Scala cromatica – magyar-észt kortárs grafikai kiállítás a 100 éves Észtország tiszteletére

Az Arvo Pärt azonos című zeneművéről elnevezett tárlaton az Észt Köztársaság kikiáltásának 100. évfordulóját köszönti 10 észt és 5 magyar kortárs grafikusművész.

A zenében a „kromatikus“ szó a félhangonként haladó hangsort jelöli. A fizika világában pedig a színek szerinti eltérést, a színezettséget, színességet jelenti. A fekete-fehér skálát leszámítva minden szín kromatikus szín.

A kiállításra meghívott 15 művész között van Mare Vint, Siim-Tanel Annus, a fiatalabb korosztály képviselői közül pedig Britta Benno és Gallov Péter műveit láthatja a közönség.

A kortárs észt képzőművészetre általában jellemző a minimalizmus és az ökotudatos alkotási folyamatok, valamint nagyon erős az új médiumok befolyása a művészeti irányzatokra, lévén hogy vezető IT szektorral rendelkezik az észt gazdaság. Ezek mind előremutató teljesítményekhez vezettek. Számos példa mutatja a tudatos és felelősségteljes, környezettudatos gondolkodást valamint a technikai fejlődés, a modern e-világ művészetben való alkalmazását, szintetizálását.

Időpont: 2018. szeptember 12., 18:00 óra,
Helyszín: Patyolat // Próbaüzem, 1082 Budapest, Baross u. 85.

A résztvevő magyar művészek többsége valamilyen formában kötődik Észtországhoz.

Kiállító alkotók:
Siim-Tanel Annus / Britta Benno / Péter Gallov / Kitti Gosztola / Rita Koralevics / Zsolt Molnár / István Orosz / Marilyn Piirsalu / Ede Raadik / Lembe Ruben / Pavel Semjonov / Helen Tago-Mullaste / Kadri Toom / Kelli Valk / Mare Vint

Köszöntőt mond Segesdi Móni, az Észt Intézet – Estonian Institute in Hungary vezetője.

A kiállítást Szombathy Bálint képzőművész, író, műkritikus nyitja meg.

Fellép a Faktor Terminál Egyesület Art-ravaló projektje.

A kiállítás október 3-ig tekinthető meg a Patyolat // PRÓBAüzemben (1082 Budapest, Baross u. 85.) hétköznapokon 15.00-19.00; szombaton 13.00-17.00 óra között.

Kísérőprogramok:
* gyerek és felnőtt grafikai workshopok
* tárlatvezetés
További részletek hamarosan!

Tarts velünk!

A kiállításról és a művészekről további információ a Scala cromatica és a https://budapeesti.wordpress.com/ oldalakon érhető el. Esemény: https://www.facebook.com/events/539214103200859/

A kiállítás az Észt Intézet – Estonian Institute in Hungary, az Eesti Kultuurkapital, a Nemzeti Kulturális Alap és az Ungari Instituut / Tallinni Magyar Intézet támogatásával jött létre.
Partnerünk a Faktor Terminál Egyesület és a Patyolat // PRÓBAüzem.

Forrás: Scala cromatica