Nyár végén mozikba kerül A monostor gyermekei

„Az alkotópáros filmjének legfőbb erőssége, hogy egy hétköznapi család élete köré szervezve képesek voltak élvezetes moziélménnyé varázsolni Bhután átalakuló világát az ott élő emberek sorsának tükrében, s mindezen közben még az ősi kultúrájukkal is megismertették a nézőt.”

Argejó Éva, Filmtekercs.hu

„Nagy érzékenységgel és tapintattal elkészített film A monostor gyermekei, amelynek alkotói anélkül érik tetten a valóságot, hogy beavatkoznának, s jelenlétük más irányba térítené az eseményeket.”

Báron György, Élet és Irodalom

„A fiatal rendezőpáros elsőfilmes hibáktól mentesen, biztos kézzel érintenek több, egészen aktuális témát, csendes megfigyelésükkel (és Balázs Ádám autentikus, atmoszféra-teremtő zenéjével) egyszerre mutatják be a tinédzserkori útkeresést, identitás-kérdést, egy elszigetelt közösség lassú bomlását és a hagyományok megőrzését egy olyan világban, ami rohamosan túl akar már lépni mindenen, ami régi, és csak az újra, a másra akar koncentrálni.”

Pozsonyi Janka, Film.hu

Augusztus 23-án hivatalos moziforgalmazásba kerül Arun Bhattarai és Zurbó Dorottya bhutáni-holland-magyar koprodukcióban készült dokumentumfilmje, A monostor gyermekei.

Az első bhutáni-magyar koprodukcióban készült film két bhutáni testvér, Gyembó és húga, Tashi életébe enged bepillantani: átlagos tinédzserek Bhutánban, az utolsó buddhista királyságban. Szabadidejükben fociznak vagy a Facebookon lógnak. Kis himalájai falujukban édesapjuk a felelős a helyi buddhista monostor őrzéséért. A tisztség apáról fiúra száll, így okkal reméli, hogy hamarosan ő is fiának adhatja tovább a szent feladatot. Eközben lánya, Tashi, profi focista karrierről álmodik, és egyre nyíltabban fejezi ki fiús identitását. Egy olyan bhutáni család érzékeny portréja tárul elénk, ahol a generációk közötti szakadékhoz csak a családtagok egymás iránti szeretete mérhető. És bár a bruttó nemzeti boldogság-index magas Bhutánban, sajnos még itt sem lehet minden álomból valóság.

A monostor gyermekeit idehaza már láthatták a dokumentumfilmek szerelmesei, hiszen az alkotás a 2018-as Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál nyitófilmjeként mutatkozott be. Elkészülése óta a film bejárta a világot és több hazai és külföldi fesztiválon is vendégeskedett: 2017-ben a világ első számú dokumentumfilmes mustráján, az IDFA fesztiválon beválogatták az elsőfilmes versenybe, a szegedi Zsigmond Vilmos Filmfesztiválon pedig elnyerte a legjobb dokumentumfilmnek járó díjat.

Zurbó Dorottya, Arun Bhattarai

Augusztus 23-tól több budapesti mozi is műsorára tűzi a Bhutáni Filmtársaság által az év legjobb dokumentumfilmjének választott  alkotást, de ezt megelőzően, augusztus 13-án, egy rendkívül egyedi esemény keretein belül is láthatják az érdeklődők A monostor gyermekeit. A Gyulán megrendezésre kerülő Történelmi Íjász Bajnokságon a vár falára vetítve lesz látható a film, mely után az egykori bhutáni miniszterelnök, Dr. Kinzang Dorji mesél az országról, a kultúrájáról és a film felvetette kérdésekről.

A hagyományos moziforgalmazást követően indul a film alternatív vetítéssorozata Budapesten és vidéken egyaránt. A tervezett programban bhutáni vacsorával, a buddhizmus tanaiba vezető előadással, női focimeccsel és természetesen sok-sok alkotói beszélgetéssel egybekötött  vetítés szerepel.

Forrás: Soldivision