Fran Palermo Special, Bagossy Brothers Company akusztik, Holt költők társasága – Ezen a héten is frissítő kulturális programok érkeznek a Kultkikötőbe

Fran Palermo, Bagossy Brothers Company, kortárs képzőművészet, film és zene, Nagy Bandó András önálló estje, Borbély Alexandra és Ullmann Mónika, Holt költők társasága, a Barabás Lőrinc Quartet balatoni lemezbemutatója és a Müller Péter Sziámi andFriends zenekar. A Kultkikötő ezen a héten is elkényezteti azokat a Balatonföldváron, Balatonbogláron, Balatonfenyvesen és Badacsonyban nyaraló embereket, akik a szabadságot frissítő kulturális programokkal is megfűszereznék.

Fran Palermo Special

DÁTUM: 2018.08.08. 21.00
HELYSZÍN: BADACSONY (frissTerasz – Badacsonytomaj, Kisfaludy Sándor u. 1-3.)

A Fran Palermót 2011 végén alapította Henri Gonzo énekes-gitáros-frontember Budapesten. A zenekar stílusa sok különféle műfajt érint az indie-től a rock and rollon át az afropopig, mindez az ütősökkel, fúvósokkal és billentyűssel megdobott mediterrán hangulattal fűszerezve. Egyedi, összetett hangzásviláguk talán annak is köszönhető, hogy négy nemzet – magyar, spanyol, kubai, görög – gyermekei hozták magukkal és gyúrták egybe zenei kultúrájukat. Mostanra az együttes meghatározó budapesti koncertzenekarrá nőtte ki magát, és hűséges rajongótábort tudhatnak maguk körül. Közülük biztosan sokan kíváncsiak lesznek majd a badacsonyi „special edition-re”, ahol Henri Gonzalez énekel és gitározik, Daniel Ezra Perez kongán, Árvay Gábor szintin, Sajó Dániel pedig trombitán játszik.

Kortalan kortárs – Manna Produkció

DÁTUM: 2018.08.09. 20.30
HELYSZÍN: BALATONFÖLDVÁR

A Kortalan Kortárs három színésznő ötletéből született. A Független Színművészetért Alapítvány és a Manna közös produkciója egy olyan előadássorozat, melynek során kortárs magyar szövegek kerülnek „terítékre”. Fodor Annamária, Herczeg Adrienn, Járó Zsuzsa esszéket, novellákat, tárcákat mondanak, énekelnek, sírnak és nevetnek a deszkákra, miközben a képzőművészet, a film és a zene is megjelenik. A produkció további különlegessége, hogy minden előadást csak egyetlen egyszer adnak elő a művészek, akikkel a második felvonásban Szily Nóra beszélget az aznapi témáról.

Nagy Bandó András estje

DÁTUM: 2018.08.09. 21.00
HELYSZÍN: BALATONFENYVES

„Az, hogy még most is aktív vagyok, nem lep meg. Az, hogy a legjobb számaim aktuálisak maradtak, természetes. Az, hogy a mai közéletről is van mondanivalóm, kikerülhetetlen. Az, hogy a közönség kíváncsi a véleményemre, jóleső. Az, hogy még ma is amatőr lelkesedéssel és alázattal állok a pódiumra, magától (magamtól) értetődik. Az, hogy együtt tölthetünk egy estét, maga a csoda.” – vallja Nagy Bandó András, aki egy érett és szellemes nyáresti műsorral várja a közönséget augusztus 9-én a balatonfenyvesi Kultkikötőben. A Karinthy-gyűrűs magyar humorista, előadóművész, író, őszinte és szókimondó kabaréestje nemcsak megnevetteti, de együttgondolkodásra is készteti a publikumot.

Bagossy Brothers Company akusztik

DÁTUM: 2018.08.10. 20.30
HELYSZÍN: BALATONFÖLDVÁR

A Bagossy Brothers Company 2013 májusában alakult Gyergyószentmiklóson, több éve együtt zenélő tagokból. Nevét a Bagossy testvérpár – Bagossy Norbert (gitár/ének) és Bagossy László (basszusgitár/vokál) – családneve ihlette, hozzájuk csatlakoztak zenésztársaik, Bartis Szilárd (dobok), Tatár Attila (gitárok, vokál) és Kozma Zsombor (hegedű, harmonika, billentyűk). Az indie/alternatív/folk hangzásvilágú együttes 2014 végén, a Cseh Tamás Program nyerteseként rögzítette első nagylemezük anyagát. A 2015 márciusában megjelent album az „Elviszlek”, az első héten Deezer romániai és magyarországi toplistájának élén debütált. 2016 tavaszán a zenekar újabb anyaggal jelentkezett a „Vakít a kék” című EP formájában, a NagySzínPad tehetségmutatóban pedig a döntőig jutott. A 2016-os esztendőben állandó szereplői voltak a legfontosabb magyar- és erdélyi fesztiváloknak, zenei rendezvényeknek. A sorból Balatonföldvár sem maradhat ki – az erdélyi magyar zenekar most először látogat a Kultkikötőbe, ahol rögtön egy akusztik koncerttel debütálnak. A balatoni éjszakában minden bizonnyal felcsendül majd a „Nap felé” című sláger is.

Élet.Történetek.hu… Pira – Bella – Orlai Produkció

DÁTUM: 2018.08.10. 21.00
HELYSZÍN: BALATONBOGLÁR

Lengyel Nagy Anna egész életében mániákusan gyűjtötte kis emberek nagy történeteit. „Negyven ​​éve beszélgetek velük. „Civilek”, névtelenek, ismeretlenek. Közülünk valók. Negyven éve nem tudok hozzászokni ahhoz a sok csodához, groteszk fintorhoz, tragikumhoz és bölcsességhez, ami egy emberi sorsba belefér.” Pelsőczy Réka vezetésével színész-rendező párosok állítják most elénk ezeket a különféle sorsokat, hétköznapi emberek egyéni, mégis különleges, mindannyiunkhoz szóló igaz történeteit. Ezekből a történetekből most Borbély Alexandra és Ullmann Mónika közreműködésével a balatonboglári Kultkikötő közönsége is megismerhet egyet.

Holt költők társasága – Veszprémi Petőfi Színház

DÁTUM: 2018.08.11. 20.30
HELYSZÍN: BALATONFÖLDVÁR

Ifjú lelkeket lángra lobbantó, különc tanárember kezdi meg varázslatos működését 1959-ben a Welton Akadémia ódon falai között. Lapról lapra tépeti szét diákjaival a tankönyvet, mert azt akarja, hogy felfedezzék: az életük maga a költészet, mely életre szóló szerelmet, de nagy tragédiákat is szülhet… A hagyománytisztelő iskolában pedig tanyát ver a lázadás szelleme. A realista és a romantikus filozófia nagy összecsapása ez… életünk örök kérdéseire keresi a választ… A történet bizonyára sokak számára ismerős, hiszen alig akad, aki ne látta volna a Robin Williams főszereplésével ismertté vált filmet, amelyet a Veszprémi Petőfi Színház alkotói is színpadra vittek. A népszerű előadás augusztus 11-én a balatonföldvári Kultkikötőben szabadtéren is látható lesz.

Barabás Lőrinc Quartet – Other Than Unusual

DÁTUM: 2018.08.11. 21.00
HELYSZÍN: BADACSONY (frissTerasz – Badacsonytomaj, Kisfaludy Sándor u. 1-3.)

„Talán most a népzenei vonal háttérbe került, de megmaradt az a fajta monoton transzjazz vonal, ami a Beardance-t jellemezte. Alapvetően elég sok zenei stílust ötvöz az anyag: kicsit programzenés, film- és színházi zenés hangulatot is hordoznak a szerzemények, amelyet egyebek mellett az is megerősít, hogy Nagy Zsolt vibrafonon és üstdobokon is játszik, de vannak benne rockosabb elemek is.” – mondja Barabás Lőrinc, a Barabás Lőrinc Eklektric zenekarral ismertté vált jazz-trombitaművész az „Other Than Unusual” című lemezről, amelynek dalait a 2018-as budapesti bemutató után ezen a nyáron a Balatonnál a frissTeraszon is hallhatjuk.

Müller Péter Sziámi andFriends

DÁTUM: 2018.08.11. 21.00
HELYSZÍN: BALATONBOGLÁR

Afféle alternatív supergroupnak is tekinthetjük az AndFriends zenekart, amelyben Müller Péter Sziámi és Kirschner Péter mellett Roszik Hella, Varga Orsolya, Angler Ákos, Winterberger Csaba és a Wevox vokál (Baka Rebeka, és Bakos Zita) zenél.
A zenekar a friss számokon kívül játssza a 80- as évek bestofját: a könnyűzenei underground (URH, Kontroll, Sziámi), azaz Müller Péter Sziámi repertoárjának legjavát. Sok ezek közül az énekes-szövegíró Müller Péter Sziámi nevéhez kötődik: Az Apokalipszis, a Bétaville, a Boldog boldogtalan, a Kicsi kicsiszolt kő, az Amiben élsz vagy a Világegyetemista a jelenkor nyelvén is ugyanolyan érvényesen szól, mint születésekor. Ezeket a zenéket augusztus 11-én a balatonboglári Kultkikötő közönsége is élvezheti. Ráadásul a koncertre nem akármilyen vendégfellépők érkeznek. Stefanovics Angéla (Jászai Mari-díjas színművész, Pintér Béla és Társulatának tagja)
Thuróczy Szabolcs (Pintér Béla és Társulatának tagja) és Ónodi Eszter (Jászai Mari-díjas színművész, a Katona József Színház társulatának tagja) is fellép a boglári Kultkikötőben.

GYEREKPROGRAMOK A KULTKIKÖTŐBEN

Gyerekszínházi előadások – BALATONFÖLDVÁR:
aug 11. (SZO) Lúdas Matyi (Kereplő Színház)
aug. 12. (V) Űrdöngölők (Rutkai Bori Banda)

Gyerekszínházi előadások – BALATONBOGLÁR:
aug., 10. (P) Űrdöngölők (Rutkai Bori Banda)
aug. 12. (V) Lúdas Matyi (Kereplő Színház)

Gyerekszínházi előadások – BALATONFENYVES:
aug. 7. (K)  Százszorszép Bóbiska (Majoros Ági Bábszínháza)
aug. 10. (P) Lúdas Matyi (Kereplő Színház)
aug. 11.(SZO) Űrdöngölők (Rutkai Bori Banda)

Irány a Kultkikötő!

Forrás: Kultkikötő