Velencei Filmfesztivál: magyar filmterv a Biennale College Cinema döntőjében

A Velencei Biennálé égisze alatt megrendezett Biennale College Cinema 12 döntőse közé jutott a fiatal magyar rendező, Reich Dániel Replaceable című filmterve. A kiválasztott 12 projekt rendezői és producerei októberben tíznapos kreatív workshopon vesz részt Velencében, ahol ismert nemzetközi szaktekintélyek mentorálásával fejleszthetik tovább filmtervüket. A Replaceable ezáltal a Biennale College Cinema által megítélt, 150 000 eurós gyártási támogatásra is esélyessé válik. A hírt a velencei filmfesztiválon jelentették be szeptember 2-án.

A Replaceable szinopszisa:

Maxim, a szorongó, önmagát emberi konfliktusoktól tudatosan védelmező színész évek óta azzal keresi a kenyerét, hogy megrendelésre mások családtagjait játssza el hamis, de ügyfeleinek örömet okozó élethelyzetekben. Egy felkavaró találkozás után azonban elhatározza, hogy szembenéz múltja démonaival és elkezd végre saját életet élni.

A filmet Reich Dániel rendezi, a producer Lóth Balázs, a forgatókönyvíró pedig Kis-Szabó Márk lesz.  Az alkotókat sok szál fűzi össze az elmúlt tíz évből: számos filmen, filmterven dolgoztak és dolgoznak együtt.

Reich Dániel 2010-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem operatőr szakán. Operatőrként három nagyjátékfilmet (Drága besúgott barátaim, Isteni műszak, Drakulics elvtárs) és 12 rövidfilmet jegyez, és háromszor nyerte el az Aranyszem díjat. Reich két rövidfilmet rendezett neves magyar színészek szereplésével (Nagy-Kálózy Eszter, Trill Zsolt, Olasz Renátó). A 2016-os Záridő és a 2017-es A belső oldal hatalmas sikerrel szerepelt rangos nemzetközi fesztiválokon, többek között az Oscar-jelölő Short Shortson Japánban, és eddig összesen 14 díjat nyert.

A Biennale College Cinema program célja a fiatal tehetségek felkutatása és gondozása. Sorban másodjára jutott be magyar filmterv a rangos mezőnybe: tavaly Szőcs Petra Déva című terve került be a kiválasztott három projekt közé, a film maga pedig pár nappal ezelőtt mutatkozott be Velencében.

Az egész világról mindössze 12 projektet választottak ki. Rendezőjük és producerük októberben tíznapos workshopon vesz részt Velencében, ahol elismert nemzetközi szakemberek segítik a fiatal filmesek kreatív munkáját. E 12 projekt közül választják ki azt a három filmtervet, amely 150 000 eurós gyártási támogatásban részesül, és biztosan megvalósul. A film reálisan megvalósítható a keretösszegből, hiszen a merész, eredeti high concept ötlet izgalmas, feszült vagy épp groteszk szituációk megteremtését teszi lehetővé kevés szereplővel, szokatlan budapesti helyszíneken.

A kiválasztott három film világpremierje a 2019-es velencei filmfesztiválon lesz.

A 12 döntős listája a Biennale College Cinema weboldalán található.

 

,