A román kulturális miniszter nyitja meg az arany- és ezüstkincs kiállítást a Fekete házban

Szerdán 17 órakor a román kulturális miniszter nyitja meg a Romániából érkező arany- és ezüstkiállítást a szegedi Fekete házban. A tárlaton ezer lenyűgöző aranyból és ezüstből készült kincset láthatnak az érdeklődők, melyek többezer évet ölelnek át. 

Szinte felbecsülhetetlen eszmei értéket képviselnek azok az arany- és ezüstkincsek, amelyeket a Fekete ház új időszaki kiállításán mutatnak be. A Bukarestből érkezett kollekció olyan értékes, hogy gépfegyveres rendőri felvezetéssel érkeztek meg a tárgyak Szegedre, majd biztonsági vitrinekbe helyezték őket a szakemberek.

A kiállítás építése az utolsó szakaszába lépett: szerdán 17 órakor nyitja meg kapuit a tárlat a Móra Ferenc Múzeum kiállítóhelyén, a Fekete házban. Olyan kincseket láthat majd a nagyközönség, melyek az aranyművesség kezdeti időszakától (Kr. e. V. évezred második felétől) a kora-középkorig (6. század) készültek. A tárgyak a mai Románia területén kerültek elő a 19-20. században.

A kollekció ezer darabja között találunk gyönyörű ékszereket: fejdíszeket, medalionokat, gyűrűket, diadémokat, karkötőket, fülbevalókat. Aranyból készült fegyvereket – tőrt, kardot, harci csákányt – is bemutatnak, melyek alapvetően díszfegyverek lehettek, tehát nem vetették be őket valódi harcok során. Valószínűleg a tulajdonosuk magas rangját jelezték, valamint vallási szertartásokra is használták őket. Az ékszerek és fegyverek mellett a hétköznapi élet tárgyait: edényeket, bögréket, kannákat és pénzérméket is láthatnak az érdeklődők a Fekete házban.

Az „Ősi arany- és ezüstkincsek Romániából” című kiállítást július 18-án, szerdán 17 órakor nyitja meg George Ivascu, Románia kulturális minisztere a Fekete házban. Beszédet mond: Marius Lazurca, Románia budapesti nagykövete, valamint Solymos László, Szeged Megyei Jogú Város alpolgármester. A tárlat 2019. január 20-ig látogatható.

Forrás: Móra Ferenc Múzeum