60 éve Beethovennel a szabadban – három júliusi hétvége Martonvásáron

A Nemzeti Filharmonikusok a Brunszvik-kastély parkjában három alkalommal, július 14-én, 21-én és 28-án Martonvásáron ismét  felelevenítik Beethoven életművének legszebb, legkülönlegesebb darabjait. Az idei martonvásári koncertsorozat nem csak a koncertprogramok miatt különleges. Éppen 60 éve annak, hogy a Nemzeti Filharmonikusok közreműködésével először csendültek fel Beethoven darabjai a Brunszvik-kastély parkjában. „Az évad lezárásaként, a zárt termek után a csodálatos szabadtéri környezetben játszani eleve különleges érzéssel tölt el bennünket. Ezt fokozza a tudat, hogy a martonvásári parkban maga Beethoven is többször megfordult, ezért itt mindig az ő műveiből rendezünk koncerteket.” – nyilatkozta az évforduló kapcsán Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója.

Devich Gergely

A koncertsorozat első hangversenyén a Finnországban is komoly karriert befutott Bogányi Tibor vezényel, de közreműködőként a mindössze húszéves Devich Gergelyt is hallhatjuk majd, aki az utóbbi években vált csodagyerekből fényes jövő előtt álló gordonkaművésszé. A figyelemre méltó ifjú csellista csodálatos , kivételes tehetségű képességgel megáldott művész. Tízéves korától sorra nyeri a hazai és nemzetközi versenydíjakat, és egyre rangosabb helyeken lép fel. 2014-ben ő képviselte Magyarországot a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén, elnyerte a harmadik díjat, az addigi legjobb magyar helyezést. Ugyanebben az évben megkapta a Junior Príma díjat.  Az est során Beethoven C-dúr hármasversenyét, Op. 56 adja elő, amely abban az időben készült, amikor Rudolf főherceg Beethoven tanítványa lett. Az ő számára íródott a mű. A zongorára, hegedűre és gordonkára írt hármasversenyt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar három fantasztikus szólistával adja elő:  a rangidős Szabadi Vilmos évtizedek óta a magyar zenei élet egyik kiemelkedő hegedűművésze, a fiatalabb generációhoz tartozó Fejérvári Zoltán zongoraművész nem először lép fel a zenekar martonvásári sorozatában,  és a már említett csodálatos muzikalitással megáldott Devich Gergely gordonkaművész. Ez megelőzően Prometheus- nyitánya csendül fel. Prometheus teremtményei eredetileg balettzenének készült, különlegessége pedig, hogy zárótételében megszólal az a híres téma, amelyet a szerző a 3. szimfónia zárótételében nagyszabású variációs formában dolgozott fel.

A hangverseny záróműve az 1800-as évek elején írt Eroica-szimfónia, amely valódi forradalmi esemény a zene és a műfaj történetében, hiszen a beethoveni erő, kendőzetlenül személyes hang és radikalizmus első érett megnyilvánulása. A híres történet szerint a szabadság, egyenlőség, testvériség eszméit hirdető Beethoven Napóleon tiszteletére írta, de mikor tudomására jutott, hogy az első konzul császárrá koronázta magát, összetépte a címlapot – az alcímből maradt a „hősi” (Eroica) jelző. A Nemzeti Filharmonikusokat Bogányi Tibor vezényli, aki hét éve a Pannon Filharmonikusok vezető karmestere.

2018. július 14. (szombat) 19:00 óra (esőnap: július 15. vasárnap)

Beethoven:
Prometheus-nyitány, op.43,
Hármasverseny, C-dúr, op.56
III. szimfónia Esz-dúr, „Eroica”, op.55

Közreműködik: Szabadi Vilmos – hegedű, Fejérvári Zoltán – zongora, Devich Gergely – cselló, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Bogányi Tibor

Következő hangversenyünk Martonvásáron: 
Július 21. (szombat) 19:00 óra (esőnap: július 22-én vasárnap) 

http://www.filharmonikusok.hu/koncertek/beethovennel-a-szabadban-60-eve/

Beethoven:
Ah, perfido! – koncertária, op.65
IV. szimfónia B-dúr, op.60
Karfantázia , op.80

Közreműködik: Ránki Fülöp zongora, Rálik Szilvia szoprán, Schnöller Szabina szoprán, Dóri Eszter szoprán, Galgóczy-Boros Dóra alt, Kun Tibor tenor, Pásztor Péter bariton, Kelemen Dániel basszus, Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)

Vezényel: Somos Csaba

A nagyszabású, mintegy negyedórás, több szakaszból álló ária, vagy idegen szóval: scena – a huszonhat éves Beethoven rendkívüli énekes virtuozitást igénylő alkotása a Magyar Állami Operaház egyik vezető drámai szopránjának közreműködésével hangzik el. A 4. szimfónia az életmű két súlyos szimfóniája között helyezkedik el, mint afféle boldogságsziget a középső alkotói korszak hősi tematikájú, súlyos művei között. Könnyed, olykor kacagtatóan szellemes mű, és nem utolsósorban izgalmas fordulatokban gazdag, elég az első tételt említeni, amelynek sötét hangvételű, baljóslatú bevezetéséhez meglepetésként kapcsolódik életerőtől duzzadó, optimista muzsika. A koncert második felében a zenetörténet egyik legkülönlegesebb összeállítású alkotását hallhatjuk a Nemzeti Énekkar, a rendkívüli tehetségű Ránki Fülöp és nagyszerű énekes szólisták közreműködésével, Somos Csaba Liszt-díjas karnagy vezényletével. A szándékosan bombasztikus hatású mű a Beethoven életében kiemelkedő jelentőségű, éppen 210 éve rendezett szerzői estre íródott, lehengerlő fináléként; a zeneszerző a koncert valamennyi résztvevőjét fel szerette volna vonultatni ebben a rendkívüli darabban, amelynek jellege, hangvétele a 9. szimfónia utolsó tételében köszön vissza.

Sok szeretettel várjuk Önöket!

Forrás: Nemzeti Filharmonikusok