Megkezdődött az arTúr Fesztivál Mezőtúron

Tegnap kezdetét vette a XVII. arTúr Fesztivál, amely egész héten színvonalas programokkal várja a közönséget Mezőtúron. A kínálatban szerepelnek filmvetítések, komoly– és könnyűzenei koncertek, előadóművészek, együttesek, hazai művészeti csoportok produkciói. A hivatásos művészek előadásain túl lehetőséget kapnak a helyi amatőr művészeti csoportok is a bemutatkozásra.

Tegnap 17 órától került megrendezésre a fesztivál megnyitója a Közösségi Házban, ahol Herczeg Zsolt Mezőtúr városának polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Ezután Boldog István országgyűlési képviselő úr nevében munkatársa, Szabó Ferenc mondott beszédet, majd dr. Tarnóczy Zoltán művészettörténész nyitotta meg Virágh László mezőtúri festő kiállítását.

A fúvós zene kedvelői sem maradtak program nélkül, a Katolikus Templomban lépett fel az ország egyik legtehetségesebb fúvószenekara az Ewald Rézfúvós Együttes 19 órától. A csapat 1996-ban alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem akkori hallgatóiból. Tagjai: Bakó Levente, Tarkó Tamás, Kovalcsik András, Magyar Péter, Peresztegi Attila. A kvintett művészei szólistaként is elismertek: országos versenyek győztesei, illetve díjazottjai.

A programok ma a Túri Fazekas Múzeumban folytatódnak, ahol fellép 17 óra 30 perctől a Kalungu Ütőegyüttes. A zenekar kreatív módon ötvözi az ősi tradicionális, elsősorban afrikai dobolást a könnyűzenével (rock, jazz, dnb), így egyedülálló módon egyszerre van jelen a törzsi hangulat és a modern hangzás.

Ezután az Infusion Triót láthatja majd a közönség a Múzeum udvarán. Az együttes 2011 decemberében alakult és tagjai mind képzett zenészek, akik a komoly- és a könnyűzene terén egyformán jártasak.

A koncerteket követően szabadtéri mozi is várja az érdeklődőket 21 óra 30 perctől, ugyanis a Liza a rókatündér című filmet tekinthetik meg a kikapcsolódni vágyók az arTúr kertmoziban.

https://www.facebook.com/ArTurFesztival/

Forrás: arTúr Fesztivál és Túri Vásár