Sziget 2018

Szerző: ArtNews.hu

Pénteken a 25 éves Sziget Fesztivál harmadik napján jártunk. Az augusztus 8-15. között megrendezésre kerülő esemény az elmúlt évek legerősebb fellépőlistájával várja a közönséget. A szervezők ezúttal több mint egymilliárd forinttal többet költöttek zenekarokra, mint korábban.

© Tóth Judit Nikoletta

© Tóth Judit Nikoletta

© Tóth Judit Nikoletta

© Tóth Judit Nikoletta

A Fesztivál nemzetközi jellege ma mát vitathatatlan; befogadóképességét, paramétereit tekintve nagyjából elérte határait, amely 150 ezer látogatót jelent, napi szinten nagyjából 30-35 ezret. Hazánk egyik legnagyobb turisztikai látványossága ma már leginkább a Glastonbury Fesztiválhoz hasonlatos.

Idén is teltház várható és a hét minden napjára jutó headliner fellépők mellett a kisebb színpadokon is találtunk izgalmas formációkat. A pénteki napon érezhető volt a hétvége közelsége; a hőség ellenére hatalmas tömeg vett körül minket az Óbudai-szigeten.

Az itthon kevésbé ismert formációk közül az angol Shame fellépése okozott kellemes meglepetést az A38 sátorban. Nagy-Britannia legígéretesebb rockzenekara a kora délutáni kezdési időpont ellenére is megmozgatta a közönséget. Valójában a stílust tekintve semmi újat nem nyújt az együttes, de azt olyan energiával és odaadással teszi, hogy színpadi teljesítmény azonnal leköti a hallgatót és odaszegezi a tekintetét a színpadra. Az biztos, hogy a brit gitárzene aktuális reménységeit ismerhettük meg személyükben. A nagyszínpadon közben párhuzamosan játszó The Kooks hatalmas tömeg előtt játszott, teljesen megtelt a színpad előtti terület. A zenekar 2004-ben alakult és azóta folyamatosan adnak ki lemezeket. Az indie rock műfajában tevékenykedő együttes nagyon népszerű hazájában és a stílusban otthonosan mozgó közönség a Sziget Fesztiválon is könnyen ráhangolódott a dallamos gitárzenére. Visszatérve az A38 sátorba megnéztük a Scarlxrd produkcióját. Az angol rapper érdekes jelenség a nemzetközi újhullámos hiphop színtéren. Egyediségéhez hozzátartozik, hogy egykor a Myth City nevű nu metál együttes énekese volt és az onnan eredő zenei megoldásokat használva fejlesztette ki sajátos stílusát. A széttorzított trap alapokat kombinálja általában hardcore-vagy metál szcénára jellemző ordibálással, rappeléssel. Nagyon intenzív előadás volt és a közönség soraiban olyan energiákat szabadított fel a közel teltházas sátorban, amelyre sokáig emlékezni fogunk. Az Európa színpad is tartogatott különlegességeket. Az izraeli The Paz Band varázsolta el a hallgatókat az aránylag kis méretű színpadon. A női frontos zenekar a hetvenes évek rockzenéjének műfajában alkot és nagyon élvezetes produkciót nyújtottak, különösen az énekesnő teljesítménye volt bőven átlagon felüli.

© Tóth Judit Nikoletta

© Tóth Judit Nikoletta

© Tóth Judit Nikoletta

© Tóth Judit Nikoletta

A nap meglepése kétségkívül a Parov Stelar. Az élő hangszerekkel megtámogatott koncert kellemes élményként fog megmaradni bennünk, hiszen a slágerlistás szerzemények színpadi átirata nagyon ütősre sikeredett. A fúvós hangszerek, a gitár, dob segítségével meghangszerelt slágerek nagyon ízléses dance floor hangulatot teremtettek a nagyszínpad előtt.

Az össznépi táncmulatság után a headliner Lana Del Ray lépett fel a pénteki nap zárásaként. Az amerikai énekesnő művészneve a retrós hatású filmes világot idézi. A dalokban is visszatérő femme fatale imázs az előadó névjegyévé vált. A film noir stílus egyik legjellemzőbb karakterének, a végzetes vonzerővel bíró nő jellegzetes jegyeit a színpadon is felfedezhettük. Az ismert slágereket hitelesen előadó énekesnő a közvetlenségével (is) belopta magát a közönség szívébe. Az első sorokban állókkal kedvesen szelfiző, dedikáló Lana bizonyosan sokak emlékezetében megmarad, a nagyszínpad programjának méltó zárásaként.

© Kaunitz Miklós

https://szigetfestival.com/hu/