Xilingi pecsétművészek olimpiai alkotásai az Országos Széchényi Könyvtárban

Az Országos Széchényi Könyvtárba látogat a Xiling Pecsétfaragó Társaság centenáriumi kiállítása. A kínai pecsétverés a kínai kultúra egyik legősibb hagyománya, kialakulásának gyökere megegyezik a kínai írásjegyekével. Olyan erős kulturális jelenség, hogy a 2008-ban Pekingben megrendezett 29. olimpiai játékok emblémája volt a kínai pecsét, 2009-ben pedig a kínai pecsétművészet felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

A Xiling Pecsétművészeti Társaságot 1904-ben alapították, jelenleg 504 tagot számlál és Kínán kívül Japánban, Dél-Koreában, Szingapúrban, Malajziában, Franciaországban, Csehországban, Kanadában és az Egyesült Államokban is jelen vannak.

A társaság 2008-ban indította útjára a „Száz éves Xiling, a Kínai pecsét” című kiállítás sorozatát azzal a céllal, hogy minél többen megismerhessék a kínai pecsétművészetet, festészetet és kalligráfiát. A tárlat közel száz kínai festményt tartalmaz, ezek mellett pedig látható a Xilingi Pecsétművészek pekingi olimpiára készített alkotásai. A Budapestre érkezett tárlatot korábban hatalmas sikerrel állították ki Los Angelesben, Párizsban, Rómában, Madridban, Ankarában, Hágában és Kolombóban.

A megnyitón részt vesz:
Jielong Duan – nagykövet, Kínai Népköztársaság Nagykövetsége
Szőcs Géza – miniszterelnöki főtanácsadó
Tüske László – főigazgató, Országos Széchényi Könyvtár
Zheng Wang – kulturális tanácsos, Kínai Népköztársaság Nagykövetsége
Hongwei Wang – igazgató, Xiling Pecsétfaragó Társaság
Radák Eszter – rektor, Magyar Képzőművészeti Egyetem
Anni Gao – elnök, Sino-Európai Alapítvány A Kínai Kultúráért és Oktatásért

A kiállítás 2018.szeptember 3-14-ig látogatható a nemzeti könyvtárban.

Megnyitó időpontja: 2018.szeptember 3. hétfő, 16:00

Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, Nemzeti Ereklyetér
1014 Budapest, Szent György tér 4-5-6.
Budavári Palota „F” épület
(Megközelíthető a Dózsa György térről gyorslifttel vagy a 16-os, illetve a 16/A busszal a Dísz tér és az Oroszlános Udvar felől.)

Forrás: Országos Széchényi Könyvtár