French Rooftop Cinema 2018

Idén nyáron, július 5. és augusztus 23. között a budapesti Francia Intézet, együttműködésben a Budapest Rooftop Cinemával és a Funzine-nal, moziesteket szervez a csillagok alatt a Corvin Club tetőteraszán. A műsorban találunk nyári vígjátékokat, nemrégiben elkészült, nálunk csak ezen alkalommal látható különlegességeket és a francia filmművészet megkerülhetetlen alkotásait.

Marion Cotillard 2008-ban a Piaf című filmért kapta meg a legjobb színésznőnek járó César-díjat. A film magával ragadja és szenvedélyes utazásra hívja a nézőket, akik megismerhetik egy mára már legendássá vált nő sorsát, valamint elgondolkodhatnak a művészi alkotás témaköréről. Felfedezhetjük Édith Piaf kivételes életútját a gyermekkortól a ragyogásig, a győzelmektől a sérülésekig, Belleville-től New Yorkig.

Egy másik filmben is egy megkerülhetetlen francia sanzonénekesnő előtt tisztelgünk. A Barbara c. filmért a nagyszerű Jeanne Balibar 2018-ban elnyerte a legjobb színésznőnek járó César-díjat. Ez a semmilyen kategóriába be nem sorolható film magával ragadó: az igaz és a hamis keveredik össze Mathieu Amalric. pezsgő filmkölteményében.

Még mindig a zene témájánál maradva levetítjük a Rock’n’roll c. őrülten eredeti vígjátékot, melynek rendezője és főszereplője Guillaume Canet, a női főszereplője pedig Marion Cotillard. A film kirobbanóan szívderítő, a színészek pedig fergetegesek.

Gaspard Noé Enter the Void c. filmje felejthetetlen moziélményt kínál a bátor nézőknek. Az experimentális filmes elemeket és a lenyűgöző látványelemeket ötvöző film egy egész estén át igazi érzékszervi és esztétikai utazást nyújt a nézőknek.

Idén nyáron két klasszikussal tisztelgünk Jean-Pierre Melville előtt: megnézhetik Az áruló és a Bob nagyban játszik c. filmet is. Az áruló c. Jean-Pierre Belmondo főszereplésével készült krimi remekmű a maga nemében. Jean-Pierre Melville felrobbantja a hagyományos krimi kereteit és ma már mindenki által használt technikai alapokat honosít meg. Már maga a film légköre is igazi siker, az összetett és megoldásokban, fejleményekben, álmegoldásokban és feszültségben gazdag forgatókönyv pedig szintén megér egy misét. A Bob nagyban játszik a korához képest új hangot megütő „gengszterfilm”. Ez a film egyszerre nosztalgikus és burleszk: ne várjanak, azonnal nézzék meg (újra)!

A július 14-i nemzeti ünnep alkalmából a Francia Intézet különleges estére hívja Önöket: egy DJ-set után Eric Toledano és Olivier Nakache megkerülhetetlen vígjátékát, az Életrevalókat vetítjük. A François Cluzet és a jól ismert, ezért az alakításáért 2012-ben a legjobb színésznek járó César-díjjal jutalmazott Omar Sy főszereplésével készült filmben két, egymástól teljesen eltérő világ találkozik egymással. A találkozásból pedig egy erős és váratlan barátság születik. Az Életrevalók egyike azon kevés filmnek, amely szívmelengető és amely elgondolkodtat az emberi törékenységről.

A French Rooftop Cinema zárásaként a (Girl)Friend c. kirobbanóan romantikus vígjátékot vetítjük. A szereplők eldöntik, hogy nem szenvednek többé a szerelemtől, a végeredmény pedig egy hóbortos, mulatságos és érzelmekkel teli film. A nemrégiben elkészült filmet itt láthatják majd először!

A French Rooftop Cinema programjai megtalálhatók a Francia Intézet honlapján, Facebook-oldalán, a Budapest Rooftop Cinema oldalán valamint a Funzine magazinban.

Idén nyáron koccintsunk egy üdítő, kalandokkal és jókedvvel teli francia koktéllal Budapest ege felett!

Forrás: Francia Intézet