„Berepült” a T-Rex a múzeumba – Megérkeztek az első dinók Szegedre

Hétfőn délután megérkeztek az első dinoszauruszok Szegedre: rendőri felvezetés mellett futott be a két kamion a Móra Ferenc Múzeum elé. Négy órán keresztül tartott a kipakolás, melynek végén előbukkant a T-Rex is, aki daru segítségével „repült be” a múzeum épületébe. Kedden is folytatódik a szállítás: a délelőtti órákban két újabb konténer ér majd célba.

Körülbelül négy órán keresztül pakolták ki a szakemberek munkagépek és emelődaru segítségével a Móra Ferenc Múzeumhoz érkezett dinoszauruszokat. A dinók két kamionnal utaztak és rendőri felvezetés mellett futottak be a belvárosba. Itt rövidebb időre a forgalmat is le kellett állítani, hogy a nagyméretű járművek be tudjanak állni a múzeum elé.

Először a kisebb dinók bukkantak elő a konténerekből: a gyermek és felnőtt dinó-járgányok és szobrok, majd a nagyobb elemek kiemelésével kezdődött a munka. Az egyik most érkezett dinó méretei akkorák, hogy nem is férne be a múzeumba, így a bejárat előtt kapott helyet.

A kipakolás végén bukkant fel a kiállítás egyik főszereplője, a T-Rex robot, aki a konténer hátuljában ülve vészelte át a 10 ezer kilométeres utat. A pillanatot videón is rögzítették:

A T-Rex testét daruval emelték fel a múzeum bejáratához, majd több emelőszerkezet segítségével tolták be a múzeum előcsarnokába – a folyamatot kisebb tömeg kísérte figyelemmel a múzeum előtt. A dinó most arra vár, hogy a kínai szakemberek összeszereljék a különböző testrészeit és mozogva, pislogva tudja majd fogadni a látogatókat.

A dinók érkezése még nem ért véget: kedden délelőtt újabb két kamion hozza majd az újabb konténereket, ekkor is rendőri felvezetéssel és időszakos útlezárásokkal. A szakemberek a konténerek kiürítése után megkezdik majd a robotok és csontvázak összeállítását, így várhatóan a jövő hét közepén nyílhat meg a kiállítás.

A tárlat kiemelt célja az ismeretterjesztés: megismertetni a dinoszauruszok világának legfontosabb tudnivalóit főként a gyerekekkel. A kis látogatók így számukra is izgalmas, interaktív eszközökkel, játékos formában tanulhatnak a dinoszauruszok lenyűgöző világáról a Móra-múzeumban.

Forrás: Móra Ferenc Múzeum