PIÑA • nemzetközi kortárs képzőművészeti kiállítás

A PIÑA című csoportos kiállítás július 28. és augusztus 20. között tekinthető meg a szentbékkállai PEGAZUS-ban.

Marafkó Bence: Kiterjedés 1., 1998

A kiállítás címében jelölt piña elnevezés egyrészt visszautal az alap jelentésre vagyis az ananászra és formájára, amely szigorú geometrikus egységekből és sárga alapszínből áll össze, másrészt egy másik nyelvi használatra, amely szerint „gyűjteni”, „különböző egységekből összefogni” kifejezéssel azonosítható.

Robitz Anikó: Colombo – Sri Lanka, 2016

A PIÑA elsődlegesen a korban 30-as és 40-es generációk különböző technikájú (kiemelten festészet és fotóművészet) alkotóit fogja össze, akiknek műveiben nemcsak a pontos geometrikus (néhol organikus) absztrakt formák, de gyakran alapelemként meghatározó hideg sárga, vagy fémes felületek köszönnek vissza. A tárlat különlegessége azonban az, hogy nem a szabályos, azonos elvek mentén épülő geometrikus absztrakt irányelvek összes vonulatát precízen kívánja felvonultatni, hanem bátor módon meri megmutatni a fent említett generációk egyediségét, öntörvényűségét, így nyújtva egy izgalmas, színes palettát a korszellemről a nonfiguratív megközelítések mentén. Mindemellett a TOBE Gallery rendezése révén hangsúlyos szempontként kerül bemutatásra a fotóművészet is, és annak kevésbé hangsúlyozott nem ábrázoló irányvonala.

Gustavo Blanco-Uribe: Espacio Adquirido XV., 2017

Az egyéni reprezentációk, a térrel való játék, a hideg alapszínek, a konkrétra vagy éppen a természetből jöttre utaló azonos formák révén azonban egységes módon állnak össze a Pegazus terében, és nyárias, finom könnyedséggel hozzák  közelebb a nézőhöz a nonfiguratív művészet szigorúbb ágát. © 2018. Mészáros Flóra, művészettörténész

Halmi-Horváth István: Mozaik L.160310, 2016

Megnyitó: 2018. július 27. 19:00

A kiállítást megnyitja: Mészáros Flóra művészettörténész.

Kiállított művészek:

ÁLOVITS Bálint (HU), BÁNKI Ákos (HU), Gustavo BLANCO – URIBE (VE), BOHUS Réka (HU), Claudia CAMILLO (IT), FUKUI Yusuke (JA), HALMI-HORVÁTH István (HU), KONTHA Dóra (HU), KUZO (VE), Lili(ana) (VE), MARAFKÓ Bence (HU), MÉSZÁROS László (HU), ROBITZ Anikó (HU).

Kurátorok: Puskás Bea és Opitz Tomas

A kiállítás megtekinthető: 2018. július 28 – augusztus 20.

Kedd kivételével minden nap 12 és 19 óra között.

A belépés ingyenes!

Cím: PEGAZUS, 8281, Szentbékkálla, Kossuth utca (a templom mellett)

Forrás: TOBE Gallery
,