Hollywood hegedűre és zongorára – Augusztus 29-én az Urániában

Korcsolán Orsolya nemzetközi hírű hegedűművész augusztus 29-én 19 órakor a Zsidó Kulturális Fesztivál keretében Hollywood Anno címmel olyan zeneszerzőket idéz meg az Uránia Nemzeti Filmszínház színpadán, akik a hollywoodi filmzene megteremtői voltak. Zsidó származásuk miatt kényszerültek elhagyni Európát és Hollywood adott nekik új otthont, lehetőséget.

A hegedűművész partnere a koncerten a Junior Prima-díjas zongoraművész, Lajkó István lesz. A két művész filmrészletek és fényképek segítségével kelti életre többek közt Darius Milhaud, Hanns Eisler, Ernst Toch, Mario Castelnuovo-Tedesco, az Oscar-díjas Erich Korngold és Rózsa Miklós csodálatos kompozícióit. Részleteket hallunk egyebek mellett a II. világháború elől Amerikába emigrált Hanns Eisler dalciklusából, a Hollywooder Liederbuchból, a Budapesten született Rózsa Miklós 1959-ben Oscar-díjjal jutalmazott Ben Hur-zenéjéből, a brnoi csodagyerekből Hollywood vezető filmzeneírójává lett, szintén Oscar-díjas Erich W. Korngold műveiből. A koncert egyik fénypontja a provance-i zsidó családban született Darius Milhaud 1919-es Cinema-fantáziája, amely eredetileg Chaplin egy utóbb el nem készült filmjéhez íródott, s a koncerten is Chaplin egyik remekműve kíséri majd a mozivásznon.
Örömünkre szolgál, s a koncertet még különlegesebbé teszi, hogy az előadást hangfelvételen rögzíti a Bartók Rádió.

Korcsolán Orsolya több mint egy évtizede járja a világ koncerttermeit és mutatja be a publikumnak a klasszikus hegedűrepertoár mellett az üldözött és az elnémított zeneszerzők munkásságát. Néhány hónapja az Urániában mutatta be óriási sikerrel a Deutsche Grammophon lemezkiadónál megjelent Silenced című albumának anyagát, a holokausztban eltűnt Kuti Sándor kamarazenei műveit.

https://urania-nf.hu/esemenyek/1256/2018/08/29/korcsolan-orsolya-hollywood-anno-zene-es-film-csillagok-a-szinpadon

Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház