Mesteri 11 – Ördögkatlan Fesztivál

Szerző, fotók: Csikós Erzsébet

Július 31-én kedden indul az Ördögkatlan Fesztivál, amely öt napon keresztül több mint 650 féle programmal várja a fesztiválozókat Nagyharsány, Kisharsány, Mokos Pincészet, Vylyan, Beremend és Villánykövesd helyszíneken. Száguldanak velünk az évek, hiszen ez már a 11. Ördögkatlan Fesztivál. S bár a tavalyi számított jubileuminak, a számmisztika szerint a 11-es szám mesterszám, egészen egyedülálló dimenziókon túli energiákat hordoz magában. Az első 2008-as fesztivál óta valóban elmondhatjuk, hogy ez a mezítlábas fesztivál mesterien kitalált és megszervezett, értékteremtő eseménnyé formálódott, amely a hétköznapi létezés dimenzióján valóban túlmutat. Akár a számmisztikát vesszük alapul, akár a programokat nézzük, mindenképpen felejthetetlen élményekben lesz részünk.

Ördögkatlan Fesztivál, 2015

Ördögkatlan Fesztivál, 2015

Lesz színház, beszélgetés, film, irodalom, kiállítás, zene, workshop és családi programok, mint mindig. Szinte lehetetlen felsorolni is, de már lapozgathatjuk jó ideje a Katlan honlapján megtalálható programfüzetet és kiválaszthatjuk az ízlésünknek, szívünknek és érdeklődésünknek megfelelő lelki-szellemi táplálékot. Ami közös a gazdag kínálatban az az, hogy mindent átjár egy olyan szabadság és szeretet érzés, amiből rögtön érezzük, hogy jó helyen vagyunk, olyan emberek között, akikből árad az őszinte adni akarás és a kifejezésvágy, akik hisznek az álmokban, a tartalmas életben. A Katlan nem fesztivál, hanem egy életforma, és aki egyszer is megtalálta, az nem fog többé szabadulni tőle… hiszen aki ide jár, az köztudottan „nem normális”.

Ördögkatlan Fesztivál, 2016

Ördögkatlan Fesztivál, 2016

A teljesség igénye nélkül egy kis ízelítő a programokból:

Izgalmasnak ígérkezik már az első nap estéjén a Sztalker Csoport Míg fekszem kiterítve című első teljesen önálló előadása, amelyet William Faulkner azonos című regénye ihletett, és amelyben különleges módon megjelenik az Ördögkatlan egyik fővédnöke, Törőcsik Mari is. Az előadás többször is megtekinthető lesz. A kezdő nap szokásos nagykoncertje idén a Boban Marcovic Orchestar (SRB) + Branka lesz a nagyharsányi focipályán, míg a korábban nyitó koncertet adó Quimby ebben az évben először zárja a Katlant szombaton. Az esti koncertek után tábortűz mellett elcsendesedve vagy éppen AfterParty keretében hajnalig tombolva búcsúztathatjuk a nap programjait.

Ördögkatlan Fesztivál, 2016

Ördögkatlan Fesztivál, 2016

Kisharsányban reggeli tornával köszönthetjük a napot, majd több helyszínen nézegethetünk kiállításokat, például a beremendi Kovácsműhelyben Fénykereső címmel fotókiállítást, Nagyharsányban az Ősi Pincészetben Ázsia etnográfus szemmel címmel szintén fotókiállítást és PécsiBölcsész kiállítást nézhetünk, Kisharsányban pedig a Kovács Udvarházban Joós Andrea Szervmandaláit láthatjuk. A 30Y arculatának tervezője munkáit és a zenekar archív felvételeit is megnézhetjük, valamint a Vylyan teraszon Alföldi Róbert magángyűjteményéből láthatunk kiállítást. A Petőfi Irodalmi Múzeum Arany 200 interaktív vándorkiállítása is itt állomásozik öt napig. Az említetteken kívül még számos más helyszínen válogathatunk az alkotások színes választékából.

Ördögkatlan Fesztivál, 2017

Ördögkatlan Fesztivál, 2017

A Vylyan Terasznak mindig varázslatos hangulata volt, ahová megpihenni is érdemes betérni, és idén is érdekes beszélgetésekre kerül itt sor Darvasi Lászlóval, Szilasi Lászlóval, Nádasdy Ádámmal, Balaskó Ákossal, Fehér Renátóval, Zilahi Annával, Turi Tímeával, Szarvas Józseffel, Bérczes Lászlóval, Totth Benedekkel és Horváth Viktorral.

Ördögkatlan Fesztivál, 2017

Ördögkatlan Fesztivál, 2017

A színházi előadások közül láthatjuk többek között a következő darabok elgondolkodtató feldolgozásait: Molnár Ferenc: Liliom, Martin McDonagh: Leenane szépe Bérczes László rendezésében, Calderon: Az élet álom, Tennessee Williams: A vágy villamosa, Márai Sándor: Hallgatni akartam, Miskin herceg (Budapesti Katona József Színház), Forte Társulat: Vonósnégyes, Don Giovanni, K2: Hűség, Gyarmati Fanni naplója, Lengyel Nagy Anna: Pira Bella, Monoblock: Hello, náci!, Mrozek: Mulatság, Petri György: Kezdhetek folytatódni, Edouard Louis: Leszámolás velem, Thomas Bernhard: Vaterland (Forte Társulat), K2: Antigoné.

Ördögkatlan Fesztivál, 2017

Ördögkatlan Fesztivál, 2017

Zene minden mennyiségben és stílusban, jön a 30Y, a Kistehén, a Csík Zenekar Presser Gáborral, Takáts Eszter, Les Garçons Trottoirs, Pannonia Allstars Ska Orchestra, Firkin, Operabeavató, kamarazene, Grund, Tompos Kátya, Frenk, Budapest Bár, Óriás, Haydn: Teremtés, Kiscsillag, Örömkoncert, Ivyz, Darjeeling, Poklade, Lajkó Félix – Volosi – Alexander Balanescu, Anima Sound System, Kubalibre, Sorbonne Sexual, és az utolsó napon a Quimby zárja a sort.

Ördögkatlan Fesztivál, 2017

Ördögkatlan Fesztivál, 2017

A színházi előadásokon, koncerteken és beszélgetéseken kívül lesz még könyvturi, kommunikációs tréning, instant opera, kézműveskedés, pincetúrák, versenyfilmek vetítése, kovácsolás, elektronikai bütykölés, bábjáték automata, táncos alkotófoglalkozás, gólyalábazás, Pagony játékbirodalom, gyerekjóga, ördögtúrák, alternatíva park, napközi, kincskereső játék, közösségi alkotó projekt, jó hangulat, finom ételek, italok, kedves emberek és szabadság.

Ördögkatlan Fesztivál, 2017

Ördögkatlan Fesztivál, 2017

A 11. Ördögkatlan Fesztivál (2018. július 31. – augusztus 4.) részletes programja és minden egyéb információ megtalálható a fesztivál honlapján: www.ordogkatlan.hu.