Szilágyi Tibor, Rátóti Zoltán, Marton László és Anger Zsolt is rendez a Veszprémi Petőfi Színház új évadában

Szeptember 8-án a Tanár úr kérem című színdarabbal nyitja meg a nagyközönség számára új évadát a Veszprémi Petőfi Színház; a műfaji sokszínűség jegyében zenés játék, vígjáték, musical, komédia, dráma, mesejáték, monodráma, abszurd dráma és irodalmi estek is várják a nézőket.

Veszprémi Petőfi Színház társulat

Elsőként szeptember végén Nóti KárolyFényes SzabolcsSzenes Iván Nyitott ablak című darabját mutatják be Szilágyi Tibor rendezésében a Nagyszínházban, majd Csiky Gergely A nagymama című vígjátékát viszi színre Rátóti Zoltán. Decemberben Szurdi MiklósSzomor GyörgyValla Attila Diótörő és egérkirály című musicaljét állítja színpadra Oberfrank Pál, 2019 februárjában pedig Molière Tartuffe-jét rendezi Marton László. Az évad utolsó premierjeként Dan Gordon Esőember című drámáját láthatják a nézők, a próbafolyamatot Anger Zsolt irányítja majd. (A nagymama című prózai előadásra középiskolás lány szereplők részére szeptember 11-én 16.00 órakor kezdődően meghallgatást hirdetnek, jelentkezni a casting@petofiszinhaz.hu e-mail címen lehet.)

A gyermekszínházi előadások októberben az Aladdin című mesejátékkal indulnak, az évad második felében az Egerek című zenés játékot élvezhetik a legifjabbak, akiket Bonbon Matiné Bérlet is vár.

Az ifjúsági színház programjai között Nagy László – Gál Tamás – Zsapka Attila Rege a tűzről és jácintról című zenés-verses előadóestje és Vecsei H. Miklós József Attila estje várja a fiatalabb korosztályt Mondjad, Atikám! címmel.

A Latinovits-Bujtor Játékszínben Bernard Slade Jövőre veled, ugyanitt (II. rész) című romantikus vígjátéka (rendező: Hargitai Iván); Harold Pinter abszurd drámája A gondnok (rendező: Lengyel Ferenc); Spiró György Prah című komédiája (rendező: Tóth Géza); valamint Ráckevei Anna előadásában Visky András Júlia – Párbeszéd a szerelemről című monodrámája kerül színre (rendező: Szabó K. István). Mindemellett érkezik Márai Sándor Hallgatni akartam című monológja is Hegedűs D. Géza tolmácsolásában, Marton László rendezésében.

A premierek és vendégjátékok mellett számos korábban bemutatott előadás repertoáron marad és izgalmas, különleges programokon is részt vehetnek a nézők. Szeptember 14-én a kiemelkedő sikert hozott Holt költők társasága ismét látható lesz, bérletszünetben. A teátrum immár hagyománnyá vált Nyílt napját idén szeptember 15-re tervezi, amelyre szórakoztató zenés műsorral, az épület körül közlekedő Petőfi-vonattal és az évek óta jelentős közönségérdeklődésnek örvendő, színházi háttérszakmákat megismertető Hétpróba a bérletekért című vetélkedővel várják a látogatókat, amelynek keretében a nézők a játékos feladatok megoldása közben bepillanthatnak a kulisszák mögötti világba, kipróbálhatják, hogy milyen többek között a kellékes, a díszletépítő, a világosító, az öltöztető és a színész munkája, miközben bejárhatják az épületet és színházi bérleteket is nyerhetnek.

Szeptember 17-én és 18-án Karinthy Frigyes és Tom Schulman darabjaival Erdélyben turnézik majd a társulat, többek között az erdélyi magyar, nehéz sorsú fiatalok számára a Csíki Játékszínben létrejövő két előadással. A színház idén is csatlakozik az Egészség Útja elnevezésű programhoz, a szeptember 22-i, SingSingSing című nagyszabású musicalshow-val a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház belgyógyászati osztályát segítik.

Új kezdeményezésként indul a Színház az állatkertben című program, mely szeptember 24-én négy állomásos vidám, zenés színházi eseménysorozattal várja a közönséget a Veszprémi Állatkertben. Októberben a Séta a mellrák ellen című eseményt idén véradással egészítik ki, amelynek keretében a társulat kiváló színművészének, Tóth Loon-nak és minden leukémiával küzdő betegnek vért gyűjtenek.

Október 30-án a színház időutazásra invitál mindenkit a 60-as, 70-es és 80-as évek korszakalkotó zenei produkcióival, ekkor mutatkozik be a Retro szálló című programsorozat. Az előadásokon minden alkalommal köszönthetnek egy sztárvendéget is, első alkalommal élő zenekarral Zalatnay Sarolta érkezik a Veszprémi Petőfi Színházba, ahol nyáron sem pihentek a színészek: összesen 14 előadást tartottak, ezzel együtt az elmúlt évadban közel 110000 nézőt fogadtak. Kiemelkedő sikerrel bírt a balatonalmádi Magtárszínházban zajló színházi sorozat, valamint a Tihanyi Operett Napok, a budapesti, a balatonföldvári és az egri vendégszereplések.

A fentieken túl megkezdődtek a színház rekonstrukciós munkálatai is. Az ősszel induló szezon bemutatói és előadásai még az eredeti színházépületben zajlanak, de hamarosan nem csupán a magyar szecessziós építészet 110 éves, kiemelkedő alkotása, hanem a Zöld város program keretében az épületet körülvevő Színházkert is megszépül majd.

Forrás: Veszprémi Petőfi Színház