Népzenei híreink a határon innen és túlról

Ha szeretnéd megmutatni magad és zenekarod egy nemzetközi zsűri előtt, érdekel, mi kell az áttöréshez, indulnál külföldre koncertezni, vagy csak egyszerűen szintet akarsz lépni, jelentkezz a Budapest Ritmo Showcase napjára! A pályázó zenekarok közül egy rangos nemzetközi zsűri választja ki a Showcase esemény fellépőit. Ha rátok esik a választás, alkalmatok lesz személyesen találkozni a zsűritagokkal, akik elmondják, mit gondolnak az előadásotokról, ezzel is segítve a szakmai továbblépést. Ráadásul a Budapest Ritmo kommunikációs kampányában és weboldalán is megjelenhetsz így. Ahhoz, hogy a pályázatod elbírálják, töltsétek ki ezt a kérdőívet, és küldjétek el anyagaitokat a registration@hangveto.hu email címre. Minden részletes információt megtaláltok a pályázati kiírásban, a fesztivál honlapjánJelentkezési határidő: 2018. július 20.

***

Az idei fesztiválszezon is hemzseg a jobbnál jobb nép-és világzenei programoktól. Nyolcadik alkalommal került megrendezésre Balatonbogláron a Babel Sound július 16. és 22. között, ami idén is hozza családias, otthonos, kézműves jellegét színes programokkal, valódi kulturális-kulinárs élményekkel közvetlenül a Balaton partján! Nem sokkal később, július 25-28. zajlik a székesfehérvári FEZEN, ami idén összefogott a Budai Fonó Zeneházzal. Kortárs színház, folk, világzene és táncház is szerepel az idei FEZEN-en helyet kapó Fonó Színpadon. A Zeneház és a Fesztivál összefogásából született új programhelyszínen fellép többek között a Boban Markovic Orkestar, a CSÍK zenekar, a Parno Graszt. Itt kap helyet a Ferenczi György és a Rackajam dalaira épülő Betyárjáték, de szerepel kortárs finn és magyar dráma is a kínálatban, az estéket pedig táncház zárja az új helyszínen.

***

Ha már a fesztiváloknál tartunk, nem csak a popzene rajongóinak tartogat ínyencségeket idén a Sziget Fesztivál. A Világzenei Nagyszínpad programja ugyanis idén is fergetegesnek ígérkezik. A Világzenei Színpad nemzetközi viszonylatban is kirívó tekintélyre tett szert. Nincs a világnak olyan régiója, és nincs a világzenének olyan irányzata, melynek legjelesebb képviselőit ne mutatta volna be. A Világzenei Színpad programjában pontosan tükröződnek a külföldi és hazai fiatalok fogyasztói szokásai; ezért a színpad megkülönböztetett figyelmet fordít a balkáni, a ska-alapú és az elektronikus etnozenék előadóira. A színpad részletes programja itt található.

Forrás: Halmos Béla Program