Vasárnap is megtelt a Sziget

Már biztos, hogy látogatói csúcsot hoz a Sziget hétnapos összegzése, hisz’ a szombati teltház után a vasárnap is elfogytak az aznapi jegyek, hétfőre már régebben nem lehet jegyet kapni, és a kedd is erősnek ígérkezik. De ne szaladjunk annyira előre, nézzük, mit kínál a Sziget utolsó előtti napja!

A Szigeten a hétfőket is szeretjük, főleg ha délután négykor már a Milky Chance folk-rockjára ringatózhatunk a Nagyszínpad előtt. A német formáció nem először jár a Szigeten, most azonban a Stolen Dance vagy a Flashed Junk Mind mellett már Blossom c. második albumuk számait is együtt énekelhetjük velük. A dán az egyik legvagányabb elektropop énekesnő, aki 2014-es lemeze óta sorra ontotta magából a számokat és együttműködésekben sem volt hiány. Ma este – reméljük – az októberi megjelenés előtt kapunk második lemezéből ízelítőt. Bízunk benne, hogy mindenki kényelmes cipőben érkezik ma a Szigetre, Shawn Mendes, kanadai popszupersztár koncertjén ugyanis szükséges lesz a lábakra és csípőkre! A Billboard lista uralkodóját Kygo követi, aki egy Ed Sheeran-remixszel lett egy csapásra ismert, azóta pedig minden aktuális előadót felhajtott már egy együttműködés erejéig. Kygo volt a legelső DJ, aki house zenével léphetett fel az Olimpián 2016-ban, most nálunk forrósít tropical house partyjával.

A holland MY BABY tagjai idén hazájukban a szabadság nagykövetei címet tudhatják magukénak, a felszabadulás ünnepén helikopterrel négy különböző helyszínen is koncerteztek. Bár a Mastercard Színpad by A38-ra szárazföldön érkeznek, a sámánisztikus, modern vudublues trió koncertje igazi extázis, felszabadulás a testnek és a léleknek. Utánuk a kilencvenes évek amerikai alternatív zenekara, a Goo Goo Dolls veszi át a terepet, majd a Little Dragon simogatja meg lelkünket dream pop, downtempo dalaival és tavaly megjelent ötödik nagylemezükkel. Jobb felvezetést nem is kívánhatnánk Chet Faker – vagyis Nick Murphy – lágy triphop számai elé.

Az éjjel soha nem érhet véget a Bacardí Arénában, ahol már a napfelkeltét köszönthetjük StadiumX progresszív house muzsikájára, aki Tavlr Renee énekesnővel közös dalával, a Howl at the Moonnal robbant be a Beatport toplistáján. Mellette King Arthur, Zonderling, Don Diablo és DJ Licious simít bele az estéből, az éjszakába, majd a reggelbe.

A Világzenei Színpadon ma az ukránok egyik legismertebb popzenekara, az Onuka játszik, akik elektro-fok produkciójukkal az Euróvíziós dalfesztiválon is feltűntek tavaly. A közép- és kelet-európai vonalról képviselteti magát a Bukahara és a Kries is, előbbi Németország, utóbbi Horvátország színeiben.

Idén a Civil Sziget pályázóit is arra kérték, hogy megvalósítandó programjuk illeszkedjen a Love Revolution koncepciójához. Ennek keretében olyan eszméknek és ügyeknek adtak teret, melyek tevékenységükkel előrébb viszik a világot és jobbá teszik a Földet. A szigetlakók a helyszínek között barangolva az őket érdeklő témában információt, segítséget kaphatnak, de akár csatlakozhatnak is egy általuk fontos ügyért vívó szervezet munkájába. Teszik mindezt úgy, hogy programjaik kreatívak, elgondolkodtatók, gyakran szórakoztatók. Az Amnesty International Magyarország például egy eleve nem fair csocsóasztallal, a CivilCsocsóval készült, ahol mindenki megtapasztalhatja, milyen civilként a kormány játékosai ellen gólt lőni, amikor az asztal a civilek felé lejt és több bábújuk is akad. A Lelki Betérő pontnál mindenki egy hungarocell téglára írhatja fel, mit szeretne kihajítani az életéből, a Hetednapi Adventista Egyház pedig egy talicskában eltolva szabadít meg jelképesen ezektől a bajoktól, valamint minden délután teával várják azokat, akik beszélgetésre vágynak. A Magyar Pszichológiai Társaság sátránál azokat az üzeneteket várják a szigetlakóktól, hogy mit szeretnek magukban, valamint önismereti tesztekkel segítenek a látogatóknak abban, hogy megismerjék saját viszonyukat a testükkel. A NANE Egyesület és PATENT Egyesület kvízekkel és beszélgetésekkel indít diskurzust az egyenlő és egyenlő párkapcsolatokról, párkapcsolati és szexuális erőszakról és a Néma Tanúk megrázó kiállítása is megtekinthető. Aki szereti az agytornát, a Mensa UngarIQa sátrában tesztelheti magát, az Afrikáért Alapítvány pontnál pedig akár afrikai táncokkal is lehet találkozni. A kiállítók között van a Fesztivál Önkéntes Központ is, így aki szeretne belelátni, miként áll össze a Sziget vagy akár más fesztivál és szeretne belekóstolni, itt minden ezzel kapcsolatos kérdését felteheti.

https://szigetfestival.com/hu/

Forrás: Sziget Fesztivál