Idén is arTúr Fesztivál és Túri Vásár!

Mezőtúr 2018. augusztusában is bővelkedik programokban. Összevont sajtótájékoztató keretében ismertette a kulturális és sport eseményeket Herczeg Zsolt Mezőtúr város polgármestere, Szűcs Dániel a Művelődési, Oktatási és Sport Bizottság elnöke, Bordács László, az MKS KN Kft. ügyvezetője, az arTúr Fesztivál és Túri Vásár főszervezője, valamint Mohi Zoltán, a Túri Fullánk Nemzetközi Vízilabda Fesztivál főszervezője.

A tájékoztatót Herczeg Zsolt polgármester kezdte, aki kiemelte, hogy ismét értékes rendezvények valósulnak meg Mezőtúron. – A hagyományaink megőrzése, továbbítása terén az a törekvésünk, hogy ezek ne vesszenek a feledés homályába. Elsődleges célunk az, hogy a mezőtúriak identitástudata, településünkhöz való kötődése erősödjön. Az elkészült műsorfüzetből is látható, hogy a programok igen szerteágazóak lesznek. Ezúton is köszönöm a Nemzeti Kulturális Alap és a támogatópartnerek közreműködését. Nagy öröm számunkra az, hogy egy rendkívül értékes sporteseménnyel is gazdagodunk az Invictus SC-nek köszönhetően. A Művészeti napok alkalmával több helyszínre várjuk az érdeklődőket, igyekeztünk a programokat széles skálán összeválogatni. Köszönöm mindazoknak a munkáját, akik azért dolgoznak, hogy az események zökkenőmentesen, magas színvonalon megvalósulhassanak – zárta gondolatait polgármester úr.

Bordács László ügyvezető, a főszervező kft. nevében az arTúr Fesztivállal és Túri Vásárral kapcsolatos tudnivalókat ismertette. – Az újkori Túri Vásárok sorában az idei a XXVII., a művészeti napokat – mai nevén arTúr Fesztivált – idén XVII. alkalommal rendezi meg a kft. Bizton állíthatom, hogy a környékünkben ez a több napos, különböző művészeti ágakat felsorakoztató programsorozat kiemelkedik. Hangsúlyozandó, hogy a 6 nap minden programpontja ingyenesen látogatható. Vendégül látja a fesztivált a Túri Fazekas Múzeum, a Katolikus Templom, a Városi Oktatási Centrum és ez évben is főhelyszínünk a víztorony alatti fesztiválterület. Az arTúr Fesztivál megkoronázásaként augusztus 12-én kerül megrendezésre a Túri Vásár, ezen a napon a színpadi programok mellett több, mint 200 árus kínálja portékáit a Szolnoki úton. Itt említem meg, hogy szombat 13 órától vasárnap 24:00-ig útzár érinti ezt a szakaszt. A Petőfi út a Bajcsy-Zs. úttól a Tulipán útig és a Szolnoki út a Tulipán úttól a Szolnoki út – Vásárhelyi P. út Széchenyi út kereszteződésig teljes lezárásra kerül. Türelmüket ezúton is köszönöm. A Túri Vásár során is több kísérő rendezvény zajlik majd, ilyen a főzőverseny, a betyártanoda, utcazene a Dynamite Dudes-sal, illetve a hagyományok megőrzése jegyében az ország több pontjából érkeznek kézművesek, tárgyalkotó mesteremberek a Mesterségek terére, valamint meghirdetésre került az I. Túri Vásár Mazsorett Kupa. Köszönjük támogatóink segítségét és köszönjük a közreműködést mindazoknak, akik fellépésükkel színesítik a programjainkat. Biztatok mindenkit, hogy látogasson el Mezőtúrra – mondta el Bordács László.

A sport és kultúra terén is kiemelkednek rendezvényeink, erről és az augusztus 18-ai programokról Szűcs Dániel, a Művelődési, Oktatási és Sport Bizottság elnöke beszélt. – Fontosnak tartom, hogy ezek a programok igen színesek és több korosztálynak szólnak. A művészet nem csak a zenében mutatkozik meg, hiszen Virágh László mezőtúri festő kiállításával nyit a fesztivál, de meg kell említeni a Takács tanyán látható bronzöntést, valamint kiállítótermeink is várnak minden látogatót. A sportprogramok tekintetében kiemelendő a Túri Fullánk Nemzetközi Vízilabda Fesztivál, ezúton is köszönöm, hogy városunk lehet a házigazdája egy ilyen nagyszabású eseménynek. Emellett augusztus 11-ére meghirdetésre került a Túri Vásár Kupa horgászverseny a Ligeti-tónál – ismertette elnök úr. A Túri Vásár után, augusztus 18-án is több esemény zajlik településünkön. – A szervező csapat döntése alapján augusztus 18-ára, szombatra szervezzük a Berettyó Kupa Sárkányhajó versenyt és a Lampionúsztatást. Továbbra is várjuk a sárkányhajó versenyre a nevezéseket, 16-20 fős csapatokkal amatőr, fél profi, profi kategóriákban. A délután folyamán, az eredményhirdetést követően gyermekprogramok kezdődnek, este pedig vízre kerülnek a lampionok, majd a Kossuth Lajos téren folytatódnak az események. Ezen a napon is a kikapcsolódásé a főszerep.

Az arTúr Fesztivállal és Túri Vásárral egy időben – augusztus 7 és 12 között – ez évben először rendezi meg az Invictus Úszó és Vízilabda SC Kft. a Túri Fullánk Nemzetközi Vízilabda Fesztivált. A részletekről Mohi Zoltán főszervező nyilatkozott. – Köszönöm Polgármester úrnak, hogy a fesztivál első gondolatától kezdve támogatta ötletünket. Megtiszteltetés számunka, hogy egy ilyen nagy hagyományokkal rendelkező eseménynek társrendezvénye lehetünk. A vízilabda fesztivál célja, hogy ezt a sportágat promotáljuk, megismertessük a gyermekekkel Mezőtúron és a térségben. Talán mondhatjuk, hogy Magyarország legsikeresebb labdajátéka a vízilabda, amely több évtizede kötődik a városhoz. Dr. Faragó Tamás már évek óta támogatja a mezőtúri vízilabdát. Az általa létrehozott Rose Kupa szervezésébe néhány éve beszállt az Invictus Úszó és Vízilabda SC társszervezőként. E rendezvény sikerei adták a jelenlegi fesztivál alapgondolatát. Utánpótlás vízilabdatornáról van szó, terveink szerint 32 csapat részvételével, ami azt jelenti, hogy több, mint 500 sportoló vesz majd részt a fesztiválon. Nevezések között külföldi csapatok is találhatóak. A fesztiválunk fő pillére a vízilabda. Két helyszínen zajlanak majd a mérkőzések, az egyik a Hercegasszony Birtok, ahol a Holt-Körösben lesz kialakítva egy mobilpálya, a másik helyszín pedig Mezőtúr Strandfürdő területe. A vízilabdán kívüli szabadidő lekötését biztosítva előadásokat szervezünk, illetve minőségi szórakozást nyújt majd az arTúr Fesztivál és Túri Vásár. Az estéket szeretnénk különleges hangulatban eltölteni, szerdán és csütörtökön este 19-21 óráig szabadtéri mozi jelleggel régi, meghatározó vízilabda mérkőzéseket vetítünk, élménybeszámolókkal egybekötve. Pénteken és szombaton rock, blues zenészek érkeznek, pénteken a Fekete-Besenyei-Pengő Trió, szombaton pedig az Aki-Mer zenekar lép színpadra. Éjfélig a látogatók igénybe vehetik a strandfürdő szolgáltatásait. Bízunk benne, hogy rendezvényünk hagyománnyá növi ki magát – emelte ki a főszervező. Gondolatai végén Mohi Zoltán átadta Herczeg Zsolt polgármesternek a rendezvényre készített pólót, megköszönve együttműködését.

Az említett események részletes programjait megtekinthetik a Mezőtúr és Vidéke különkiadásaként megjelent műsorfüzetben, valamit tájékozódhatnak a www.mezotur.hu, www.turivasar.hu és a www.turifullankkupa.hu weboldalakon.

Rendezvényeinkre szeretettel hívjuk és várjuk Önöket!

Forrás: arTúr Fesztivál – Túri Vásár