Pizsamaparti a római korban – Gyerekeknek szervezett programot az Aquincumi Múzeum és a Da Vinci Media

Az évek óta népszerű Da Vinci Kids Pizsamapartik a kisiskolások számára az élmények kifogyhatatlan tárházát jelentik. A TV-csatorna tematikájához igazodó helyszíneken szervezett különleges ottalvós programokon a résztvevők élményeken keresztül ismerkednek meg a helyszínek témáival. Régészkalandok a Nemzeti Múzeumban, filmtrükkök és időutazás a Korda Filmparkban, számtalan bevált tematika. Az ókor, ezen belül a Római Birodalom eddig nem volt terítéken, ám az Aquincumi Múzeum csatlakozásával az e téma iránt érdeklődők számára is elérhetők az éjszakai kalandok. A június 30-án megrendezett első alkalommal 33 érdeklődő vett részt a pizsamaparti programon. A nagy érdeklődésnek köszönhetően már a második időpontot is meghirdették.

Az Aquincumi Múzeumban rendezett első Da Vinci Pizsamapartin a gyerekek izgalmas kalandtúrán vettek részt a múzeum romkertjében, ahol első kézből szereztek ismereteket a római civilizációról, a római emberek életéről. Hogy kell felölteni a tógát? Mit jelentenek a latin feliratok? Hogyan élték mindennapjaikat a rómaiak? Megismerték Aquincum lakosságát, a katonák, kereskedők, iparosok életét, s izgalmas logikai és ügyességi feladatok megoldásával további kérdésekre is választ kaptak. Az esti kalandtúra végén minden résztvevő igazi római polgárrá vált. A kapcsolódó Da Vinci Kids élményórán is az ókori Róma volt terítéken. A csatorna legnépszerűbb sorozatainak segítségével a birodalom történetével, a római számokkal és a római civilizációval ismerkedtek játékos formában a résztvevők. A kalandokat követően az esti és reggeli étkezés a római lakomákat idéző környezetben zajlott. A gyerekek az Aquincumi Múzeumban töltötték az éjszakát.

A Da Vinci Pizsamaparti sorozat igazi kuriózum a vagány gyerekeknek és nem mellesleg egy értékes este a szülőknek. A felfedezés és a titkos éjszakai kalandok öröme már előre lázba hozza a gyerekeket, az ismeretterjesztő játékok, feladatok a közös örömet, a kiállítóhelyek pedig a tematikát adják. Nincs is annál jobb, amikor a gyerekek a saját élményükből táplálkozva kezdenek el észrevétlenül tanulni, érdeklődni egy terület iránt és ehhez mindig csak egy jó szikra, egy érdekes helyszín, egy jó múzeumpedagógus vagy épp egy bolondos tudós épp elég.

„Az első Da Vinci Kids pizsamaparti szép siker volt, ezért szeptember 14-re meghirdettük a következő eseményt. Örömmel és izgatottan várjuk a gyerekeket a nyári szünet után is, hogy egy éjszakát az Aquincumi Múzeumban töltsenek. Egy-egy alkalommal átlagosan 30 gyerkőcöt tudunk fogadni. A pizsamaparti program új, egyedi megközelítésben dolgozza fel a múzeumunk által kínált tartalmainkat.” – mondja Kurucz Katalin, a múzeum közönségkapcsolati vezetője.

„Hisszük, hogy a tanulás lehet szórakoztató élmény.” – mondja Ferdinand Habsburg, a Da Vinci Media ügyvezető igazgatója. ”Ezért a Da Vinci TV a szórakoztató tanulást különleges helyszíneken megrendezett pizsamapartikon hozza el a gyerekek számára, több, mint két éve.  A programon a gyerekek zárás után ismerkednek a helyszínnel, s nem mindennapi élményeken keresztül szereznek új tudást. A Magyar Nemzeti Múzeum, a pécsi Planetárium vagy a sárospataki Rákóczi Vár után nagy örömünkre most az Aquincumi Múzeum kapcsolódott a programhoz, mint legújabb helyszín az országban.” – teszi hozzá.

Azoknak, akik még csak kacérkodnak a pizsamapartikkal, vagy épp a távolság vagy más okán nem jutottak el egy ilyen élményprogramra, ajánljuk az idén bevezetett Da Vinci Kids applikációt, mely okostelefonra és táblagépre letölthető játékos, ismeretterjesztő alkalmazás kisiskolás gyerekek számára. A Holdra szállástól kezdve az ókori világcsodáin, a matematika és a felfedezések kisfilmes feldolgozásaink keresztül könnyen és játékosan tanulhatnak a gyerekek és indulhatnak el a virtuális térben a világ felfedezésére.

A következő Római Pizsamapartira szeptember 14-én kerül sor.

www.davincikids.tv
https://www.facebook.com/DaVinciKidsMagyarorszag

www.aquincum.hu

Da Vinci Media GmbH-ról:
A Da Vinci Media egy Berlin-központú média vállalat, amely Da Vinci Kids néven (TV csatorna és VOD applikáció) több órányi, válogatott, oktató szórakozást kínál heti hét napban, 24 órában. Emellett a Da Vinci Learning TV csatorna díjnyertes, tudományos dokumentumfilmeket is kínál, melyeket a szülők, felnőttek is élvezhetnek esténként.
Közép és Kelet-Európában, Oroszországban, Afrikában és Ázsiában összesen 90 országban, 18 nyelven vagyunk elérhetőek. 2007-es alapításunk óta ma már több mint 30 millió otthonban sugárzunk friss és motiváló tartalmakat a világ minden tájáról. Műsoraink a szórakozást a tanulással ötvözik, hogy megfeleljenek a kíváncsi gyerekek és szüleik elvárásainak.
A több mint 2500 olyan anyaggal – melyeket a nap bármely szakában, nyugodtan meg lehet tekinteni -, a Da Vinci arra ösztönzi a nézőket, hogy tegyék teljesebbé és különlegesebbé az életüket. Az ismeretanyagot lebilincselő és izgalmas elmekalanddá változtatjuk, mindezt kreatív vizuális technikák és hasznos oktató tartalmak felhasználásával. Műsoraink okosak, kísérletezők, gondolatébresztők, hitelesek és fejlesztőek. Olyan környezetet alkotunk, melyben a család együtt vehet részt a közös tanulás kalandjában.
Forrás: Da Vinci Media
,