Háy János beszélgetett Szörényi Leventével

Szerző, fotók: Csikós Erzsébet

Az Ördögkatlan Fesztivál nemcsak színházi előadásoknak, koncerteknek és kiállításoknak ad otthont, hanem tartalmas beszélgetéseknek is. Augusztus 3-án este a Narancsligetben egy „furcsa párost” láthattunk, hiszen egy kortárs író, Háy János beszélgetett Szörényi Leventével. Az est során kiderült, hogy mégsem annyira szokatlan a kortárs író és a szinte mindenki által ismert zenész találkozása, hiszen a két művész látásmódjában és találkozásában vannak közös kapcsolódási pontok.

Szörényi Levente eddigi munkásságát, életművét szinte lehetetlen egy másfél órás beszélgetésbe sűríteni, amire azonban mégis kísérletet tettek a művészek, és a hallgatóság egy anekdotákkal, levélrészletekkel és eldúdolt dalrészletekkel tarkított beszélgetést hallhatott végigkövetve a zenész életének legfontosabb állomásait születésétől kezdve gyermekkorán át a szakmai sikerekig.

A magyar beatzene megteremtőjeként emlegetett Szörényi munkássága nélkül a hazai zenei élet elképzelhetetlen lenne. Megannyi táncdalfesztivál, sláger, filmzene, történelmi témájú rockopera cseng a fülünkbe a neve hallatán, s szüleink, nagyszüleink lemezei között biztosan megtalálnánk az Illés vagy a Fonográf bakeliteket.

Kevesebben tudják, hogy a kiváló zenész borászattal és régészettel is foglalkozik, utóbbival olyan komolyan, hogy kutatásokat végzett a Pomáz fölötti Holdvilág-árokban és egy alapítványt is létrehozott, valamint szerzője és társszerzője több, ilyen témájú könyvnek is. A beszélgetésből kirajzolódott egy olyan művész portréja, aki példaképül szolgálhat minden generáció számára aktivitásával, energikusságával és sokoldalúságával.