolai tanár, Szekeres Nikoletta irodalomtörténész, a HUBBY vezetőségének tagja és Dániel András író, illusztrátor többek között arra keresik a választ, hogyan látják a szakértők és az illusztrátorok a gyerekkönyv mai helyzetét? Milyen szerepe, milyen lehetőségei vannak az illusztrációnak, a vizuális tartalomnak? Lehet-e vizuális irányokról, illusztrációs trendekről beszélni? Mi alapján értelmezzük, értékeljük a gyerekkönyvek képeit, látványait? Az Illusztris kezeink című kerekasztal-beszélgetést Visy Beatrix, az OSZK munkatársa vezeti.

A beszélgetés ideje alatt élő közvetítést láthatnak egy illusztráció készüléséről, amelyet Agócs Írisz illusztrátor rajzol meg, majd vendégeink egy minitárlatot tekinthetnek meg kortárs művészek munkáiból.

Időpont: 2018. szeptember 13. 17 óra

Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, Budapest, Budavári palota, „F” épület, 6. emelet, Díszterem (Megközelíthető a Dózsa György térről gyorslifttel vagy a 16-os, illetve a 16/A busszal a Dísz tér és az Oroszlános Udvar felől.)

A KönyvTÁRlat Játékos évadjának előadóival készült interjúk, a Szeretlek Magyarország portálon érhetők el:
https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/mocsai-lajos-a-szabadidosportban-onmagunkkal-vivunk-harcot/
https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/vitray-tamas-onmagam-vagyok-a-kepernyon/
https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/jatekos-zenek-zenei-jatekok-a-szechenyi-konyvtarban-interju-okovacs-szilveszterrel/
https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/az-en-szovegemet-melegitonadraghoz-hasonlitottak/
https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/lackfi-janos-kertkapalashoz-nem-tesztaszurore-van-szukseg/
https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/rudolf-peter-az-tud-konnyed-lenni-aki-megdolgozott-erte/

Forrás: Országos Széchényi Könyvtár
,