„A világzene a nyitottságról szól” – Világzenei héttel ünnepel a Kobuci

Világzenei héttel ünnepli jubileumi, tizedik évadát a Kobuci. Augusztus 13. és 19. között a Boban Marković Orkestar, a Besh o droM, a Zuboly vagy éppen a Fanfara Complexa mellett a műfaj számos hazai kiválósága és fiatal formációk is fellépnek, valamint táncház is várja a közönséget.

Boban Markovic Orkestar

A Kobuci kert immár tizedik éve elsősorban a népzene és a világzene óbudai szigeteként fordul a közönség felé. A Kárpát-medence népzenéje a kapolcsi kezdetek óta meghatározóan jelen van a programban, s arra tanítja az arra nyitott hallgatókat, hogy a különböző műfajok és stílusok nem pusztán egymás mellet, hanem egymástól elválaszthatatlanul, egymást inspirálva léteznek. A világzene képviselői pedig a folklórból kiindulva, a tradíciókra építkezve teremtik meg egyedi hangzásukat, ami jól mutatja, hogy a két műfaj és a köréjük épülő kortárs kultúra a legmélyebben összefügg. A Világzenei hét programja egyfajta visszatekintés is a Kobuci elmúlt tíz évére, hiszen a legtöbb zenekar visszatérő fellépő a kertben, de a kezdetekhez hűen a színpadon feltűnnek majd fiatal, kevésbé ismert formációk is, és persze nem maradhat el a táncház sem.

Besh o droM

A Világzenei hetet a Maszkura vezette, könnyed szövegvilágú, hegedű-énekcentrikus PutriPop nyitja. Másnap az osztrák Cobario után a Zűrös Banda táncoltatja meg a közönséget, akiknek zenéjében a magyar és balkáni népzene mellett a jazz és a modern tánczenék kapaszkodnak össze. Augusztus 15-én a fiatalabb formációké a színpad: a Tölcséres zenekar mellett a magyar világzenei paletta egyik legprogresszívebb, legkísérletezőbb formációja, a Nana Vortex koncertezik. A Kobuci táncházainak megismételhetetlen hangulatát az Erdőfű Népi Kamarazenekarral és a Fanfara Complexával élhetjük át. Pénteken a magyar autentikus népdaléneklés hagyományaira építő Dalinda, valamint az Ágoston Béla vezette Zuboly lép fel.  A Besh o droM nemcsak a hazai világzenei színtér, hanem a Kobuci egyik legemblematikusabb zenekara is, balkáni, keleti és magyar népzenét ötvöző dalaik fergeteges szombat esti koncertet ígérnek.  A zárónapon pedig egy olyan világsztár lép színpadra, akit baráti szálak is fűznek a Kerthez. Boban Marković és zenekara bizonyosan euforikus hangulatba repíti a közönséget.

A Kobuci csapata már tíz éve hirdeti, hogy a világzene a nyitottságról szól. Hogy mit is jelent ez valójában, azt augusztus 13. és 19. között a Világzenei héten mindenki megtapasztalhatja.


További információ: https://kobuci.hu/vilagzenei_het/

Forrás: Kobuci Kert