Kezdetét vette a 15. Crescendo Nyári Akadémia Tokajban

Augusztus 1-jén ünnepélyes keretek között indult a rendezvénysorozat. 33 országból érkezett több mint 300 résztvevő, az egybegyűlteket Crescendo Nyári Akadémia vezetősége, illetve Tokaj város képviselői köszöntötték. Zenei üdvözletként Bethany Brooks (USA) zongoraművésznő, David Danel (CZE) hegedűművész, valamint Julian Poore (GBR) trombitaművész előadásában hangzottak el ritkán hallható zeneművek.

Augusztus 2-án elindult a közös munka a közel 60 fős tanári kar vezetésével. Kezdetét vették a szimfonikus zenekari próbák, ahol  Beethoven III. (Eroica) szimfóniájának megtanulása a cél Delta David Gier (USA) karmester vezetésével. Marcel S. Zwitser (NED) zenetudós előadásában a résztvevők Beethoven életéről és munkásságáról hallhattak előadást, és megismerkedhettek az Eroica zenetörténeti jelentőségével.

A szóló- és kamaraórák mellett operajelenetek próbáin, Tina Bailey (USA) táncművész által vezetett népszerű Lectio Divina foglalkozáson, improvizációs workhopokon, jazz sessionökön és számtalan más közös zenélési lehetőségen vehetnek részt a diákok.

A Crescendo Utcazene sorozaton augusztus 3-5 között Tokaj főterén mutatkoztak be a Nyári Akadémia résztvevői. Népszerű dallamok, vonós és fúvós karakterdarabok, tánctételek, opera- és operett áriák tették különlegessé a napsütésben gazdag nyári délutánokat.

A hétvégén a katolikus misén és a református istentiszteleten léptek fel a tanárok és diákok, a zene nyelvén megerősítve a Biblia üzenetét. A tanári kar számos kiválósága adott közös koncertet 2018. augusztus 4-én este a Zsinagógában. Felléptek: Bethany Brooks (USA) – zongora, Dominik Brühwiler (GER) – zongora, Dallos Erika (HUN) – zongora, David Danel (CZE) – hegedű, Dag Anders Eriksen (NOR) – hegedű, Jean-Jacques Goumaz (SUI) – oboa, Julie Gross (USA) – kürt, Steven Gross (USA) – kürt, Kalló Zsolt (HUN) – hegedű, Kállay Ágnes (HUN) – gordonka, Kaposi Gergely (HUN) – zongora, Lugosi Róbert (HUN) – harsona, Lugosiné Várhalmi Vera (HUN) – zongora, Swetlana Meerman-Muret (HUN) – zongora, Uwe Schenker-Primus (GER) – bariton, Dinu Serfezi (ROU), Szabóki Tünde (HUN) – szoprán, Tóth Sámuel Csaba (HUN) – zongora, Varga Gábor (HUN) – klarinét. Előadták: Antonín Dvořák, Johann Sebastian Bach, Johannes Brahms, Axel Jørgensen, Ludwig August Lebrun, Illés Márton, Nikolai Medtner, Giuseppe Verdi, Richard Wagner műveit.

A Crescendo Nyári Akadémia reggelei mindig ráhangolódással (Tune in) indulnak. A Boldogság témájában több bátorító előadás is elhangzott. Beat Rink (SUI), a Crescendo mozgalom alapítója és igazgatója előadásának a címe „Boldogság a csillagokból”. John McNeill, az Agape Europe munkatársa, ír származású dán előadó „A boldogság mérése” címmel adott hasznos információkat a hallgatóságának. Dr. Andrzej Turkanik, lengyel brácsaművész és teológus előadásában a boldogság megtalálásában kulcsfontosságú szerepet betöltő kérdés, a „Depresszió vagy hála” igazi válaszút elé állította közönségét. Esténként ezek a kérdéskörök kerültek feldolgozásra és megvitatásra a kiscsoportos beszélgetéseken. Augusztus 2-án este több művésztanár közreműködésével pódiumbeszélgetés formájában volt lehetőség arra, hogy személyes hitvallások elhangozzanak, valamint a közönség soraiból feltett kérdések kerüljenek megvitatásra az adott témakörben. Teológusaink, akik egyben a reggeli Tune in előadói is voltak, augusztus 3-án hasonló interjú keretében kaptak mindenkit érintő kérdéseket, a „Kávézás teológusokkal” című program keretében.

Az első hét záróakkordjaként és a következő hét nyitányaként augusztus 5-én, vasárnap este rendezték meg a Kreatív Istentiszteletet. A Kreatív Istentisztelet a Crescendo International nemzetközi mozgalom által megalkotott és az ökumené jegyében született szertartás, melyet Európa több mint 40 országában rendszeresen megrendeznek. Az esemény Isten gazdagságából és a művészek sajátos, ünneplő stílusából fonódik össze, kiemelt mozzanatai az igehirdetés, az úrvacsora és az ezt követő imaséta. Az idei Kreatív Istentisztelet is a „Boldogság” kiapadhatatlan témakörét járta körbe: „Szeretni és szeretve lenni” címmel Beat Rink prédikációjából meríthettünk újabb ihletet életutunk gazdagításához. Zenei közreműködőként a Nyári Akadémia művésztanárai és diákjai adták elő Leonard Bernstein, Wolfgang Amaderus Mozart, Edvard Grieg, Arvo Pärt különleges műveit, valamint az improvizáció kurzus résztvevői szolgáltattak művészeti alátámasztást az este során felmerült új gondolatok elmélyítéséhez.

Forrás: Crescendo Summer Institute
,