11. ÖRDÖGKATLAN – MEGINT A LEGJOBB!

Véget ért a 11. Ördögkatlan Fesztivál. Nem volt jubileum, csak egy átlagos, hétköznapi, tizenegyedik… De a fellépők is, a látogatók is, a házigazdák is úgy élték meg a Katlan öt napját, hogy mind a művészi, mind az emberi minőség méltó volt a tavalyi, évfordulós ünnephez. Méltó volt a két védnökhöz is: Cseh Tamáshoz, aki a felhők mögül figyelte az eseményt, és a szokásos hőségre gyakorta küldött egy záport, és méltó volt Törőcsik Marihoz, aki a hangjával végig jelen volt, hiszen a Sztalker Csoport „Míg fekszem kiterítve” című világpremierjében ő olvasta fel Faulkner és Pilinszky gyönyörű sorait.

A sok zápor semmit nem mosott el, már csak azért sem, mert a művészek és a látogatók is eufóriában nézték-hallgatták a programokat, akkor is, ha éppen zuhogott az eső. Ez történt a Csík Zenekar és Presser Gábor közös koncertjén, a színművészetisek Calderon-előadásán, a Tünet meseprodukcióján vagy éppen a Szoborpark amfiteátrumában.

A mintegy 80.000 látogató (pontos számot lehetetlen mondani, hiszen rengeteg az ingyenes program) azt kapta, amit várt: 650 minőségi programot, köztük több, mint 100 színházi előadást, 150 családi programot, rengeteg kiállítást, koncertet… és persze hőséget és csupa-csupa kedvességet, szeretetet. Ezt kapták Both Miklós szenzációs Ukrán Udvarában, a Vylyan Terasz nagyon szép közegében, ahol nagyszerű jazz-zenészek léptek fel Snétberger Ferenctől a Lukács-Balogh cimbalomduóig, és ahová a Magvető Kiadó nagyszerű írókat és költőket hozott, és ezt nyújtotta Beremend új helyszíne, a varázslatos Kovácsműhely, ahol kortárs tánctól a kovácsolásig, Kiss Tibi, Rozs Tamás, Sárközy Papa és Beckboe finom, intim koncertjeitől izgalmas beszélgetésekig minden műfaj otthonra lelt. A k2 létrehozta ötödik katlandarabját, „A baranyai gyöngyösbokréta” című előadását, melyet ősztől a MU Színházban játszanak.

Talán még soha nem volt ennyi látogatója a klasszikus nagykoncertnek: Haydn Teremtését többezren hallgatták (magyar nyelven!) a beremendi éjszakában, hogy másnap legalább ennyien üvöltsék a világba az Ördögkatlan Törőcsik Maritól származó jelszavát: „Nem vagyunk normálisak!”.

Találkozunk 2019-ben, a 12. Ördögkatlanban!

Forrás: Ördögkatlan Fesztivál